Simptomi raka dojke: Liječnik otkriva kako prepoznati rak dojke kod žena i kod muškaraca

Simptomi raka dojke

Rak dojke je zloćudna bolest prilikom koje se stanice koje sačinjavaju dojku počinju nekontrolirano razmnožavati, rasti i širiti. Karcinom dojke ima i potencijal širenja u druge dijelove tijela putem krvi ili limfnih žila. Rak dojki je po učestalosti na prvom mjestu kod žena što se tiče novodijagnosticiranih malignih bolesti, a zauzima treće mjesto kao uzrok smrti od svih tumora. Zato je važno skrenuti pozornost na to koji su simptomi raka dojke.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Republici Hrvatskoj obilježava se 7. listopada. Listopad je ujedno i Mjesec borbe protiv raka dojke, kada se javnost upozorava na važnost ranog otkrivanja raka dojke, prevencije te bolesti i pravovremenog liječenja. Smrtnost od raka dojke je u padu već nekoliko godina, a to se pripisuje djelovanju Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke koji poziva sve žene u Hrvatskoj u dobi 50 – 69 godina na mamografski pregled dojki.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke
FOTO: Getty Images

Simptomi raka dojke

Prema Američkom društvu za rak, sljedeće promjene u dojkama mogu biti simptomi karcinoma dojke:

Te promjene također mogu biti znakovi manje ozbiljnih stanja, kao što su upala dojke ili cista. Kada je u pitanju rak dojke, simptomi se uvelike razlikuju, tj. mnogi slučajevi raka dojke uopće nemaju očite simptome.

U nekim slučajevima kvržica može biti premala da bi je se moglo osjetiti te se otkriva na mamografiji kod probira na karcinom, što dovodi do dodatnog testiranja.

Pročitajte članke:

Simptomi raka dojke kod žena
FOTO: Getty Images

Koji su simptomi raka dojke kod žena, a koji kod muškaraca?

Prvi simptomi raka dojke kod žena često uključuju novu kvržicu ili masu u dojkama ili pod pazuhom. Kvržica koja je bezbolna, tvrda i ima neravne rubove vjerojatno će biti prvi simptom raka dojke. Ponekad može biti i bolna, mekana i zaobljena. 

Oko 1 % karcinoma dojke događa se kod muškaraca. S obzirom na to da je to vrlo rijetko stanje kod muškaraca, simptomi se zamjećuju kasno. Simptomi raka dojke kod muškaraca obično su:

  • kvržica na dojkama ili u pazuhu
  • promjene na koži dojke ili bradavice, kao što su crvenilo, natezanje, ljuske ili iscjedak.

Više o tome kako izgleda rak dojke pročitajte u članku “Rak dojke – učestalost, uzroci, vrste, simptomi, dijagnoza, stadij bolesti, liječenje i prognoza“.

Kako izgleda rak dojke
FOTO: Getty Images

Pagetova bolest bradavice često se javlja zajedno s duktalnim karcinomom. Utječe na kožu bradavice i areole. Simptomi mogu biti:

  • ljuskava i crvena koža bradavice
  • krvavi ili žuti iscjedak iz bradavice
  • ravna ili uvrnuta bradavica
  • peckanje ili svrbež oko bradavice.

Obavljanje mjesečnog samopregleda dojki najbolji je način da primijetite bilo kakve promjene na grudima. Ako primjetite neke od ovih simptoma, javite se liječniku na pregled. Žene starije od 40 godina ili žene s visokim rizikom od razvoja raka dojke trebale bi se odazvati na mamografiju i pregled dojki. Što se ranije rak dojke pronađe i dijagnosticira, to su veće šanse za uspješno liječenje.

Ako primijetite da se i kod vas javljaju simptomi raka dojke, kako prepoznati rak dojke pročitajte u članku “Samopregled dojke: Uočite promjene na vrijeme i spriječite komplikacije! Evo kako napraviti pregled koji svakoj ženi treba biti dio rutine“.

Kada su u pitanju simptomi raka dojke, iskustva hrabrih žena pročitajte u članku “Kako sam otkrila rak dojke: Žene koje su pobijedile rak dojke otkrivaju svoje priče“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   1

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu