Stručno odobrava

,

Fibroadenom (kvržica na dojci) – uzroci, simptomi i liječenje

fibroadenom

Fibroadenom je nekancerozni (dobroćudni/benigni) tumor dojke, koji se najčešće javlja u adolescentica i žena mlađih od 30 godina. Često se zamijeni s rakom dojke, no bolje je ograničen i pokretan pri opipu.

Fibroadenom je građen od dvije vrste tkiva: vezivnog i žljezdanog.

Fibroadenom se može opisati kao čvrsta, glatka i gumena nakupina tkiva u definiranom obliku. Obično bezbolan, fibroadenom može varirati u veličini te tako može postati smetnja pod kožom. On je bezbolan čvor koji se pipa kao mala i glatka kuglica.

Ovaj tumor se povećava tijekom menstrualnog ciklusa i za vrijeme trudnoće, što je posljedica hormonske stimulacije.

Kod manjeg broja žena mogu se javiti višestruki fibroadenomi u tkivu dojke. 

Nakon menopauze se tumor uglavnom smanjuje.

Fibroadenom može biti u rasponu od 1 do 10 cm, obično ovalnog ili okruglog oblika.

Dojke su sastavljene od lobulusa (režnjića – žlijezda koje proizvode mlijeko) i mliječnih kanala (odvode mlijeko do bradavice). Ove strukture su glavne sastavnice dojke u mlađoj životnoj dobi.

Fibroadenomi se razvijaju iz lobulusa (režnjića mliječnih žlijezda) kao posljedica povećane osjetljivosti žljezdanog tkiva na ženski spolni hormon (estrogen).

U slučaju da se osoba odluči za operaciju ili operacija bude potrebna, ovaj tumor se vrlo lako uklanja jer je na rubovima dobro izoliran. Međutim, često recidivira.

Razlikujemo 2 tipa fibroadenoma:

  1. Perikanalikularni fibroadenom – prevladava žljezdana komponenta u kombinaciji sa širokim kanalićima, odnosno cistično prošireni kanalići.
  2. Intrakanalikularni fibroadenom – prevladava vezivna komponenta koja se očituje čvorom koji se pojavljuje uglavnom u gornjem vanjskom kvadrantu dojke. Javlja se kao palpabilni pomični čvor. Osim, toga ova vrsta tumora je osjetljiva na hormonsku stimulaciju, što znači da s ulaskom u menstrualni ciklus raste. 

Oba tipa fibroadenoma (jednostavni oblici) dojke ne pokazuju sklonost malignoj promjeni, stoga su i prognoze dobre.

Osim ove dvije glavne vrste fibroadenoma dojke razlikujemo i još dvije podvrste: 

  1. Tubularni adenom dojke – klinički je jednak običnom adenomu dojke, a prevladava žljezdana komponenta. Javlja se u laktaciji (stvaranje i izlučivanje mlijeka iz žljezdanoga tkiva dojke).
  2. Juvenilni divovski fibroadenom dojke – koji može u kratkom vremenu narasti i do 20 cm. Razvija se tijekom puberteta pa u toj dobi može pokazivati znakove vrlo brzog rasta i postati jako velik.

Jednostavni fibroadenomi ne povećavaju opasnost od razvoja raka dojke, ali složeni fibroadenomi mogu opasnost malo povećati.

Fibroadenom – simptomi

Fibroadenom dojke je čvrsta kvržica koja je obično bezbolna i gumena na dodir. Glatke teksture je. Rijetko može biti i bolna na dodir.

Postoji mogućnost da se stvori jedan ili više fibroadenoma u tijelu. 

Fibroadenom se prilikom opipavanja može osjećati kao kuglica. Ako su preduboko smješteni, onda vrlo često nisu dostupni palpaciji. Ako su jako površni, pod kožom, čak i kad su jako mali, mogu biti palpabilni.

Uglavnom je u rasponu promjera do 10 centimetara.

Kada posjetiti liječnika?

Ako osjetite kvržicu na dojkama ili se kvržica koju već imate poveća, obavezno posjetite liječnika. Premda fibroadenom ne predstavlja opasnost, stanje se mora redovito kontrolirati.

Liječniku trebate otići i u slučaju da se pojavila nova kvržica koja vam se čini drugačijom ili je praćena drugačijim simptomima – primjerice iscjetkom iz bradavice što može upućivati na rak dojke. 

Ako planirate trudnoću, savjetuje se uklanjanje fibroadenoma jer on u trudnoći pod stimulacijom hormona može rasti.

Osim porasta u trudnoći, fibroadenom se povećava i tijekom dojenja.

U slučaju da je fibroadenom veći, može blokirati mliječne kanale i tada dolazi do dodatnih komplikacija. 

Komplikacije kod fibroadenoma

Većina fibroadenoma ne utječe na rizik od raka dojke. Međutim, rizik od raka dojke se može povećati, ako imate složeni fibroadenom koji sadrži abnormalne ciste ili guste nakupine kalcijevih soli – kalcifikate (u menopauzi se javlja regresija tumora uz stvaranje kalcifikata).

Fibroadenom grudi

Fibroadenom – testovi i dijagnoza

Tijekom fizičkog kliničkog pregleda liječnik će provjeriti obje dojke. Fibroadenom se uglavnom može napipati kao pomična kvržica u dojci.

Nakon pregleda slijedi ultrazvučni pregled dojki kojim se precizno određuje veličina fibroadenoma, njegov oblik, izgled ruba, odnos prema okolnom tkivu te se grubo procjenjuje struktura fibroadenoma.

Kada se želi napraviti preciznija analiza strukture fibroadenoma, provodi se citološka i patohistološka verifikacija fibroadenoma. 

Citološkom punkcijom se uzima uzorak za analizu. Biopsijom se širokom iglom uzima komadić tkiva koji se šalje patologu. 

Fibroadenomi strukturalno mogu biti vrlo žilavi pa je uz pomoć tanke igle teško dobiti stanice s kojima bi se postavila prava dijagnoza. Ne morate strahovati od postupka biopsije jer se biopsija širokom iglom izvodi pod lokalnom anestezijom.

U tkivo fibroadenoma se debljom iglom ulazi oko 5 – 6 puta. Postupak je bezbolan i nema opasnosti od komplikacija. Već sjedeći dan možete skinuti kompresivni zavoj koji ćete dobiti kako bi se zaustavilo krvarenje.

Ovisno o vašoj dobi, liječnik može preporučiti jedan ili više od sljedećih navedenih testova. 

Mamografija

Mamografija je rendgenska metoda pregleda uglavnom ženskih dojki, a rjeđe i muških prsa. Postupkom mamografije uočavaju se karakteristične kvržice i/ili mikrokalcifikacije u dojkama.

Pri mamografiji osobe su izložene veoma malim dozama radijacije, no rizik je daleko manji od koristi koju pretraga može pružiti.

Fibroadenom se kod mamografije obično pojavljuje kao masa s glatkim, zaobljenim rubovima, različita od okolnog tkiva dojke.

Ultrazvuk dojke

Ako ste mlađi od 30 godina, liječnik može preporučiti ultrazvuk dojke umjesto mamografije jer je gusto tkivo dojke u mlađih žena teže protumačiti mamografijom.

Ako ste mlađi od 30 godina i imate kvržicu koja se može osjetiti, liječnik će vam vjerojatno preporučiti ultrazvuk, a ako je potrebno dodatno procijeniti kvržicu, potrebno je obaviti i mamografiju.

Ako ste stariji od 30 godina, doktor će preporučiti mamografiju obje dojke nakon čega slijedi ultrazvuk za procjenu kvržice.

Pomoću ultrazvuka, liječnik može utvrditi je li kvržica na dojki čvrsta ili puna tekućine. Kada je masa čvrsta, velika je vjerojatnost da se radi o fibroadenomu, a masa puna tekućine prikazuje cistu.

Ultrazvuk dojki

Fibroadenom – liječenje

U većini slučajeva, fibroadenomi ne zahtijevaju liječenje, no ipak, neke žene odlučuju ukloniti kvržicu radi sigurnosti. Ako je vaš liječnik na temelju kliničkih ispitivanja zaključio da imate fibroadenom, vjerojatno nećete trebati operaciju.

Možda ćete odlučiti izbjeći operaciju jer:

  • kirurgija može iskriviti oblik i teksturu dojke.
  • fibroadenom se ponekad može smanjiti ili nestati.

U pravilu, potrebno ih je samo pratiti i redovito provjeravati – njihovu veličinu i izgled, najčešće ultrazvučnim kontrolama.

Fibroadenom – operacija

Fibroadenomi koji su jako veliki (bitan je relativni odnos veličine fibroadenoma i same dojke), oni koji pokazuju tendenciju brzog rasta ili su postali bolni, a ponekad i iz psiholoških razloga, moraju se ukloniti kirurškim putem.

Vaš liječnik može preporučiti operaciju uklanjanja fibroadenoma, ako smatra da su testovi abnormalni.

Postupci za uklanjanje fibroadenoma uključuju:

  • Kod postupka odstranjenja biopsijom kirurg uklanja tkivo dojke i šalje u laboratorij nalaze na provjeru.
  • Krioablacijom vaš liječnik umeće tanak “štapić” kroz kožu do fibroadenoma te plinom zamrzava tkivo. Neki fibroadenomi su preveliki za zamrzavanje, a krioablacija se koristi samo ako je dijagnozom potvrđeno da se radi o fibroadenomu.

Zahvati uklanjanja fibroadenoma se u privatnim klinikama izvode pod vodstvom plastičnog kirurga koji će biti zadužen za rekonstrukciju tkiva dojke jer, kako smo već naveli – uklanjanje fibroadenoma može utjecati na estetski izgled dojke. 

Nakon što je fibroadenom uklonjen, moguće je da će se jedan ili više fibroadenoma ponovo razviti – recidivirajući su.

Uvijek treba voditi računa i redovito pregledavati dojke, nevažno jeste li do sada imali fibroadenom ili ne.

U slučaju bilo kakve kvržice na dojci posjetite liječnika kako bi se otklonila mogućnost maligniteta.

Fibroadenom – prirodno liječenje

Kako biste smanjili mogućnost nastanka fibroadenoma dojke, nastojte kontrolirati količinu mesa u prehrani. Pomoći vam u velikoj mjeri može prelazak na vegetarijanski stil života, pogotovo ako ste već imali fibroadenom dojke ili ste ga nedavno dobili.

Ako se pak ne možete samo tako odreći konzumacije mesa – pokušajte konzumirati organsko meso.

Iz prehrane nastojte izbaciti rafinirane ugljikohidrate i namirnice koje su bogate rafiniranim šećerom. Mliječni proizvodi i soja mogu pogoršati stanje jer pojačavaju lučenje estrogena s kojim se povezuje nastanak fibroadenoma.

Pobrinite se da se u vašoj prehrani nađe što više svježih namirnica poput voća i povrća. Posebno se preporučuje unos sljedećih namirnica: kelj, špinat, maslačak, lišće, celer, peršin i krastavac.

U fitoterapiji se na fibroadenom može djelovati i podosta uspješno. Uz pomoć čaja, kapi i kreme za dojke. U borbi mogu pomoći imunološke i protutumorske biljke poput imele, nevena i vrkute. Krema za dojke uglavnom se izrađuje od nevena, bergamota, ruže, lavande i crnog kima koji djeluju na smanjivanje cista.

Negativno djelovanje estrogena smanjit će i kopriva. Kako biste pronašli odgovarajući preparat, potrebno je konzultirati se s liječnikom odnosno stručnjakom. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.12 / 5   50

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: fibroadenom, kvrzica na dojci, fibroadenom dojke, fibroadenom simptomi, fibroadenom prirodno liječenje, fibroadenom prehrana, fibroadenom operacija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu