Smokve i grožđe – tri gurmanska slana recepta

smokve i grozde recepti

I Grci i Rimljani su uživali u grožđu, jeli su ga svježeg, radili vino i kuhali sok kako bi napravili gusti sirup – vincotto, a sok od nezrelog grožđa, verjuice, koristio se kao kisela tekućina prije pojave octa.

Smokve su podrijetlom iz Male Azije i smatraju se prvim ili među prvim kultiviranim voćem. Do 800.g.p.n.e. već su se uzgajale po cijeloj Grčkoj, a četiristo godina kasnije grčki filozof Platon ih spominje nabrajajući njihove prehrambene osobine i promovira ih kao hranu za sportaše.

Već tada su i grožđe i smokve bili jako zastupljeni i pri pripremi raznih jela, slanih i slatkih, a to se nastavilo dalje kroz vrijeme, posebice u mediteranskim i bliskoistočnim kuhinjama.

Grožđe i smokve
Foto: Mare

Recept za ukusnu, sirovu tortu sa svježim smokvama i suhim grožđicama možete pogledati ovdje, a danas vam predstavljam tri slana recepta koja nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

1. Grožđe i smokve – zapečeno i aromatizirano

gorzde i smokve - kolaz 1
Foto: Mare

Odlično kao finger food uz neko fino vino, kao predjelo ili kao doručak, zašto ne.

Ovako zapečeno možete čuvati u frižideru 2-3 dana, a može se i zagrijavati u pećnici. S omjerima svega se možete igrati po volji, a ja sam napravila ovako kako donosim u receptu u nastavku.

Za pleh veličine 30×18 cm trebat će vam:

  • 4 smokve,
  • 2 šake bobica grožđa,
  • 2 cm korijena đumbira,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 2 žlice balzamičnog octa,
  • 1 žlica javorovog sirupa,
  • grančice timijana.
zapečeno grožđe i smokve
Foto: Mare

Za serviranje:

  • tanko odrezane kriške kruha koje tostirate,
  • veganski sirni namaz,
  • crvena havajska sol ili cvijet soli,
  • listići kiselice.

Priprema

  1. Pleh za pečenje namazati maslinovim uljem i po njemu rasporediti četvrtine smokava, bobice grožđa i oguljeni korijen đumbira izrezan na listiće. Po svemu nakapati balzamični ocat, javorov sirup i rasporediti grančice timijana koje prethodno možete malo uvaljati u maslinovo ulje da ne izgore prebrzo.
  2. Peći 15-ak minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 220°C.
  3. Servirati na tanko odrezanim i tostiranim kriškama kruha na koje ste namazali veganski sirni namaz. Posoliti crvenom havajskom solju (odlično će pasati i cvijet soli) i dekorirati listićima kiselice.
Zapečeno grožđe i smokve - servirano
Foto: Mare

2. Zapečene aromatizirane i punjene smokve – kao prilog veganskom odresku, pečenoj cikoriji i pireu od batata

grozde i smokve kolaz
Foto: Mare

Smokve punjene veganskim grčkim sirom, posipane pistacijama i prelivene maslinovim uljem i acetom u kremi, začinjene kaduljom i timijanom. Priprema je brza i jednostavna, a trebat će vam:

  • 4 do 5 svježih smokava,
  • veganski grčki sir nalik feti,
  • šaka pistacija,
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 2 žličice reduciranog balzamičkog octa,
  • listići kadulje i timijana.
punjene smokve
Foto: Mare

Priprema

  1. Smokve operete, razrežete na križ i posložite u posudu na papir za pečenje, punite grčkim feta sirom kojem lagano razmrvite. Posipate sa sjeckanim pistacijama, prelijete s par kapi maslinovog ulja i reduciranog balzamičkog octa te na i okolo posložite listiće kadulje i grančice timijana.
  2. Pecite na 200°C, 10-ak minuta.
Zapečene punjene smokve
Foto: Mare

Tako pripremljene odlične su i kao samostalna delicija, ali i kao prilog veganskom mesu. Ja sam ih servirala uz marinirani veganski odrezak kojeg sam kratko pekla na grill tavi uz ukiseljene lučice tako da i one malo pokupe fine marinade, a servirala sam ga na klicama od češnjaka.

Uz to sam dodala cikoriju/endiviju sotiranu u marinadi maslinovog ulja, limunskog soka i javorovog sirupa i kremu od narančastog batata i naravno, jestivo cvijeće divlje cikorije.

Zapečene punjene smokve
Foto: Mare

3. Zapečeno grožđe i masline – na zdravim krekerima od sjemenki, sušenih rajčica i smokava

grozde i smokve kolaž
Foto: Mare

Za pripremu krekera trebat će vam:

  • 4 svježe smokve (može i sušene),
  • 50 g osušenih rajčica,
  • 375 ml vruće vode,
  • 130 g suncokretovih sjemenki,
  • 95 g zobenih pahuljica,
  • 45 g sezama (predlažem kombinaciju crnog i bijelog sezama),
  • 40 g lanenih sjemenki,
  • 70 g chia sjemenki,
  • 1 žličica češnjaka u prahu,
  • 1 žličica harissa mix začina,
  • 1 žličica soli.

Priprema

  1. Koristite li svježe smokve potrebno ih je nasjeckati na sitne kockice, što je moguće manje i ostaviti da se kratko ocijede na papiru koji će upiti višak vode, a ako koristite sušene smokve prerežite ih na polovice i zajedno sa suhim rajčicama potopite u vruću vodu. Ostavite 15-ak minuta.
  2. Lanene sjemenke i dio chia sjemenki (40 g od ukupne potrebne količine iz recepta) sameljite u blenderu.
  3. Suncokretove sjemenke, zobene pahuljice, ostatak chia sjemenki, usitnjenu mješavinu lana i chia dobro pomiješajte u posudi zajedno sa svim začinima.
  4. Rajčice (i smokve, ako ste koristili suhe) koje ste namakali u vrućoj vodi ocijedite, ali vodu u kojoj su se namakle sačuvajte. Tako ocijeđene rajčice i prethodno nasjeckane smokve prebacite u blender i usitnite, po potrebi dodajte vode u kojoj su se namakale.
  5. Prebacite ovako dobivenu pastu u posudu s promiješanim i začinjenim sjemenkama te dodajte preostalu vodu od namakanja. Sve dobro rukama promiješajte i prebacite na veliki pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ravnomjerno rasporedite po posudi za pečenje i neka debljina ne bude veća 5 mm.
  6. Pecite 30 minuta, u prethodno ugrijanoj pećnici na temperaturi od 150°C.
  7. Izvadite i izrežite oblike krekera. Ako ne želite imati ostatke, najidealnije je rezati na jednako velike kvadratiće. Ja sam se odlučila rezati u obliku kruga, a od ostataka sam kasnije izrezala malene kockice i koristila ih u salati i za doručak u zdjeli voća i veganskog jogurta.
  8. Izrezane krekere preokrenete tako da dio koji je bio na papiru sada bude gore i vratite u pećnicu još 25 minuta na istoj temperaturi.
  9. Ovisno o debljini krekera i pećnici vrijeme pečenja može varirati, a vi svakako zadnjih desetak minuta provjeravajte da krekeri nisu izgorjeli. Tako pripremljene krekere maknite s papira za pečenje na rešetku za hlađenje. U papirnatim vrećicama mogu se čuvati i do tjedan dana, a ako primijetite da su pokupili vlage, kad god želite možete ih kratko staviti u vruću pećnicu i postat će ponovno izvana hrskavi, a iznutra mekani.
aromatizirano grozde
Foto: Mare

Za zapečeno grožđe i masline trebat će vam:

  • 2 šake bobica grožđa (odlično je ako kombinirate više vrsti grožđa),
  • 2 šake maslina bez koštica (također, različite vrste maslina daju bogatiji okus),
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • grančice peršina i listići bosiljka.

Za serviranje:

  • veganski grčki sir nalik feti,
  • 2 do 3 ljutike ili ljubičasti luk.
Zapečeno grožde
Foto: Mare

Priprema

  1. Bobice grožđa operite i zajedno s otkoštenim maslinama promiješajte i prebacite u pleh kojeg ste prethodno premazali maslinovim uljem.
  2. Pecite na 200°C, u prethodno ugrijanoj pećnici 35 do 55 minuta. Vrijeme pečenja ovisiti će o veličini bobica grožđa, ovisno koristite li kupovno, stolno grožđe ili domaće sorte manje veličine bobica. No tu ne možete pogriješiti, u kojem god trenutku odlučite da razina zapečenosti vama odgovara, vi možete izvaditi iz pećnice.

Servirajte na krekerima uz razmrvljeni veganski grčki sir, tanko rezane kriške ljutike ili ljubičastog luka i listiće bosiljka i peršina.

Ovako pripremljeno grožđe s maslinama možete čuvati u frižideru u staklenci više dana, možete po želji zagrijavati u pećnici, a jako je ukusno i hladno te može vam poslužiti kao ukusni poklon nekome u paru s krekerima.

krekeri
Foto: Mare

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu