Čuvarkuća – ljekovita svojstva i recepti

Latinski naziv za čuvarkuću je sempervivum, što znači “živjeti vječno” (semper = uvijek i vivum = život). U narodnoj medicini čuvarkuća se koristi zbog svojih antiupalnih i diuretičkih svojstva.

Sastoji se od debelih mesnatih listova koji su bogati sokom. Sirovi mladi listovi su jestivi, a upravo je njihov sok razlog ljekovitosti.

Čuvarkuća se koristi u obliku soka, masti ili čaja.

Najčešće se upotrebljava kao pomoć kod:

 • rana,
 • ispucale kože,
 • čireva,
 • hemoroida,
 • crijevnih problema,
 • menstrualnih bolova,
 • povišenih lipida u krvi,
 • detoksikacije organizma,.
 • grlobolje ili
 • dijabetesa.

Pijenje čaja od čuvarkuće preporuča se kao pomoć kod ulkusa.

Čuvarkuća može pomoći kod rana, uboda od insekata, opeklina i bolnih područja nastalih kao posljedica gihta zbog svog rashlađujućeg učinka. Pomoći će vam tako da list prepolovite na pola i iscijedite sok na kožu, ali na jednaki način može pomoći i mast.

U znanstvenom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry 2003. godine objavljena je studija kojom su dokazana antioksidativna svojstva ekstrakta lista čuvarkuće.

Sok od čuvarkuće bio je tema istraživanja provedenog davne 1992. godine na Institutu farmakognozije u Budimpešti gdje su dokazana njegova antioksidativna svojstva čime je skrenuta pozornost znanstvenika na daljnja istraživanja čuvarkuće. 

Zanimljiva je znanstvenicima i zbog svojih antibakterijskih svojstava. Naime, 2015. u časopisu Bioscience Journal objavljena je studija provedena na četiri biljke (kilavica, trešnja, pitomi broć i čuvarkuća) kojima je ispitivan antibakterijski učinak na Escherichiu coli. 

S obzirom na to da je navedena bakterija razvila otpornost na antibiotike, znanstvenici su u želji da otkriju načine njenog suzbijanja ispitivali alkoholne ekstrakte biljaka.

Rezultati su pokazali kako čuvarkuća ima visoki antibakterijski potencijal i ukazali na mogućnost njezine primjene u medicini kao pomoć pri suzbijanju bakterije Escherichie coli.

U narodnoj medicini najpoznatija je uporaba čuvarkuće u liječenju bolnih stanja u uhu. 2015. godine u časopisu Journal of ethnopharmacology objavljena je studija koja je ispitivala učinke čuvarkuće na upalne procese u uhu, a rezultati su pokazali njezinu visoku učinkovitost. 

Čuvarkuća svoje mjesto pronalazi i kao pomoć kod povišenih lipida u krvi. Njezin potencijal kao pomoć kod hiperlipidemije i utjecaj na detoksikaciju jetre uočili su znanstvenici s Akademije znanosti u Budimpešti 2004. godine koji su proveli istraživanje na štakorima. Rezultati su pokazali učinkovitost konzumacije ekstrakta čuvarkuće na snižavanje razine lipida te je uočen detoksikacijski učinak kod eliminacije teških metala iz jetre. 

Čuvarkuća pokazuje učinak na snižavanja razine kolesterola u krvi, a to svojstvo dokazano je još 1993. godine na Medicinskom fakultetu u Budimpešti.  

Priprema čaja od čuvarkuće

Potrebni sastojci:

 • 2 dl tople vode,
 • 2 sitno sjeckana lista čuvarkuće.

Priprema:

Stavite listove u lonac i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite ih na dva sata. Čaj zatim procijedite i popijte četvrtinu šalice prije svakog obroka (tri puta dnevno).

Ovaj čaj je vrlo učinkovit ako patite od proljeva ili menstrualne boli. Također je odličan lijek za upalu uha. Ako je vaša upala u početnoj fazi, bolove možete umiriti tako da nakapate nekoliko kapi svježeg soka čuvarkuće u uho.

Čuvarkuća

Čuvarkuća za brži metabolizam i detoksikaciju

Potrebni sastojci:

 • 500 grama čuvarkuće,
 • 1 kg meda.

Usitnite i iscijedite čuvarkuću u jednu zdjelu. Dodajte med i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Neka smjesa odstoji 7 dana na toplom mjestu.

Uzmite jednu žlicu ujutro na prazan želudac i nemojte jesti ništa 2 sata nakon što ste konzumirali ovaj prirodni lijek.

Ova smjesa od čuvarkuće će očistiti tijelo od toksina i ubrzati metabolizam.

Lijek za hemoroide s čuvarkućom

Potrebni sastojci:

 • 300 grama lišća čuvarkuće,
 • 750 grama meda,
 • 1 limun.

Oguljeni limun stavite u vodu i dodajte žličicu soda bikarbone. Ostavite sat vremena da odstoji. Zatim operite limun i narežite ga na kriške. Lišće čuvarkuće zajedno s kriškama limuna dobro usitnite, a potom procijedite kroz gazu. U sok dodajte med i promiješajte.

Držite smjesu u hladnjaku. Uzmite 1 žličicu ujutro prije obroka. Koristite ovaj lijek mjesec i pol dana.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Sentjurc, M., Nemec, M., Connor, H. D., Abram, V. (2003). Antioxidant activity of Sempervivum tectorum and its components. Journal of agricultural and food chemistry, 51(9), 2766–2771. doi:10.1021/jf026029z
 2. Szentmihályi, K., Fehér, E., Vinkler, P., Kéry, A., Blázovics, A. (2004). Metabolic alterations of toxic and nonessential elements by the treatment of Sempervivum tectorum extract in a hyperlipidemic rat model. Toxicologic pathology, 32(1), 50–57. doi:10.1080/01926230490261069
 3. Kéry, Á., Blázovics, A., Rozlosnik, N., Feher, J., & Petri, G. (1992). Antioxidative properties of extracts from Sempervivum tectorum. Planta Medica, 58(S 1), 661-662.
 4. Blázovics, A., Feher, J., Fehér, E., Kery, A., & Petri, G. (1993). Liver protecting and lipid lowering effects of Sempervivum tectorum extract in the rat. Phytotherapy Research, 7(1), 98-100.
 5. Rovčanin, B. R., Ćebović, T., Stešević, D., Kekić, D., & Ristić, M. (2015). Antibacterial effect of Herniaria hirsuta, Prunus avium, Rubia tinctorum and Sempervivum tectorum plant extracts on multiple antibiotic resistant Escherichia coli. Bioscience Journal, 31(6).
 6. Stojković, D., Barros, L., Petrović, J., Glamoclija, J., Santos-Buelga, C., Ferreira, I. C., Soković, M. (2015). Ethnopharmacological uses of Sempervivum tectorum L. in southern Serbia: Scientific confirmation for the use against otitis linked bacteria. Journal of ethnopharmacology, 176, 297–304. doi:10.1016/j.jep.2015.11.014

 

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čuvarkuća, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu