Čuvarkuća i med – ljekovita svojstva, upotreba i recept

čuvarkuća i med

Čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum) je biljka koja može rasti u svim uvjetima. Njezino ime dolazi od latinske riječi Sempervivum, a što bi u prijevodu značilo uvijek živući

Zbog svoje prilagodljivosti danas je poznata i rasprostranjena širom svijeta. U nastavku članka saznajte koja su ljekovita svojstva čuvarkuće te kako se upotrebljava. 

Čuvarkuća – što je?

Čuvarkuća je zimzelena biljka koja može narasti između 15 i 20 centimetara, a njeni listovi imaju promjer do 8 cm. Ona raste na gotovo svim vrstama tla, čak i u stjenovitim,  neplodnim područjima. U stanju je rasti i u ekstremnim temperaturnim uvjetima, bilo vruće ili hladno. 

Čuvarkuća nije oduvijek bila samo ljekovita biljka. Koristila se i u raznim ritualima, primjerice, za tjeranje zlih duhova ili kao zaštita od požara.

Samonikla je biljka koju možete posaditi u pjeskovitom tlu koje ćete održavati lagano vlažnim. Ne treba posebnu njegu, zalijevanje ni gnojenje, objašnjavaju stručnjaci s poljoprivrednog portala Plantea.

Cvijet čuvarkuće

Foto: Photospin

Čuvarkuća – zdravstvene prednosti

Čuvarkuća je prisutna u znanstvenim studijama zahvaljujući svojim brojnim zdravstvenim prednostima koje su zainteresirale stručnjake iz raznih područja znanosti.

Tako je u časopisu Bioscience Journal objavljeno istraživanje koje je pokazalo da je čuvarkuća biljka velikog antibakterijskog potencijala koja bi mogla biti korisna kod liječenja višestrukih bakterijskih infekcija. No, ostavlja se prostor istraživanjima u budućnosti kako bi se ovaj podatak dodatno provjerio i proširio.

Znanstvena studija grupe veterinarskih stručnjaka s Medicinskog fakulteta u Rumunjskoj je potvrdila učinak čuvarkuće na uspješno održavanje zdrave tjelesne težine kod ispitanika koji su konzumirali ovu biljku.

Iako se čuvarkuća danas najčešće koristi kao lijek za infekcije uha, ima i puno drugih primjena. Neke od njih su: 

Čuvarkuća se smatra učinkovitom zbog svog posebnog kemijskog sastava. Čuvarkuća sadrži:

 • jabučnu kiselinu,
 • mravlju kiselinu,
 • tanine,
 • kalcijev citrat

Ti spojevi u kombinaciji osiguravaju da čuvarkuća ima antiseptička, protuupalna i diuretska svojstva. 

Najčešći način korištenja čuvarkuće jest u obliku čaja ili soka, a najpoznatiji recept kombinira sok čuvarkuće s medom koji se može uzimati oralno ili nanositi lokalno na određeno područje.

Čuvarkuća i med

Čuvarkuću jednostavno možete uzgojiti u svojoj kući, a kada joj dodate med dobit ćete recept za zdravlje. S obzirom na njezinu prilagodljivost, dovoljno ju je posaditi u tegli i povremeno zalijevati vodom. Najčešća kućna kombinacija čuvarkuće jest s medom, a tradicionalno ta kombinacija ima brojne primjene:

Kada berete listove čuvarkuće, najbolje je to učiniti ljeti kada imaju najviše soka. Čuvarkuća je dostupna na tržnicama tijekom cijele godine po cijeni od desetak kuna, što je ujedno i najpovoljnija opcija. 

čuvarkuća s medom

Foto: Photospin

Čuvarkuća i med – recept

Sastojci:

 • 300 g zgnječenih listova čuvarkuće,
 • 750 g livadnog meda,
 • 1 limun,
 • 1 žličica sode bikarbone.

Priprema

 1. Ogulite limun i stavite ga u vodu u koju ste dodali žličicu sode bikarbone.
 2. Ostavite da odstoji 1 sat.
 3. Limun potom narežite na kriške, dodajte čuvarkuću i sameljite ih zajedno (može i u blenderu).
 4. Procijedite mješavinu kroz gazu.
 5. U sok koji ste dobili dodajte med i dobro promiješajte drvenom kuhačom.

Mješavinu čuvajte u hladnjaku. Pijte jednu žlicu dnevno tijekom mjesec i pol dana za sve gore navedene tegobe.

Čaj od čuvarkuće – recept

Sastojci:

 • 12 grama lista od čuvarkuće (suhog ili svježeg).

Priprema čaja od čuvarkuće:

 1. Dodajte lišće čuvarkuće u 4 litre vode.
 2. Kuhajte 15 minuta.
 3. Procijedite i ostavite da se ohladi. 
 4. Svako jutro na prazan želudac pijte ovaj čaj.

Čuvarkuća – nuspojave

Svaka tvar u određenoj mjeri ili u nekim okolnostima može uzrokovati nuspojave. Čuvarkuća se smatra generalno sigurnom za upotrebu u umjerenim količinama, ističu stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Trudnice, dojilje i kronični bolesnici bi se prije upotrebe čuvarkuće u zdravstvene svrhe trebali savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Muselin, F., Trif, A., Dumitrescu, E. i Cimpoeș, G. (2011). Body weight dynamics in rats exposed to aluminium, melatonin and Sempervivum extract. Lucrari Stiintifice, 44(2), 129-132.
 2. Praeger, L. R. (2011). An Account of the Sempervivum Group. J. Cramer.
 3. Rovčanin, B. R., Ćebović, T., Stešević, D., Kekić, D. i Ristić, M. (2015). Antibacterial effect of Herniaria hirsuta, Prunus avium, Rubia tinctorum and Sempervivum tectorum plant extracts on multiple antibiotic resistant Escherichia coli. Bioscience Journal, 31(6), 1852-1861.
 4. Houseleek: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2018) WebMD.
 5. Čuvarkuća. (2017) Priroda i biljke. Plantea.

 

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.82 / 5   28

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čuvarkuća i med, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu