Iscjedak iz dojke – je li opasan i što ga uzrokuje?

iscjedak iz dojke

Iscjedak iz dojke je oslobađanje tekućine iz jedne ili obje bradavice na grudima kod ne-dojilja. Ovaj iscjedak dolazi iz istog otvora kroz koji dolazi i mlijeko, spontano ili kod stiskanja grudi.

Iscjedak iz jedne ili obje bradavice može biti uzrokovan brojnim čimbenicima, od manjih uzroka, pa sve do onih potencijalno opasnih po život, uključujući rak dojke.

Bilo koja vrsta iscjetka iz bradavice kod muškaraca i žena u menopauzi nije uobičajena i zahtijeva liječničku pomoć.

U nekim slučajeva, iscjedak iz bradavice nije razlog za zabrinutost i smatra se normalnim u mnogim situacijama, primjerice kod djevojčica i dječaka u pubertetu te kod trudnica. Kada je to slučaj, liječenje obično nije potrebno.

Drugi česti uzroci sekreta dojke, koji nije problematičan, uključuju pretjeranu stimulaciju grudi, iritaciju kroz odjeću te prestanak dojenja. Iscjedak iz dojke kod ne-dojilja može biti i nuspojava nekih lijekova, ali i simptom opasnih stanja koja zahtijevaju liječenje.

Najčešći uzroci abnormalnih sekreta dojke uključuju:

  • Fibrocističke promjene dojke – je stanje koje karakteriziraju benigne kvržice na grudima i procjenjuje se da se javljaju kod 50% žena, najčešće u dobi između 20 i 50 godina, a mogu uzrokovati zeleni ili smeđi iscjedak iz bradavice. Ove promjene nisu povezane s povećanim rizikom od raka dojke.
  • Galaktoreja – se odnosi na mliječni iscjedak. To je simptom nekih stanja, najčešće hipotireoze (smanjeni rad štitnjače) i pretjerane stimulacije dojki. Također, može biti i nuspojava nekih lijekova, uključujući i kontracepcijske pilule.
  • Proširenje mliječnih kanala – odnosi se na stanja koja karakterizira upala i potencijalne blokade mliječnih kanala ispod bradavice. To može uzrokovati gusti zelenkasti, prljavo bijeli ili crni iscjedak iz jedne ili obje bradavice, a najčešće je kod žena koje se približavaju menopauzi i prolazi samo od sebe u većini slučajeva.
  • Infekcije dojke – karakterizira iscjedak iz dojke koji sadrži gnoj, a može biti popraćeno i crvenilom dojke i osjećajem topline na dodir. Ovo stanje se lako liječi antibioticima u većini slučajeva.

Iscjedak iz bradavica rijetko je znak ozbiljne bolesti, no sve promjene dojke, uključujući i oslobađanje tekućine iz jedne ili obje bradavice, treba uzeti ozbiljno.

Boja iscjetka ne otkriva ozbiljnost uzroka, no krvavi iscjedak uvijek signalizira veći zdravstveni problem koji zahtijeva liječenje.Krvavi iscjedak može biti i simptom raka dojka.

Svaki neobičan ili neobjašnjiv iscjedak iz bradavice, osobito ako se javlja na obje dojke, zahtijeva liječničku procjenu. U međuvremenu, potrebno je izbjegavati stimulaciju dojke, kao i čestu provjeru iscjetka, jer to može pogoršati ili produžiti simptome.

Iscjedak nije normalna pojava, ako primjetite iscjedak bilo kakve boje, odmah se javite liječniku., nemojte čekati.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.52 / 5   60

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: iscjedak iz dojke, iscjedak iz bradavice, curenje iz dojke, iscedak iz dojke, iscjedak iz grudi, bijeli iscjedak iz dojke, iscjedak iz dojki, yhs-mystartdefault, smeđi iscjedak iz dojke, gnoj iz dojke, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu