Virusne bradavice – vrste i liječenje

virusne-bradavice-spaljivanje

Mnogi su se u životu susreli s neumornim bradavicama na tijelu koje osim što predstavljaju smetnju, ponekad mogu biti i bolne. Bradavice su kožne infekcije uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV), a njihov izgled i veličina ovise o tome gdje se nalaze jer mogu promijeniti izgled zbog traumatizacije i iritacije kože.

Bradavice se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu no imaju tendenciju pojave na toplim i vlažnim mjestima, kao što su male posjekotine ili ogrebotine na prstima, rukama i nogama. One su obično bezbolne, osim ako se pojave na tabanima pa tijekom hodanja isto tako stvaraju i smetnje.

Bradavice se mogu pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi no češće se pojavljuju kod djece, a mogu nastati prijenosom virusa s čovjeka na čovjeka, odnosno dodirom. Isto tako se kod jedne osobe mogu naći na više različitih mjesta zbog prijenosa virusa s jednog mjesta na drugo mjesto na koži. Virusne bradavice su prisutne kod otprilike 7 – 12% opće populacije.

Istraživanja su pokazala da većina onih koji pate od ovakvih kožnih oboljenja dolazi zabrinuto na dermatološke preglede s različitim nedoumicama. Nekima bradavice zadaju bol i nelagodu dok je drugima najveći problem sam izgled bradavica koji može ponekad stvarati brojne probleme.

Vrste bradavica

Oblik i veličina bradavice ovise o vrsti bradavice, a u nastavku doznajte i karakteristike pojedinih bradavica.

Obične bradavice

Najčešće se pojavljuju na područjima prstiju, laktova, koljena, tabana i ispod nokta kada su izrazito bolne. Izgledaju kao mali čvorovi čija je površina gruba, a veličina takve bradavice varira od nekoliko milimetra do jednog centimetra.

Mogu biti pravilnog, nepravilnog ili okruglog oblika, a boja im je najčešće žuta, smeđa, sivo-crna i svijetlo siva.

Bradavice na prstima

Bradavice na tabanima

Ovakva vrsta bradavice može biti izrazito bolna jer se nalazi na području tijela kojeg najviše koristimo, na tabanima. Nerijetko izaziva veliku bol prilikom hodanja ili trčanja, a površina im je ravna i često se javljaju u većem broju.

Mladenačke bradavice

Mladenačke bradavice se najčešće jave kod djece. Ravnog su oblika i malo izdignute iznad kože, površina im je glatka, a boja žuto-smeđa. Ovakve bradavice se vrlo često nađu i na licu, u velikom broju jer se prenose dodirom.

mladenacke bradavice

Končaste bradavice

Končaste bradavice su specifičnog oblika, uske su i dugačke i obično se pojave na vratu, usnicama, očnim kapcima i na drugim područjima na licu. Najčešće se pojavljuju kod muškaraca jer se prenose tijekom brijanja.

Genitalne bradavice

Genitalne bradavice, poznate još i kao šiljaste bradavice su veoma bitna grupa bradavica koje nastaju djelovanjem virusa na anogenitalnoj sluznici, a ponekad, vrlo rijetko i na sluznici usne šupljine. Genitalne bradavice se prenose spolnim putem, a obično su izduženog oblika, mekane teksture i neravne površine.

Genitalne bradavice mogu biti veoma opasne jer kod žena zaraženih HPV-om nastaju promjene na vratu maternice koje kasnije mogu uzrokovati rak vrata maternice.

Jesu li bradavice zarazne?

Bradavice se prenose direktnim i indirektnim kontaktom, a najsklonije infekciji su osobe oslabljenog imuniteta. Također, bradavice su sklone pojavljivanju na mehaničkim oštećenjima kože, odnosno malenim rezovima ili ogrebotinama.

Isto tako, jedna osoba može prenijeti bradavicu s jednog područja kože na drugo, a vrijeme rasta bradavice varira od osobe do osobe.

Kako spriječiti nastanak bradavica?

Kako biste maksimalno spriječili nastanak bradavica poželjno je da nastojite održavati pravilnu njegu ruku. Ako vi ili vaše dijete imate posjekotinu ili ogrebotinu na ruci, čistite redovito to područje jer su otvorene rane sklonije zadobivanju bradavica.

Isto tako, uvedite zdravu prehranu ako ste osoba slabog imuniteta i izbjegavajte dodirivanje područja na kojem je bradavica, bilo da se nalazi na vašem tijelu ili tijelu neke druge osobe.

Liječenje virusnih bradavica

Liječenje bradavica

Iako su virusne bradavice čest slučaj kožnih oboljenja u općoj populaciji, ne postoji točno definiran tretman liječenja. Srećom, većina bradavica nestaje spontano, no veliki dio je ipak potrebno dodatno liječiti relativno jednostavnim tretmanima koji svakako moraju imati minimalne nuspojave.

Liječenje bradavica ovisi o vrsti bradavice, mjestu na kojem se nalaze te o bolesnikovoj dobi. Većina bradavica se povuče bez ikakvog tretmana ili liječenja, no u oko 40% bolesnika one se ponovno jave na starom ili novom mjestu. 

Mladenačke bradavice (ravne bradavice), koje se najčešće javljaju kod djece se mogu liječiti kremama, otopinama ili gelovima koji sadrže vitamin A, a izazivaju ljuštenje kože.

Liječenje genitalnih bradavica je nužno jer su one vrlo opasne, a obično je dugotrajno i zahtijeva ponavljanje. Genitalne bradavice se mogu ukloniti raznim tretmanima kao što je elektrokauterizacija, tretman laserom, krioterapija ili kirurški postupak.

Liječnici obično preporučuju i lijekove kod liječenja genitalnih bradavica, a obično preporučuju i višekratno upotrebljavanje lijekova koji ponekad zahtijevaju mjesece liječenja.

Žene koje imaju problem s kondilomima trebale bi redovito odlaziti na ginekološke preglede kako bi se utvrdilo nastaju li ikakve promjene na vratu maternice koje se mogu povezati s rakom grlića maternice.

Krioterapija

Krioterapija je metoda zaleđivanja tekućim dušikom te je veoma učinkovita kod liječenja bradavica, no ponekad ju je potrebno ponavljati nakon 2 do 3 tjedna.

Istraživanje američkih znanstvenika iz 2012. godine je pokazalo da je krioterapija prilično učinkovita metoda liječenja virusnih bradavica, no čini se da je to tako samo kada su u pitanju bradavice na rukama. Naime, nuspojave kao što su bolovi, mjehurići i ožiljci, pokazale su se najčešćima kod ove metode liječenja. Međutim, to značajno ovisi i o vrsti bradavica te o samom procesu oporavka kože nakon tretmana.

Elektrokoagulacija i ekskohleacija

Ove dvije metode nerijetko ostavljaju trajne ožiljke na mjestu na kojem je bila bradavica. Uključuju premazivanje kolodija preko bradavice ili premazivanje 40%-tne salicilne kiseline koja često uzrokuje ljuštenje.

Bradavice i krioterapija

Kada kontaktirati liječnika?

Odmah kontaktirajte liječnika ako:

 • imate dijete s bradavicom bilo gdje na tijelu,
 • vaše dijete ima bradavicu na licu, genitalijama ili rektumu.

Također nazovite liječnika ako je bradavica ili koža oko bradavice:

 • bolna,
 • crvena,
 • krvava,
 • natečena,
 • gnojna i iz nje curi gnoj.

Navedeni simptomi znače da je bradavica upaljena. Liječničku pomoć trebate potražiti i u slučaju da vam se bradavice jave nakon 45. godine jer takve bradavice mogu značiti rak kože

Istraživanje provedeno u Myongji bolnici je pokazalo da je grupa bolesnika starijih od 10 godina imala najčešće pojavu uobičajenih bradavica (46,8%), a prosječna dob ispitanika ovoga istraživanja iznosila je 16,9 godina. Ruke su bile češće pogođene pojavom virusnih bradavica (47,7%) nego stopala (36,4%).

Istraživanje je također pokazalo da je krioterapija bila korištena za liječenje većine pacijenata. Ono što se svakako može zaključiti iz ovoga longitudinalnog istraživanja jest činjenica da se broj bolesnika s virusnim bradavicama trenutno povećava. 

Prevencija i prirodno liječenje bradavica

Virusi koji uzrokuju bradavice lako se prenose preko vlažnih podova, stoga budite obuveni kad se krećete javnim mjestima – javnim tuševima, kupeljima i područjem oko bazena. 

Uvijek dobro obrišite noge i nemojte dijeliti ručnike s drugima. Otpornost na infekcije možete pojačati zdravom prehranom. Dva-tri česna češnjaka na dan te namirnice bogate beta karotenom, vitaminima C i E mogu poboljšati borbu s virusnim bradavicama.

Vrlo je malo posve pouzdanih načina prirodnog liječenja, ali donosimo vam nekoliko koje biste svakako trebali isprobati prije nego kažete da ste isprobali sve. 

 • Bradavicu premažite ujutro i navečer s nekoliko kapi tinkture tuje ili nevena
 • Uz vanjsko liječenje pijte čaj ili uzimajte tinkturu crvene pupavice, čička, korijena maslačka ili crvene djeteline. 
 • Ujutro i navečer na bradavicu možete stavljati limunov sok ili sok zdrobljenog češnjaka. 
 • Svake večeri možete na bradavicu nanijeti zavoj koji je umočen u jabučni ocat ili u koji ste stavili krišku češnjaka.
 • Dva puta dnevno možete nanijeti ulje čajevca, čempresa ili lavande. Bradavicu nastojte ne dirati i pazite da ulje ne dospije na zdravu kožu. Čempresovo ulje izbjegavajte tijekom prvih 20 tjedana trudnoće. 
Članak objavljen:

Izvori:

 1. Lee, S., Kim, S., Son, H., Chun, S., Song, J. i Cho, H. (2013). A Clinical Study on Viral Warts in Five-Year-Period (2007-2011). Korea Med, 51(8), 593-599.
 2. Lynch, M. D., Cliffe, J. i Morris-Jones, R. (2014). Management of cutaneous viral warts. BMJ.
 3. Shing Kwok, C., Gibbs, S., Bennett, C., Holland, R. i Abbott, R. (2012). Topical treatments for cutaneous warts. Cochrane Library.

Ocijenite članak

3.98 / 5   45

Foto: Foto:Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bradavice, virusne bradavice slike, vrste bradavica, virusne bradavice kod djece, Bradavice na licu, virusne bradavice na licu, bradavice slike, ravne bradavice na kozi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu