Čokolade bez šećera: Nutricionistica otkriva imaju li smisla i domaće recepte

Čokolade bez šećera

Iako je čokolada bila na glasu kao namirnica koja deblja ili pak izaziva prištiće, vratila je svoje zasluženo mjesto među nutritivno bogate namirnice. Tu mislimo na čokolade bez šećera. Pri tome je tamna čokolada bez šećera najbolji izbor čokolade. 

Mliječna čokolada je ona čokolada koja ima manji postotak kakaa i više šećera, a prepoznajemo je tako što se u sastavu šećer nalazi na prvom mjestu. Mliječne čokolade dolaze u raznim varijacijama, punjene, s dodacima i slično. 

Tamnu čokoladu možemo lako prepoznati jer se na prvom mjestu u sastavu nalazi kakaova masa. Tamne čokolade sa 70 % i više kakaa odličan su izvor antioksidansa. Najbolje je odabrati običnu tamnu čokoladu jer i tamne čokolade dolaze s raznim punjenjima. 

Čokolada bez šećera
FOTO: Shutterstock

Čokolade bez šećera – da, ali kakve i u kojoj količini?

Čokolade bez šećera u svojem sastavu sadrže zaslađivače poput sladila maltitola. S druge strane, postoji i čokolada sa stevijom, no najčešće uz steviju, odnosno steviol glikozide, sadrži i maltitol. Čokolada sa stevijom u svojem sastavu može sadržavati i inulin, prebiotik za naše dobre bakterije. 

Pročitajte članak “Sladila – podjela, svrha, utjecaj na zdravlje“.

Čokolada bez šećera ne znači nužno manje kalorija u odnosu na običnu mliječnu čokoladu. Najčešće je kalorijska vrijednost ista ili slična, no u odnosu na mliječnu čokoladu ne sadrži šećer. 

Tamne čokolade nisu nužno i skuplje, pa je njihova cijena prihvatljiva s obzirom na količinu čokolade koju bismo trebali pojesti. Preporuka za unos (tamne) čokolade su dvije kockice ili dva rebra čokolade, ovisno o vašim trenutnim ciljevima. 

Ako želimo iz čokolade dobiti najbolje, tada je najbolja čokolada bez šećera sa 70 % i više kakaa. Tamna čokolada kao međuobrok ili desert odlična je zbog:

Čokolada sa stevijom
FOTO: Shutterstock

Tako čokolade bez šećera s visokim postotkom kakaa djeluju protuupalno i pozitivno utječu na:

Čokolada za dijabetičare 

Osobe oboljele od dijabetesa, zahvaljujući sve većoj ponudi na tržištu, imaju sve veći izbor čokolada za dijabetičare, a pri tome su i cjenovno prihvatljive. Bez obzira što je riječ o takvim čokoladama, za njih vrijede iste preporuke. Nema potrebe pretjerivati u količini jer, kao što je rečeno, kalorijska vrijednost je gotovo ista kao i kod običnih čokolada. 

Osobe oboljele od dijabetesa koje nisu sigurne u izbor čokolade mogu se voditi preporukama Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Tako se na pojedinim pakiranjima čokolada nalazi natpis “preporučuje Hrvatski savez dijabetičkih udruga”.

Za osobe koje žele dodatno pripaziti na unos ugljikohidrata pogodna je čokolada bez ugljikohidrata, odnosno čokolada s 80 % i više kakaa koja na 100 g sadrži oko 18 g ugljikohidrata. Budući da je preporuka jedan red čokolade, unos ugljikohidrata sveden je na minimum. 

Čokolada bez šećera - recept
FOTO: Shutterstock

Čokolada bez šećera – recept 

Čokolada bez šećera i mlijeka može biti spremljena i kod kuće od svega nekoliko sastojaka. Za recept će vam trebati par sastojaka.

Sastojci:

  • pola šalice maslaca od kakaa
  • pola šalice kakaa bez šećera 
  • prah ili kapi stevije
  • ekstrakt naranče, vanilije ili bilo koji drugi ekstrakt po želji. 

Priprema

  1. Maslac od kakaa otopite na pari. 
  2. Kada se maslac otopio, dodajte mu kakao i pomiješajte, a zatim ostale sastojke i pomiješajte
  3. Stavite napravljenu čokoladu u silikonske kalupe ili posudu koju ste prethodno obložili pek papirom. 
  4. Ostavite čokoladu da se ohladi ili je stavite u hladnjak.

Kakao bez šećera možete nabaviti u svakoj trgovini, dok maslac od kakaa možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Kod pripreme čokolade važno je izbjegavati kontakt smjese s vodom jer čak i najmanja količina može teksturu čokolade učiniti brašnastom. 

Ako niste u mogućnosti nabaviti maslac od kakaa, tada koristite obični maslac ili kokosovo ulje. U svoju domaću čokoladu možete dodati sljedeće sastojke:

Umjesto običnog konzumnog šećera možete koristiti:

Imajte na umu da med spada u šećere kao i sirupi. Za pravu čokoladu bez šećera ipak koristite steviju. S druge strane, ako koristite neke druge zaslađivače bez kalorija, pripazite na količinu jer mogu utjecati na probavne tegobe, ali to je dosta individualno. 

Ako ste vegan ili veganka, tada će vaš izbor biti čokolada bez šećera i mlijeka. Osim što se, kao što vidimo, lako sprema kod kuće, na tržištu postoje veganske čokolade koje cjenovno ne odstupaju puno od uobičajenih čokolada. 

Čokolada bez šećera i glutena opcija je za osobe oboljele od celijakije ili osobe koje ne podnose gluten. U kućnoj radinosti čokolada može bez problema biti bez:

Bijela čokolada bez šećera
FOTO: Shutterstock

Bijela čokolada bez šećera 

Bijela čokolada bez šećera opcija je za osobe koje vole bijelu čokoladu. No, čokolada je čokolada upravo zbog kakaovih dijelova, odnosno kakaove mase. Tako bijela čokolada sadrži maslac od kakaa koji je bijele boje, ali ne i kakaovu masu. 

Kakao masa dobiva se od zgnječenih zrna kakaa, a u kombinaciji s maslacem od kakaa čini bazu za čokoladu. Zato bijela čokolada nije čokolada u pravom smislu riječi niti je toliko nutritivno bogata kao tamne čokolade sa 70 % i više kakaa. 

Bijela čokolada bez šećera u kućnoj radinosti radi se od istih sastojaka kao i obična čokolada, ali se izostavlja kakao prah.

Sastojci:

Priprema

  1. Otopite maslac od kakaa, a potom mu dodajte ostale sastojke i pomiješajte.
  2. Bijelu čokoladu stavite u silikonski kalup ili u posudu obloženu pek papirom te je odložite u hladnjak. 

Čokolada je odlična za dekoracije na kolačima ili tortama. Ako želite napraviti jestive ukrase od čokolade, tada pripremljenu smjesu za čokoladu stavite u silikonske kalupe željena oblika. Ostavite ih u hladnjaku. Kada se stvrdnu, njima ukrasite svoje omiljene slastice.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu