Ultrazvuk dojke – kako izgleda i kada se radi?

Ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke je jedna od slikovnih metoda prikaza tkiva dojke s ciljem ranog otkrivanja dobroćudnih i zloćudnih promjena. Ultrazvuk je sigurna, neinvazivna i bezbolna metoda koja ne zrači u odnosu na mamografiju.

Ultrazvuk i mamogram imaju svoje dobrobiti i mane, a ultrazvuk se prvenstveno koristi kod mlađih žena zbog većeg udjela žlijezdi unutar dojki koji se s godinama smanjuje te tada mamogram daje bolji unutarnji prikaz.

Rak dojke je vodeći uzrok smrti od tumora u ženskoj populaciji te drugi najčešći u cijeloj populaciji poslije raka pluća. Rana dijagnoza važna je zbog ranijeg početka terapija i bolje prognoze. Ultrazvuk je bitan u klasifikaciji dobroćudnih, čvrstih tvorbi.

Ultrazvuk dojke – kako izgleda?

Ultrazvuk dojke se radi pomoću sonde koju liječnik obloži gelom. Tom sondom prelazi se preko dojki i uspoređuje se nalaz lijeve s desnom prema zamišljenim kvadrantima. Kroz sondu se odašilju ultrazvučni valovi koji putuju u tijelo i odbijaju se kako nalete na prepreke te se vraćaju natrag u sondu, odnosno stvara se računalni prikaz dobivenih odbijenih valova.

Ultrazvuk je koristan upravo za to trenutačno snimanje (engl. in real-time) bez zračenja.

Ultrazvuk dojki – kada raditi?

Ultrazvuk grudi se radi u sljedećim slučajevima:

 • u sklopu preventivnog pregleda kod mlađih žena i/ili trudnica,
 • kad se napipa kvržica,
 • vizualna pomoć pri biopsiji tvorbe u dojci,
 • kad se napipaju povećani limfni čvorovi u pazušnoj jami,
 • promjene na koži dojke i bradavice.

Ultrazvuk grudi – kako se pripremiti?

Nije potrebna nikakva specijalna priprema prije ultrazvuka dojke. Pacijentici se preporučuje da izbjegava stavljanje krema, losiona, pudera ili nekih drugih tvari na dojke prije pregleda.

Ultrazvuk grudi
Foto: Pexels

Najbolji period za ultrazvuk dojke

Poželjno je ići na ultrazvuk dojke čim se napipa ili opazi neka promjena unutar tkiva, ali inače svake dvije godine nakon 25. godine života.

Kalcifikati u dojci

Male nakupine kalcija unutar tkiva čest su nalaz u dojci, obično dobroćudna karaktera, iako u nekim slučajevima može biti rani znak raka dojke.

Postoje makro- i mikrokalcifikati koji se na mamogramu vide kao bijele točke dok se na ultrazvuku teže uočavaju. Ako se pojavljuju u određenim uzorcima i nakupljaju se, mogu biti prekancerozne stanice. Kalcifikati u dojci nisu povezani s nekim točnim uzrokom, mogu nastati nakon prethodnih ozljeda ili infekcija u dojci, zatim od fibroadenoma ili cisti.

U slučaju sumnje na zloćudnu tvorbu, liječnik pacijenticu šalje na biopsiju dojke – uzimanje tkiva dojke iglom za analizu.

Sjena na dojci

Sjene koje se vidi na ultrazvuku dojke mogu, ali ne moraju biti znak raka dojke. Postoji više kriterija po kojima se utvrđuje karakter nađene tvorbe od kojih su, osim postojanja sjene, nepravilni rubovi, grupiranost, struktura, položaj naspram kože.

Neki od mogućih dobroćudnih nalaza s ultrazvučnom slikom sjene su:

 • fibroadenomi,
 • dijabetička mastopatija,
 • masna nekroza (odumiranje stanica) tkiva dojke kao posljedica traume ili kirurškog zahvata,
 • fokalna fibroza,
 • postkirurški ožiljci,
 • sklerozirajuća adenoza.

Ultrazvuk dojke – cijena

Ultrazvuk dojke moguće je napraviti besplatno preko uputnice obiteljskog liječnika za specijalistički pregled radiologa u domu zdravlja ili bolnici.

Naravno, postoji i privatna opcija u poliklinikama gdje nije potrebna uputnica, a usluga ultrazvučnog pregleda dojke naplaćuje se od 350 do 600 kuna.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Malherbe, K., Annamaraju, P. Breast Ultrasound. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. 
 2. Ultrasound – Breast. RadiologyInfo.org.
 3. Breast Ultrasound. John Hopkins Medicine.
 4. Guo, R., Lu, G., Qin, B., Fei, B. Ultrasound Imaging Technologies for Breast Cancer Detection and Management: A ReviewUltrasound Med Biol. 2018;44(1):37-70.
 5. Weinstein, S.P., Conant, E.F., Mies, C., Acs, G., Lee, S., Sehgal, C. Posterior Acoustic Shadowing in Benign Breast Lesions. Journal of Ultrasound in Medicine. 2004;23(1).

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Najbolji period za ultrazvuk dojke, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu