Sirova torta sa smokvama
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Još uvijek stignete ugrabiti smokve, što u trgovinama i na tržnicama, a što po vinogradima u kojima je upravo u tijeku berba. O smokvama se ima mnogo toga za napisati, a ovdje na portalu već i postoji sadržajan tekst o njima tako da ću se ja odmah baciti na recept za ovu tortu krasoticu za koju vam ne treba pećnica, a osim što je jako ukusna sadrži i proteine jer je njezina bijela krema kombinacija indijskih oraščića i kremastog tofua, poznatijeg i kao silken ili svileni tofu.
Svileni ima najveći udio vode u svim vrstama tofua, a proizvodi se koagulacijom sojinog mlijeka, bez zgrušavanja. Dostupan je u nekoliko konzistencija, ovisno o tome koliko proteina soja sadrži. Konzistencije uključuju meku, srednju, čvrstu i ekstra čvrstu teksturu, ali i dalje govorimo o silken ili svilenom tofu.
Po čemu se Silken Tofu razlikuje od običnog tofua?
Svileni tofu proizvodi se bez odvajanja i prešanja, za razliku od proizvodnje redovitog tofua. To je razlog zašto je sav svileni tofu, čak i onaj označen kao ekstra čvrst, mekši od običnog tofua.
Baš izrazito kremast ili nalik jako čvrstom pudingu, ovisno o teksturi za koju se odlučite i nije ga potrebno protisnuti već ga samo ocijedite i spreman je za upotrebu.
Odličan je za deserte i desertne kreme, a u kombinaciji s drugim sastojcima možete postići široku paletu okusa i čvrste teksture koju najčešće i želimo kada su kreme u pitanju. Kao i obični tofu, svilen tofu možete zamrznuti i tada malko gubi na tom specifičnom tofu okusu i više je neutralnijeg okusa.
Za ovaj recept sasvim je svejedno hoćete li koristiti mekši ili tvrđi jer će kombinacija indijskih oraščića i tučenog biljnog šlaga dati potrebu čvrstoću vašoj kremi, a sukladno tome koju čvrstoću tofua koristite možete se igrati omjerima tih sastojaka kreme. Ja sam koristila kremasti, mekani.

Za kalup promjera 26 cm trebat će vam:
- 4 do 5 srednje velikih smokava,
- 200 g svilenog (kremasti) tofu,
- 100 g indijskih oraščića (namočenih preko noći u vodi),
- 50 ml veganskog biljnog šlaga,
- 5 suhih datulja bez koštice.
Za koru:
- 350 g oraha,
- 8 komada brazilskih oraha,
- 150 g suhih grožđica,
- 50 g sjemenki smeđeg lana,
- 4 žlice kokosovog ulja,
- 2 žlice kakaa.

Priprema:
- U blenderu pomiješajte sve sastojke za koru da se sjedine u kompaktnu masu koju onda rasporedite po plehu ravnomjerno s bočno uzdignutim rubom.
- Namočene indijske oraščiće ocijedite i izblendajte zajedno sa tofuom i datuljama, a vrhnje za biljni šlag istucite u čvrst snijeg i dodajte prethodno dobivenoj kremi te dobro sve promiješajte. Idealno je koristiti mikser, ali uz malo truda možete i s ručnom metlicom. Tako dobivenu kremu rasporedite po kori.
- Smokve operite, osušite i narežite na tanke ploške te posložite po površini torte. Ostavite tortu u hladnjaku barem 2 sata prije rezanja, a za nestrpljive- možete umjesto u hladnjak staviti na 45 minuta u zamrzivač. Čuvati u hladnjaku.
U slast!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.