Kako osušiti smokve – postupak, branje smokvi i skladištenje

sušene smokve

Suhe smokve mnogima su omiljeni zalogaj i poslastica, a sadrže i brojne hranjive tvari te pomažu održati zdravu probavu. Sušene smokve su vrlo kalorične jer sadrže 50-70% šećera, ali su bogate vitaminima i mineralima kao i svježe smokve.

Smokve

Foto: Photospin

Ako ste se pitali kako osušiti smokve tijekom sezone ili niste ljubitelji svježih smokava, čitajte sve korake i važne informacije u nastavku.

Smokva – uzgoj

Smokva je podrijetlom iz Male Azije, a kultivira se dulje od pšenice. Pripada porodici dudova i stablo je koje može doživjeti 50 do 70 godina“, ističu autori poljoprivrednog portala Agroklub. 

Smokve su veoma cijenjeno voće zbog visoke koncentracije nutrijenata i bogatog slatkog okusa. Poznate su još od rimske i grčke civilizacije kada su ih uz masline i biljna ulja slavili kao najvrjedniju hranu. 

Stablo smokve voli toplo okruženje, a može podnijeti suha tla i hladnije vrijeme. Postoji više sorti smokava, a plodovi dolaze u tri boje:

 • zeleno žućkasti plodovi,
 • ljubičasti plodovi,
 • tamno ljubičasti do crni plodovi. 

Berba plodova se provodi sve od lipnja do listopada, a plodovi se konzumiraju svježi. Tijekom berbe je važno zaštititi kožu jer je bijeli “sok” iz stabljike i lišća smokve može nadražiti.

Ako su plodovi smokve namijenjeni za sušenje, moraju biti potpuno zreli jer tada sadržavaju najviše šećera. 

Smokva – nutritivna svojstva

Smokve su odličan izvor minerala i vitamina:

 • kalcija,
 • fosfora,
 • bakra,
 • kalija,
 • magnezija,
 • vitamina B, C, A i K.

Jedan kilogram suhih smokava ima 3250 kalorija i sadrži:

 • 62% šećera,
 • 2% proteina,
 • 18% vode,
 • 0.5% masti,
 • 1.5% pepela – koji sadrži nabrojane minerale. 

Odličan su izvor fitokemikalija poput pro – antocijanidina. Smokva sadrži i tekin, antioksidativni sastojak koji smanjuje razinu kolesterola u krvi.

Studija iz 2015. godine, koja je ispitivala utjecaj dugotrajne konzumacije svježeg voća, navodi da zbog nutritivnog sastava smokva posjeduje mnoga svojstva poput:

 • antioksidativnog,
 • antimikrobnog,
 • protuupalnog,
 • hipoglikemičnog,
 • hepatoprotektivnog,
 • antifungalnog,
 • antikancerogenog. 

Možemo ih konzumirati svježe ili sušene, dok za ljubitelje suhih smokava donosimo i najbolje načine za sušenje i skladištenje smokvi.

Postoji nekoliko načina na koje možete očuvati ove dragocjene plodove za ostatak godine, a na vama je da odlučite koji vam najbolje odgovara.

Smokva – branje i sušenje 

Smokve sazrijevaju samo nekoliko mjeseci godišnje, a sušenjem ih možemo konzumirati kada god poželimo. Važno je stoga pravilno ubrati smokve koje planiramo sušiti kako bismo dobili najkvalitetnije suhe smokve.

sušenje smokava

Foto: Photospin

Smokve beremo kada su najzrelije, a prepoznat ćemo ih kada počnu blijedjeti i visjeti s peteljke te postanu blago smežurane.

Zbog brzog propadanja i osjetljivosti, plodovi se beru svaka 3-4 dana jer postupno dozrijevaju. Poželjno je brati suhe plodove, u jutarnjim satima i obavezno s peteljkom, a slažemo ih u široke košare.

Kad ih se slaže u posude, najbolje je da posuda ima posebno odvojena mjesta za svaki plod kako bi se spriječio dodir. Do mjesta prerade ih također treba prenositi polako i pažljivo, kako ne bi došlo do gnječenja”, ističe. prof. dr. sc. Ibrahim Mujić s Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci. 

Postupak:

 1. Potrebno ih je pažljivo prenijeti te izbjeći gnječenje, a zatim ih rasprostrti na pamučnoj plahti ili rešetkastoj podlozi (poželjno od trske) kako bi se sušile na suncu 4-7 dana.
 2. Smokve se ne smiju dodirivati te ih tijekom dana okrenite barem jednom za pravilno sušenje. U slučaju muha prekrijte smokve sitnom mrežicom.
 3. Tijekom noći prenesite smokve s podlogom u suhu i prozračnu prostoriju kako biste ih sakrili od rose ili kiše.
 4. Svakodnevno pregledavajte smokve za ličinke muha, plijesan ili druge znakove kvarljivosti te uklonite loše smokve.
 5. Pravilno sušene smokve bit će meke, ali se neće vraćati u prvobitan oblik nakon stiskanja.
 6. Za kraj smokve brzo potopite u vruću morsku ili slanu vodu za dezinfekciju, za slanu vodu uspite ½ šalice morske soli na 5L vode.
 7. Procijedite smokve i sušite još jedan na suncu prije skladištenja u papirnate/platnene vrećice ili kartonsku kutiju.

Kako osušiti smokve u pećnici? 

Jedan od najjednostavnijih načina sušenja smokvi, posebice manje količine je svakako sušenje u pećnici. Ovako ćete izbjeći sve komplikacije prenošenja i zaštite smokvi od vanjskih uvjeta, ali bi moglo doći do kvarenja ako ih brzo ne pojedete, zbog visokog sadržaja šećera, a manjka konzervansa.

U te svrhe se po skladištenju uz smokve stavlja npr. lovorov list, koji može neko vrijeme djelovati antimikrobno.

Sve što vam je potrebno su zrele smokve koje su se počele blago smežuravati, papir za pečenje i rešetka iz pećnice.

sušenje smokvi

Foto: Photospin

Priprema:

 1. Rešetku iz pećnice potrebno je obložiti papirom za pečenje i uključiti pećnicu na 60-70°C i to na funkciju za vrući zrak/ventilator.
 2. Iz svake smokve istisnite višak zraka tako da je od peteljke utisnete prema unutra.
 3. Na rešetku slažite smokve s donjim dijelom (rupicom) prema gore i svaku odaljite jednu od druge.
 4. Rešetku umetnite na sredinu pećnice, i ostavite vrata pećnice otvorena tako da između vrata stavite kuhaču ili kakav drugi drveni kuhinjski pribor.
 5. Sušite smokve 5-6 sati i ostavite da se ohlade prije spremanja u kartonsku kutiju ili papirnatu vrećicu s lovorovim listom ili komoračem.

Sumporenje smokava – bijeli prah 

Kod sumporenja smokava, odmah nakon branja sprječavamo kvarenje, pojavu ličinki crva te ćemo automatski eliminirati muhe koje bi mogle napadati smokve. Osim toga, uz sumporenje smokve neće oksidirati i potamniti.

Prilikom sumporenja i sličnih postupaka treba zaštititi kožu, usta i nos. 

sumporenje smokava

Foto: Photospin

Postupak sumporenja je sljedeći:

 1. Nakon što smo ubrali i rasporedili smokve na rešetku za sušenje, ispod rešetke (20 cm ispod) zapali se sumporni prah u plehu ili tavi.
 2. S gornje strane rešetke i bočnih strana potrebno je smokve prekriti kartonskim kutijama ili plohama za što bolje sumporenje.
 3. Smokve se sumpore 20-30 minuta, a nakon toga se slažu na površine za sušenje s rupicom prema gore kako sok ne bi iscurio.
 4. Tijekom noći prenesite smokve s podlogom u suhu i prozračnu prostoriju kako biste ih sakrili od rose ili kiše.
 5. Nakon otprilike 6-7 dana šećer će izaći iz ploda te kristalizirati, što znači i da je sušenje završeno.

Sušenje smokava u sušilici – stroj za sušenje smokava

Smokve se mogu sušiti i u sušilicama, tj. dehidratorima hrane. Ovo je također najbolji način za sušenje većih količina smokava i kod lagane proizvodnje smokvinih proizvoda. Najvažnije stavke kod sušenja uključuju da temperatura ne bi trebala prelaziti 50°C za sušenje od 30-40 sati.

Kod temperature od 65°C do 75°C smokve se suše otprilike 5 sati. Za kraj smokve brzo potopite u vruću morsku ili slanu vodu za dezinfekciju, za slanu vodu uspite ½ šalice morske soli na 5L vode. 

Procijedite smokve i sušite još nekoliko sati prije skladištenja u papirnate/platnene vrećice ili kartonsku kutiju.

suhe smokve

Foto: Photospin

Skladištenje suhih smokava i zamrzavanje suhih smokava 

Generalno pravilo za čuvanje i skladištenje suhih smokvi je do 10°C, dok je poželjno prvo ih čuvati u papirnatim ili platnenim vrećicama te kartonskim kutijama.

Za najbolje spremanje suhih smokava nakon nekog vremena poželjno ih je prebaciti u staklene posude ili držati u hladnjaku.

Osušene smokve bez konzervansa možete čuvati 6 – 8 mjeseci nakon sušenja, a poželjno je pohranjivanje u hladnjaku. Iako se smokve najbolje čuvaju od 0 – 2°C, možemo ih zamrznuti i čuvati do 8 mjeseci.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Essa, M.M., Subash, S., Akbar, M., Al-Adawi, S., Guillemin, G.J. (2015) Long-Term Dietary Supplementation of Pomegranates, Figs and Dates Alleviate Neuroinflammation in a Transgenic Mouse Model of Alzheimer’s Disease. PLoS One. 10(3): e0120964.
 2. Smokva – Uzgoj, Gnojidba, Sorte, Sadnja, Sjetva, Berba, Žetva. (2019) Agroklub.
 3. Sušenje smokava. (2011) Agroklub.
 4. Butler, N., McDermott, A. (2016) The Health Benefits of Figs. Healthline.
 5. Mujić, I. (2019) Smokve – sušenje i recepture. Veleučilište u Rijeci. Poljoprivredni odjel u Poreču. Turistička zajednica grada Krka. 

Ocijenite članak

4.11 / 5   9

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Kako se suše smokve, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu