Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Smokva – nutritivna i ljekovita svojstva
- 2 komentara
- 2 min čitanja
Smokva (Ficus carica L.) se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima.
Ljekoviti dijelovi su plod smokve, mliječni sok, list i kora drveta. U nastavku članka pročitajte sve što vas zanima o smokvi.
Smokva – uzgoj
Autori poljoprivrednog portala Agroklub smokvu opisuju ovako:
Smokva je podrijetlom iz Male Azije, a kultivira se dulje od pšenice. Pripada porodici dudova i stablo je koje može doživjeti 50 do 70 godina.
Stablo smokve voli toplo okruženje, a može podnijeti suha tla i hladnije vrijeme. Postoji više sorti smokava, a plodovi dolaze u tri boje:
- zeleno-žućkasti plodovi
- ljubičasti plodovi
- tamno ljubičasti do crni plodovi.
Berba plodova se provodi sve od lipnja do listopada, a plodovi se konzumiraju svježi. Tijekom berbe je važno zaštititi kožu jer je bijeli “sok” iz stabljike i lišća smokve može nadražiti.
Ako su plodovi smokve namijenjeni za sušenje, moraju biti potpuno zreli jer tada sadržavaju najviše šećera.
Pročitajte članak “Kako osušiti smokve – postupak, branje smokvi i skladištenje“.
Smokve – ljekovitost
Smokve su odličan izvor minerala i vitamina:
- kalcija
- fosfora
- bakra
- kalija
- magnezija
- vitamina B
- vitamina C
- vitamina A
- vitamina K.
Odličan su izvor fitokemikalija poput proantocijanidina. Smokva sadrži i tekin, antioksidativni sastojak koji smanjuje razinu kolesterola u krvi.
Studija iz 2015. godine, koja je ispitivala utjecaj dugotrajne konzumacije svježeg voća, navodi da zbog nutritivnog sastava smokva posjeduje mnoga svojstva poput:
- antioksidativnog
- antimikrobnog
- protuupalnog
- hipoglikemičnog
- hepatoprotektivnog
- antifungalnog
- antikancerogenog.
Svježe smokve prepune su antioksidansa kao što su:
- karoteni
- tanin
- lutein
- vitamini A, C, B i K.
Antioksidansi štite organizam od prijevremenog starenja, karcinoma i raznih srčanih oboljenja.
Osim toga, smokve pomažu u preveniranju dijabetesa jer se nakon njihove konzumacije može sniziti koncentracija glukoze u krvi. Imaju i laksativna svojstva jer stimuliraju rad crijevnih mišića i tako mogu poboljšati probavu.
Smokva – uklanjanje bradavica i kurjih očiju
Smokve učinkovito rješavaju problem kurjih očiju. Stavite napola narezanu, svježu smokvu na bolno mjesto preko noći. Postupak ponovite nekoliko dana za redom te pokušajte ukloniti kurje oko.
Za tretiranje bradavica koristite mlijeko koje se nalazi u plodu i grančicama tvrdih smokava. Nanesite mlijeko iz smokve jedanput na dan na mjesto bradavice te postupak ponovite 5 – 7 dana zaredom.
Suhe smokve – koncentrirani izvor nutrijenata
Premda su sušene smokve vrlo kalorične jer sadrže 50 – 70 % šećera, bogate su vitaminima i mineralima kao i svježe smokve.
Za više informacija o ljekovitosti suhih smokava pročitajte članak “Suhe smokve – slatki izvor zdravlja“.
Smokve – nuspojave
Smokve su generalno sigurne za konzumaciju i nisu primijećene česte ili ozbiljne nuspojave.
Ipak, neki ljudi bi na njih mogli biti alergični. Također, smokve imaju laksativni učinak, pa bi prevelik unos mogao rezultirati neželjenim probavnim problemima.
Vitamin K nađen u smokvama sudjeluje u procesu zgušnjavanja krvi, pa nije poželjan prevelik unos kod ljudi koji piju lijekove za razrjeđivanje krvi (varfarin).
Smokve – konzumiranje
Idealna smokva je mekana na dodir, puna mesa te ima čvrsti “repić” (peteljku). Vrlo je osjetljiva i brzo se kvari, stoga je treba pojesti unutar 24 sata od branja. Ne savjetuje se čuvanje u hladnjaku jer time gubi na svojoj aromi.
Sirove smokve sadrže do 80 % vode i imaju najveći sadržaj prirodnih šećera, što ih čini idealnim izvorom energije.
Osim u sirovom obliku može se konzumirati i u sklopu:
- kolača
- salata
- kompota
- pekmeza
- drugih raznih jela.
Lijepo se slaže i sa slanim jelima. Često se može pronaći kao dodatak pršutu ili kozjem siru. Sušene smokve su posebna delikatesa i izvrstan desert.
Pročitajte i članke:
- List smokve kao lijek – uporaba i ljekovita svojstva
- Marmelada od smokava – domaći recepti sa želinom i bez želina
- Kolač sa suhim smokvama – savijača
- Savitci sa smokvama – recept
- Mini štrudle sa smokvama: Hit desert za kasno ljeto.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Turšija: Recept za početnike od kojeg ne može jednostavnije
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja
- Fig: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2019). WebMD.
- Smokva – Uzgoj, Gnojidba, Sorte, Sadnja, Sjetva, Berba, Žetva. (2019). Agroklub.
- Butler, N. i McDermott, A. (2016). The Health Benefits of Figs. Healthline.
- Essa, M. M. i sur. (2015). Long-Term Dietary Supplementation of Pomegranates, Figs and Dates Alleviate Neuroinflammation in a Transgenic Mouse Model of Alzheimer’s Disease. PLoS One., 10(3): e0120964.