Kako napraviti domaći maslac za samo pet minuta?

domaci maslac

Napraviti domaći maslac u prošlosti je zahtijevalo mnogo truda i posvećenosti, no danas kada za razdvajanje maslaca od maslačnog mlijeka možemo koristiti blender, taj proces traje svega nekoliko minuta.

Da, za samo nekoliko minuta možete napraviti ukusan domaći maslac, od samo tri prirodna sastojka: domaće pavlake, malo jogurta i kocki leda. U Indiji, domaći maslac pravi se u svakom tradicionalnom domu, kao i pročišćeni maslac ghee (budući da je mlijeko jedna od osnovnih namirnica u indijskom kulinarstvu i tradiciji, količina pavlake koja se formira nakon prokuhavanja mlijeka je izdašna).

Za pripravljanje domaćeg maslaca potrebno je da sakupite pavlaku koja se formira nakon prokuhavanja mlijeka. Ako koristite manje količine mlijeka na dnevnoj bazi, možete sakupiti pavlaku u plastičnoj posudi, koju ćete pohraniti u hladnjak i dopunjavati ju dok se ne napuni.

Za pripremanje maslaca od jednog kilograma pavlake potrebno vam je 400 grama jogurta i posuda s ledom, te blender. Ako imate manje količine pavlake umanjite količinu jogurta za polovinu (za 500 grama pavlake) ili četvrtinu (za 250 grama pavlake).

Prvi korak u pripremanju maslaca je da odmrznete pavlaku (ukoliko ste ju čuvali u hladnjaku). Pomiješajte u većoj posudi pavlaku s jogurtom i ostavite je na sobnoj temperaturi pokrivenu pamučnom krpom do 6 sati ili preko noći.

Kada je smjesa gotova, u blender dodajte smjesu od pavlake, jogurta i kocke leda (ukoliko imate više smjese u usporedbi s veličinom blendera, možete miksati više puta manje količine smjese). Važno je da dodate led u smjesu tijekom miksanja inače će pripravljanje maslaca potrajati znatno duže.

Ghee maslac
Foto: Photo Secrets

Miksajte smjesu s ledom dok se čestice maslaca ne počnu odvajati od maslačnog mlijeka. Kada se maslac odvojio, procijedite ga kroz gazu ili cjediljku. Tekućina koja ostaje nakon odvajanja maslaca je maslačno mlijeko koje možete iskoristiti za pripremu domaćeg kruha, palačinki ili kao napitak (sa začinima poput kardamona, komorača i kumina).

Maslac koji ste dobili pohranite u hladnjak.

Kada jednom kušate domaći maslac, nećete poželjeti maslac iz trgovine.

Od domaće pavlake možete napraviti i pročišćeni maslac (ghee): uputstvo za pripravak istog na ovaj način možete pronaći ovdje. O dobrobitima ghee-ja za zdravlje pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.69 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako napraviti maslac, Domaci maslac, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu