Biljne zamjene za maslac – maslac od badema, oraha i kokosa

maslac od badema

Često dobivam upite o biljnim zamjenama za maslac. Biljni maslac je zdraviji od kravljeg jer ne sadrži kolesterol, a također je i pravi izbor za vegane i osobe intolerantne na mliječne proizvode. Biljni maslac možete koristiti za umake, namaze, kolače, slastice, uz kruh.

Maslac od kikirikija najbolji je za namaz, dok su maslaci od badema, oraha, indijskih oraščića jako dobri za kolače, slastice, palačinke. Za prženje preporučujem da koristite maslac od kokosa jer on ima dovoljno masnu teksturu i lako se zagrijava.

Biljni maslac je u trgovinama skup i često nedostupan, no ako imate blender i dobar mikser, koji može mljeti orašaste plodove, možete ga jednostavno napraviti u svojoj kuhinji i pritom uštedjeti!

U nastavku teksta slijede recepti za biljne maslace. Pohranjen u staklenoj posudi u hladnjaku, domaći biljni maslac možete slobodno čuvati do 3 tjedna.

Maslac od badema

Potrebni sastojci:

 • ½ kilograma sirovih badema.

Postupak:

 • Bademe usuti u mikser (koji može samljeti bademe). Uključiti mikser na najmanju brzinu i nakon 2 minute ugasiti ga. U ovom trenutku bademi će biti mljeveni i zalijepljeni za zidove posude miksera. Promiješajte bademe tako da se izmiksani sadržaj „odlijepi“ od zidova miksera i ponovo uključite mikser.
 • Nakon 2 minute ponovo isključite mikser i ponovo promiješajte bademe. Ponovo uključite mikser. Ovaj postupak ponavljajte svake 2 minute, još 4 puta (ukupno vrijeme miksanja treba biti 12 minuta, s prekidima svake 2 minute).
 • Nakon 12 minuta miksanja mljeveni bademi će poprimiti strukturu maslaca. Prebacite ih u staklenu posudu i pohranite u hladnjaku.
 • Po želji, maslacu možete dodati sol, začinsko bilje ili neku drugu aromu/okus po želji (u tom slučaju, nakon što se maslac formira, dodajte aromu i uključite mikser još 2 minute.
 • Maslac od badema možete koristiti 2 – 3 tjedna nakon pravljenja.

Maslac od oraha

Potrebni sastojci:

 • 2 šalice sirovih oraha.

Postupak:

 • Postupak je isti kao kada pravite maslac od badema, s tim da su orasi nešto „ljepljiviji“ pa će vam trebati više strpljenja ☺

Maslac od kokosa

Potrebni sastojci:

 • 500 grama kokosovog brašna.

Postupak:

 • Kokosovo brašno dodati u blender (može u blender u kojem pravite smoothie). Po želji možete dodati prstohvat soli. Uključite blender i miksajte kokosovo brašno („na suho“) 60 sekundi. Po potrebi, isključite blender nakon 30 sekundi i promiješajte sadržaj plastičnom žlicom. Nastavite blendati još 30 sekundi. Maslac od kokosa je gotov! Upotrijebite ga 2 – 3 tjedna nakon pravljenja (pohranite ga u hladnjaku).

Maslac od indijskih oraščića

Potrebni sastojci:

 • ½ šalice sirovih indijskih oraščića,
 • 2 – 3 žlice kokosovog ulja.

Postupak:

 • Indijske oraščiće natopiti u vodi 6 – 8 sati, procijediti ih i posušiti (u dehidratoru ili na papirnom ručniku).
 • Posušene indijske oraščiće i kokosovo ulje dodati u blender te miksati dok se ne pretvori u kremastu masu (uglavnom treba 90 sekundi, no vrijeme će ovisiti o vrsti miksera kojega imate). Po potrebi isključite mikser i promiješajte sadržaj, da se ujednači, a zatim nastavite miksati. Maslac je odličnog okusa!

Recept za maslac od kikirikija pogledajte na: Kako napraviti domaći kikiriki maslac?

Dobar tek!

S ljubavlju, Danijela

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kokosovo ulje, maslac od badema recept, maslac od kokosa, kokosov maslac, biljni maslac, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu