Parenhim dojke: Saznali smo je li važna gustoća dojki i što ona znači u prevenciji raka dojke

Parenhim dojke

Parenhim dojke predstavlja termin koji označava vrste tkiva koje izgrađuju dojku. Dojka je izgrađena od tri vrste tkiva:

 • meko (vlaknasto) tkivo – drži dojke na mjestu
 • žljezdano tkivo (žljezdani parenhim dojke) – dijelovi dojke koji proizvode mlijeko, tzv. režnjevi; kanalići nose mlijeko do bradavice; vlaknasto i žljezdano tkivo se zajednički nazivaju fibroglandularnim tkivom te predstavljaju parenhim dojke
 • masno tkivo ispunjava prostor između vlaknastog tkiva, režnjeva i kanala; daje grudima njihovu veličinu i oblik.
Gustoća parenhima dojke
FOTO: Shutterstock

Gusti parenhim dojke

Gustoća dojke označava količinu vlaknastog i žljezdanog tkiva (fibroglandularni parenhim) u ženskim grudima u usporedbi s količinom masnog tkiva u dojkama, što se otkriva na mamografiji, a ne može se otkriti kliničkim pregledom.

Na nalazu mamografije gustoća dojke spada u neku od sljedeće četiri kategorije:

 • grudi su gotovo u potpunosti masne (oko 10 % žena)
 • nekoliko područja gustog tkiva raspršeno je kroz grudi (oko 40 % žena)
 • grudi su ravnomjerno guste (oko 40 % žena)
 • grudi su ekstremno guste (oko 10 % žena).

Prve dvije kategorije spadaju u grudi niske gustoće ili masne grudi. U tim dojkama na mamografskom nalazu nema bogatog fibroglandularnog parenhima, nego dominira masno tkivo. Druge dvije kategorije su grudi visoke gustoće ili grudi s bogato proširenim vezivnim i žlijezdanim parenhimom, s malom količinom masnog tkiva.

Oko polovice žena koje imaju 40 ili više godina imaju guste grudi.

Gustoća dojke često se nasljeđuje, ali na nju mogu utjecati i drugi čimbenici. Čimbenici povezani s manjom gustoćom dojke uključuju:

 • starija životna dob 
 • rađanje djece  
 • terapija tamoksifenom 

Čimbenici povezani s većom gustoćom dojke su:

Gustoća parenhima dojke
FOTO: Shutterstock

Značenje gustoće fibroglandularnog parenhima

Kad je u pitanju gustoća fibrožljezdanog tkiva dojki, uz nju se vežu značenja u nastavku.

 • Kod žena s gustim grudima može postojati veći problem interpretacije mamograma nego kod žena s masnim grudima. Gusto tkivo dojke i neke abnormalne promjene dojke, poput kalcifikacija i tumora, pojavljuju se kao bijela zasjenjenja na mamografiji. Kao rezultat toga mamografija je manje osjetljiva kod žena s gustim grudima, odnosno postoji veća šansa da se neka zloćudna promjena zamjeni za normalno gusto tkivo dojke.
 • Žene s gustim grudima imaju veći rizik od raka dojke od žena s masnim grudima, a rizik se povećava s povećanjem gustoće dojke.
 • Distorzija parenhima dojke – opisni izraz u snimanju dojki (mamografija, ultrazvuk i MR) koji ukazuje na to da je parenhim dojke promijenjen. Sam po sebi nalaz ne uključuje masu (tumor), nego upućuje na moguć sumnjiv nalaz koji ponekad zahtjeva dodatnu obradu.
 • Asimetrična gustoća tkiva dojke – nalaz je jednostrane fibroglandularne gustoće koji se vidi na jednoj ili više mamografskih projekcija, a koje ne zadovoljavaju kriterije za masu. Izraz se odnosi za nalaz gustoće i ne smije se miješati s asimetrijom u veličini grudi.

Pročitajte članke:

Prevencija raka dojke kod žena s gustim grudima
FOTO: Shutterstock

Prevencija raka dojke kod žena s gustim grudima

Nakon što žena sazna da ima guste grudi, treba razgovarati s liječnikom. Gustoća fibroglandularnog tkiva samo je jedan od mnogih rizičnih faktora koji mogu doprinijeti razvoju raka dojke. Nakon procjene cjelokupnog stanja možda će biti potrebno učiniti dodatne pretrage poput ultrazvuka dojki ili MR-a dojki

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu