Sirova torta sa smokvama: Kremasta torta krasotica bogata proteinima za koju vam ne treba ni pećnica

sirova torta od smokava

Još uvijek stignete ugrabiti smokve, što u trgovinama i na tržnicama, a što po vinogradima u kojima je upravo u tijeku berba. O smokvama se ima mnogo toga za napisati, a kako smo o njima pisali u članku “Smokva – nutritivna i ljekovita svojstva“, ja ću se odmah baciti na recept za ovu tortu krasoticu za koju vam ne treba pećnica. Osim što je jako ukusna, sadrži i proteine jer je njezina bijela krema kombinacija indijskih oraščića i kremastog tofua, poznatijeg i kao silken ili svileni tofu.

Svileni ima najveći udio vode u svim vrstama tofua, a proizvodi se koagulacijom sojinog mlijeka, bez zgrušavanja. Dostupan je u nekoliko konzistencija, ovisno o tome koliko proteina soja sadrži. Konzistencije uključuju meku, srednju, čvrstu i ekstra čvrstu teksturu, ali i dalje govorimo o silken ili svilenom tofu.

Silken tofu
FOTO: Shutterstock

Po čemu se silken tofu razlikuje od običnog tofua?

Svileni tofu proizvodi se bez odvajanja i prešanja, za razliku od proizvodnje redovitog tofua. To je razlog zašto je sav svileni tofu, čak i onaj označen kao ekstra čvrst, mekši od običnog tofua. Izrazito je kremast ili nalik jako čvrstom pudingu, ovisno o teksturi za koju se odlučite, i nije ga potrebno protisnuti, već ga samo ocijedite i spreman je za upotrebu.

Odličan je za deserte i desertne kreme, a u kombinaciji s drugim sastojcima možete postići široku paletu okusa i čvrste teksture koju najčešće i želimo kada su u pitanju kreme.

Kao i obični tofu, svileni tofu možete zamrznuti. Tada malo gubi na tom specifičnom tofu okusu i više je neutralnijeg okusa.

Za ovaj recept sasvim je svejedno hoćete li koristiti mekši ili tvrđi jer će kombinacija indijskih oraščića i tučenog biljnog šlaga dati potrebnu čvrstoću vašoj kremi, a sukladno tome koju čvrstoću tofua koristite, možete se igrati omjerima tih sastojaka u kremi. Ja sam koristila kremasti, mekani.

torta od smokava
FOTO: Mare (mačak Mate provjerava zadnje detalje pred fotkanje)

Sastojci za kalup promjera 26 cm:

Sastojci za koru:

veganska torta od smokava
FOTO: Mare

Priprema

  1. U blenderu pomiješajte sve sastojke za koru da se sjedine u kompaktnu masu, koju onda rasporedite po plehu ravnomjerno s bočno uzdignutim rubom.
  2. Namočene indijske oraščiće ocijedite i izblendajte zajedno s tofuom i datuljama, a vrhnje za biljni šlag istucite u čvrst snijeg i dodajte prethodno dobivenoj kremi te dobro sve promiješajte. Idealno je koristiti mikser, ali uz malo truda možete i s ručnom metlicom.
  3. Tako dobivenu kremu rasporedite po kori.
  4. Smokve operite, osušite i narežite na tanke ploške te posložite po površini torte.
  5. Ostavite tortu u hladnjaku barem dva sata prije rezanja, a nestrpljivi mogu umjesto u hladnjak staviti na 45 minuta u zamrzivač.
  6. Čuvajte u hladnjaku.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu