Kesten – prirodni izvor energije i zdravlja

kestenov med

Pomislite li na jesen, zasigurno će vam barem jedna od stvari pasti na pamet kuhani ili pečeni kesteni! A tek razne poslastice od kestena, koje dolaze u raznim varijantama slanih ili slatkih jela – od poznate kestenove rolade, juhe od kestena, kreme od kestena pa nadalje.

Kesten, pogotovo divlji, često je ukras u gradskim parkovima i drvoredima. Moglo bi se reći da je šumsko drvo i često će se naći u društvu sa hrastom i grabom. Također je važno znati da je to visoko i veliko drvo, naraste i do 25 metara uvis i ima bujnu krošnju. Dugovječno je, te su poznata stabla kestena stara i preko 500 godina. Postoje čak fosili kestena stari oko 8 milijuna godina!

Dok je kesten bio omiljena hrana starim Rimljani, Grci su prepoznali i njegova ljekovita svojstva.

Kesten je rasprostranjen najviše po južnoj Europi i Sredozemlju jer mu paše umjerena klima zbog kasnijeg cvata i dozrijevanja plodova. U našim krajevima ga ima u Mediteranskom području, a nalazimo ga na obroncima Učke i na Medvednici.

Ako želite posaditi kesten, važno je znati da ga treba saditi u paru jer drvo često razvija cvjetove samo jednog spola, pa da bi došlo do oprašivanja i pojave plodova, potrebno je prisutstvo muškog i ženskog cvijeta! Zanimljivo je da kesteni cvjetaju vrlo kasno, tek početkom lipnja i idealna su prehrana za pčele u to doba, jer im je to jedini izvor peluda i nektara. Nakon što se opraše muški i ženski cvjetovi, razvija se plod, obložen dobro nam poznatom bodljikavom korom, koji dozrijeva tek u rujnu ili listopadu, pa je tako otporan na mraz i na nisku temperaturu, i do -17 stupnjeva celzija.

Dvije su vrste kestena – pitomi kesten (Castanea sativa) i divlji kesten (Aesculus hippocastanum). Pitomi kesten je taj koji je jestiv i koji uveseljava naše nepce, dok se divlji kesten koristi više u medicinske svrhe.

Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet, teško su probavljivi ali zato daju puno energije, jer sadrže mnogo ugljikohidrata, bjelančevina, šećera, masti i celuloze, pa su ih nekada stari narodi znali koristiti za jačanje organizma, dok su se u srednjem vijeku plodovi pitomog kestena koristili kao važna namirnica u prehrani siromašnih slojeva društva, a divlji kesten kao hrana za stoku, ponajviše za konje, pa otuda i njegov drugi naziv– konjski kesten! Poznato je da je rimski car Cezar dao spaliti šume kestena na područjima koje je osvajao da bi uništio izvor hrane domaćem stanovništvu!

kestenIzuzetno je hranjiv, sadrži vrlo vrijedne minerale i vitamine kao što su magnezij, kalcij, kalij, fosfor, željezo, skoro sve skupine vitamina B. Plodovi se koriste u prehrani na razne načine – kuhani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, u mnogim slatkim i slanim jelima, kao med od kestena itd.

Višestruke primjene svih dijelova stabla kestena

Drvo kestena je umjerene tvrdoće, sadrži 10% tanina. Od njega se izrađuju glazbeni instrumenti, ukrasni predmeti, te namještaj, drvna građa itd. Naravno i za ogrjev.

Listovi se koriste kao čaj. Sadrže čak 95% tanina, razne esencijalne smole te vitamin K koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja jer sužava krvne žile. S majčinom dušicom u kombinaciji liječi probleme s dišni sustavom, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima, kod dijareje itd.

Med od kestena je također izuzetno hranjiv i ljekovit. Liječi gastritis i probavne smetnje, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji krvi itd.

Što se tiče divljeg kestena, njegovi plodovi nisu jestivi, ali se koriste u narodnoj medicini kao i svi dijelovi drveta koji su ljekoviti, te se koriste najčešće u liječenju problema s venama i reumom. Divlji kesten ima u sebi escina (saponin), koji je zaslužan za učvršćivanje stjenki kapilara i vena, te djeluje diuretično i antiupalno, smanjuje otjecanje limfe i pomaže kod kožnih oboljenja.

Od plodova je poznata tinktura za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, bolovima u kostima, zglobovima, leđima; cvjetovi se također koriste u izradi tinktura za liječenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija; a od pupova se rade poznate Bachove cvjetne kapi koje pomažu kod učenja, koncentracije i sl.

Staro je vjerovanje da, ako pronađete 3 sjemenke u jednom plodu divljeg kestena, imat ćete dobro zdravlje!

Članak objavljen:

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu