Kakao za zdravlje: “Hrana bogova” koja čuva srce, krvne žile i mozak! Nutricionistica otkriva kako ga ispravno konzumirati
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Kakao najčešće vežemo uz djetinjstvo kada smo ga rado pili za doručak ili prije spavanja. No, da bismo govorili o zdravstvenim prednostima kakaa, moramo se ipak fokusirati na pravi kakao bez dodanog šećera.
Organski kakao i zdravlje imaju puno zajedničkih poveznica. Za početak, vratimo se malo u prošlost. Kakao je posebice bio cijenjen u vrijeme astečkog kralja Montezume te je bio napitak više elite.
Latinski naziv kakaa u prijevodu znači “hrana bogova“. Iako u to vrijeme nisu postojala znanstvena istraživanjima o dobrobitima kakaa, njegova (zdravstvena) vrijednost itekako se dobro procijenila.
Kakao od ploda do kakao maslaca
Mnogi se iznenade kada vide kako kakao izgleda u svojem izvornom obliku kad je svježe ubran s drveća. Jajolikog je oblika težine oko pola kilograma i dužine oko 30 cm. Kada se otvori, kakao je zapravo bijele boje s do 60 sjemenki.
Upravo se sjemenke ili zrna koriste za preradu kakaa pri čemu je jedan od najvažnijih koraka izabrati kvalitetna zrna. Kada se uberu i izaberu najkvalitetnija zrna slijedi proces sušenja s ciljem poticanja fermentacije na prirodan način, uz pomoć sunca i listova banana.
Naime, zrna kakaa ostave se na suncu prekrivena listovima banane. Naravno, zrna je potrebno očistiti od opne i drugih potencijalnih nečistoća. Idući korak je prženje prilikom kojeg se razvija poznati okus čokolade.
Potom se pržena zrna lome drobilicom i dobiva se kakaov lom. Slijedi mljevenje kakaovog loma na toliko sitne čestice kako bi se kakaov maslac mogao ekstrahirati te ostati kakaova masa u tekućem obliku.
Dakle, u konačnici se za čokoladu dobivaju dva proizvoda, a to su kakao masa i kakao maslac, pri čemu je prvi u krutom, a drugi u tekućem obliku. Da bi se proizvela čokolada, slijedi proces končiranja i temperiranja, a upravo o duljini procesa končiranja ovisi i kvaliteta čokolade.
Sam kakao nastaje mljevenjem kakaovih zrna koja su prošla proces prženja i odvajanja kakaovog maslaca. Takav čisti kakao je gorkog okusa, a upravo ta gorčina nam govori i o njegovim zdravstvenim prednostima.
Kakao za zdravlje
Zahvaljujući protuupalnim i antioksidativnim sastojcima poput flavanola kakao i zdravlje neodvojivi su pojmovi. Među ostali, kakao:
- štiti kardiovaskularni sustav i srce
- pospješuje rad moždane aktivnosti
- snižava LDL kolesterol
- snižava krvni tlak
- pospješuje podizanje HDL kolesterola
- pomaže u regulaciji šećera u krvi zahvaljujući mineralu kromu
- bogat je magnezijem i željezom.
Kakao kao lijek u narodnoj medicini svakako može nositi taj naziv, no imajte na umu da nijednoj namirnici ne možemo prepisivati ljekovita svojstva.
No, svakako kakao bez šećera može postati dio uravnotežene prehrane i tako pomoći u održavanju našeg zdravlja i prevenciji bolesti povezanih s kardiovaskularnim sustavom. Odaberite zdravi kakao napitak od organskog kakaa bez šećera.
Za anemiju, ali u ispravnom obliku
Osim što kakao djeluje protiv slobodnih radikala, izvrstan je izbor namirnice za osobe koje pate od manjka željeza. Kakao za anemiju itekako je dobar izbor budući da u manje od 30 g sadrži i tri puta više željeza u odnosu na preporučenu količinu.
Međutim, da biste učinkovito koristili kakao za krvnu sliku, izbjegavajte ga u kombinaciji s mlijekom i mliječnim proizvodima. Naime, kalcij smanjuje apsorpciju željeza pa, iako smo navikli piti kakao u kombinaciji s mlijekom, za podizanje željeza ipak izbjegavajte ova dva sastojka zajedno.
U tom slučaju odgovor na pitanje kako konzumirati kakao jest da ga pijete na prazan želudac u kombinaciji s vodom ili necertificiranim biljnim napitkom. Drugim riječima, dodajte zobeni, rižin ili drugi biljni napitak po izboru, ali bez dodanog kalcija.
Ako ga pijete s vodom, vjerojatno ćete se trebati naviknuti na gorak okus. No, u tom slučaju dodajte malo meda ili zaslađivača po izboru. Ako ne možete piti kakao na prazan želudac, onda ga popijte između glavnih obroka.
Važno je da nakon konzumacije kakaa u svrhu podizanja željeza izbjegavate kofein i mliječne proizvode barem jedan sat. Također, željezo se bolje apsorbira na prazan želudac. Dobra vijest je i da kakao sadrži vitamin C koji i pomaže apsorpciju željeza.
Za učenje i bolje raspoloženje
Nadalje, sigurno se nekad dobili savjet da jedete čokoladu dok učite. Naravno, prednost u ovom slučaju treba dati tamnoj čokoladi bogatoj kakaom, a to je čokolada sa 70 % i više kakaa. Mliječna čokolada koja u sastavu na prvom mjestu sadrži šećer i tako istiskuje udio kakaa može imati suprotan učinak.
Kockica ili dvije tamne čokolade dok učite odlična je pauza od učenja, ali i izvrsna metoda za poboljšanje moždane aktivnosti i koncentracije. Naime, kakao pospješuje cirkulaciju čime se mozak bolje prokrvljuje i dobiva više kisika. Osim toga, magnezij djeluje protiv umora, a kakao ga sadrži u većim količinama.
Kakao je izvrstan i za podizanje raspoloženja jer povoljno djeluje na hormone sreće. Osim toga, u kakau su prirodno prisutni hormoni sreće dopamin i serotonin. Iako se potiče konzumiranje tamne čokolade, ipak u svoju prehranu više uključite organski kakao bez šećera.
Čokolada je prerađena namirnica
Dok je organski kakao bez šećera pojedinačni sastojak s relativno očuvanim sastavom, čokolada je ipak prerađena namirnica jer prolazi više koraka u procesu proizvodnje i sadrži i druge sastojke.
Svaka namirnica koja dolazi s popisom sastojaka na poleđini spada u prerađene namirnice, što često znači i manji udio nutritivnih vrijednosti. To ne znači da ne trebate jesti tamnu čokoladu, no sam kakao bez šećera je pojedinačna namirnica pošteđena prevelike obrade.
U konačnici, kakao je bogat vlaknima i proteinima, važnim makronutrijentima koje većina populacije ne konzumira dovoljno.
Kako konzumirati kakao?
Prije nego što se bacite na recepte s kakaom najprije provjerite koji je najbolji kakao u prahu. Vodite se time da je u sastavu naveden samo jedan sastojak, a to je kakao, dakle bez dodanog šećera.
Stoga je odgovor na pitanje gdje kupiti pravi kakao taj da ga možete pronaći u običnim trgovinama, kao i u specijaliziranim (online) trgovinama koje nude organski kakao bez šećera. Dovoljno je dodati između 15 – 30 g kakaa u napitak ili recepte za jednu osobu.
Čisti, 100 %-tni, kakao na 100 g sadrži otprilike:
- 340 kcal
- 33 g vlakana
- 24 g proteina
- 11 g masti
- 14 g ugljikohidrata
- 0 g šećera.
Osim u kombinacije s biljnim napitkom ili mlijekom, kakao možete dodati u recepte za doručak.
Naravno, možete ga piti i navečer ako vam ne smeta. Prilagodite konzumaciju kakaa svojem bioritmu i smjenama u kojima radite. Ako radite noćne smjene, kakao navečer bit će dobra ideja.
Oko 15 – 30 g kakaa dodajte u jutarnju zobenu kašu. Evo primjera takvog recepta:
- oko 50 g zobenih pahuljica
- oko 20 g kakaa
- bobičasto voće
- biljni napitak
- oko 15 g badema ili lješnjaka.
Kakao je izvrstan sastojak i za domaći sladoled. Sve što trebate jest u blenderu izblendati smrznutu bananu, jušnu žlicu organskog kakaa bez šećera i koju žlicu biljnog napitka. Konzumirajte odmah, a smrznuta banana dat će teksturu sladoleda.
Od pravog organskog kakaa napravite ukusne čokoladne namaze s datuljama ili javorovim sirupom te orašastim plodovima. Dodajte ga u recepte za fitness verzije slastica. U kombinaciji s avokadom dobit ćete preukusan kakao mousse, a možete napraviti i zdrave čokoladne kuglice.
Pročitajte i članke:
- Čokolade bez šećera: Nutricionistica otkriva imaju li smisla i domaće recepte
- Kako napraviti vruću čokoladu? Uz ove jednostavne recepte uživajte u gustoj vrućoj čokoladi koja uspijeva iz prve
- Odvikavanje od šećera: Nije lako, ali je moguće! Nutricionistica otkriva kako vratiti kontrolu nad unosom i smanjiti dodani šećer u prehrani.