Fibrom – uzroci, simptomi i liječenje

fibrom

Fibrom je dobroćudna izraslina sastavljena od vlaknastog i vezivnog tkiva. Obično se pojavljuje kao mali mekani čvor, odnosno papula iznad razine kože, koja može biti veličine od nekoliko milimetara pa čak i do nekoliko centimetara.

Fibrom je uglavnom u boji kože no ponekad može biti i pigmentiran

Fibrom se može formirati bilo gdje u tijelu, a uglavnom ne zahtijeva liječenje ili uklanjanje ako ne predstavlja estetski problem. Može se pojaviti kod svih ljudi, svih dobi i oba spola, no najčešće se pojavljuje kod starijih ljudi.

Najčešće vrste fibroma koje se pojavljuju su dermatofibromi i plantarni fibromi.

Uzroci fibroma

Još uvijek nije poznato zašto točno fibrom nastaje na tijelu, no pretpostavlja se da ga uzrokuje fibromatozna reakcija tijela na manju traumu, uraslu dlaku ili ubod insekta dok na nastanak plantarnog fibroma može utjecati i genetski faktor.

Dermatofibrom

Simptomi fibroma

Simptomi dermatofibroma variraju od osobe do osobe. Najčešći simptomi su:

  • svrbež,
  • promjena boje,
  • osjetljivost,
  • krvarenje dermatofibroma.

Simptomi plantarnog fibroma, odnosno onog na tabanima mogu biti bol tijekom hodanja i stajanja, a postoji i mogućnost od razvitka novih fibroma.

Nijedan od ovih simptoma nije razlog za brigu, no kontaktirajte liječnika ako se fibrom:

  • neprestano povećava,
  • širi,
  • uzrokuje nepodnošljivu bol.

Dermatofibrom

Dermatofibrom je benigna okrugla izraslina koja se najčešće nalazi na području nogu, ruku i ramena. Boja dermatofibroma varira od boje mesa pa čak i do smeđe boje, zbog čega često izgleda kao madež.

Najčešće se pojavljuje kod žena, nešto malo manje i kod muškaraca, a karakterizira ga pojava više fibroma, pa se tako često na koži pronađu i do dva dermatofibroma. Dermatofibrom može biti posljedica:

Fibrom

Plantarni fibrom

Plantarni fibrom je kvržica ili vlaknasti čvor koji se pojavljuje na stopalima. Kao i dermatofibrom, plantarni fibrom je obično benigni, no često uzrokuje bol tijekom hodanja. 

Neurofibrom

Neurofibrom je benigna izraslina odnosno nervni tumor nastao od poremećaja u radu Schwannovih stanica. To je grupa živčanih stanica koja počne prekomjerno proizvoditi protein neurofibrin što rezultira stvaranjem izrasline.

Takav fibrom može biti rezultat genetski nasljedne bolesti ili može nastati za života. Neurofibromi se dijele na dermalne i pleksiformne. Dermalni se pojavljuju iz živaca u koži, a pleksiformni sežu u dublje slojeve kože i nastaju iz više živčanih stanica. Mogu biti dosta veliki.

Fibrom u ustima 

Fibromi u ustima su česti te izgledaju kao nakupina tkiva roze ili lagane bjelkaste boje. To su nakupine vezivnog tkiva i često su bezopasne i benigne. 

Iako je to tkivo zadebljalo i gusto, nemojte ga četkati ni čupati. Za higijenu usne šupljine se brinite na uobičajeni način. Možete ga ukloniti tako da se javite svom zubaru koji će Vas preporučiti kirurgu. Proces zacjeljivanja je obično kratak i jednostavan. 

Fibromi na spolovilu

Fibromi na spolovilu, nisu isti kao i genitalne bradavice, iako su to dva jako česta kožna stanja na tom području. Fibromi su mekane nakupine vezivnog tkiva koje na prvi pogled mogu izgledati kao ispuhani balon.

Često se na spolovilu stvaraju zbog trljanja kože. Manje se pojavljuju na vaginalnom području jer je prirodno vlažnije pa ne dopušta frikciju. Uzroci im mogu biti još:

Ne trebaju se liječiti, ali se mogu vrlo jednostavno ukloniti. Preporučuje se da ih uklonite ako su na području koje se stalno trlja ili gdje se rubovi odjeće preklapaju s kožom.

Fibromi – slike 

Kako biste lakše prepoznali što je to fibrom, pogledajte slike u nastavku.

Dermatofibrom –  slike koje se odnose na dermatofibrom su slike fibroma na dojci i na jeziku. Slika fibroma na stopalu se odnosi na plantarni fibrom. 

Fibrom na dojci:

Fibrom na bradavici

Fibrom na nozi:

Fibrom na stopalu

Fibrom na jeziku:

Fibrom u ustima

Liječenje fibroma

Za adekvatno liječenje fibroma potrebno je posjetiti liječnika, koji će onda odlučiti o tretmanu liječenja fibroma. 

Dermatofibromi su bezopasni, a liječenje najčešće nije potrebno. Jedan od izbora, kada je riječ o liječenju fibroma je kirurški postupak koji može uzrokovati ožiljke, pa ga liječnici uglavnom ne preporučuju osim ako simptomi postanu nepodnošljivi ili on estetski predstavlja problem.

Uklanjanje fibroma

Kirurški postupak kod plantarnog fibroma se ne preporučuje jer zahtjeva vremenski dugo razdoblje oporavka i može dovesti do komplikacija koje mogu biti gore od samog fibroma.

Osim kirurškog zahvata fibromi se mogu ukloniti elektrokoagulacijom, aplanacijom i laserski. Postupci uglavnom nisu bolni, no ako je potrebno možete zatražiti liječnika lokalnu anesteziju u obliku kreme s lokalnim anestetikom ili injekcije. 

Nakon uklanjanja, na mjestu na kojem je bio fibrom, ostaju kraste, koje je potrebno mazati lokalnim antibiotikom uz adekvatnu higijenu. Potrebno je izbjegavati fizičke napore poslije zahvata kako bi se maksimalno izbjeglo znojenje i kako bi rana uspješno zacijelila.

Uklanjanje fibroma – cijena za odstranjivanje fibroma u dermatološkim poliklinikama i ustanovama iznosi oko 600 – 700 kn. Postupak se najčešće vrši laserom, a oporavak traje kratko. 

Uklanjanje fibroma prirodnim putem je moguće, ali manje efikasno i dugotrajno. Jedan od načina koji se koristi je primjena jabučnog octa. Trebate ga nanijeti na fibrom kojeg želite ukloniti te prekriti flasterom. 

Nakon dan ili dva, uklonite flaster, operite fibrom te ponovite postupak ispočetka. Nakon nekog vremena bi fibrom trebao pocrniti i otpasti. Nemojte ga čupati ili gurati jer to može pogoršati situaciju.

Kad fibrom otpadne, mogao bi Vam ostati ožiljak, posebno ako je fibrom bio veći. Nemojte nanositi jabučni ocat na fibrome u ustima ili na spolovilu. 

Uklanjanje fibroma koncem je tehnika koja uključuje čišćenje fibroma alkoholom te stezanje koncem. Fibrom biste trebali stisnuti toliko da ne osjetite bol, ali da konac ostane oko njega. Nakon par dana bi se fibrom trebao osušiti i otpasti.

Ova metoda nije preporučljiva jer je moguće da ćete previše stegnuti fibrom i da će on početi krvariti, a tada riskirate infekciju. Na slične načine bi se fibrom smio odstranjivati samo u profesionalnoj medicinskoj ustanovi.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.63 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: fibrom, fibromi, dermatofibrom, izrasline na koži slike, sitna oštra izraslina na licu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu