Zlatno mlijeko: Drevni lijek za kožne probleme, prehlade, uklanjanje toksina i loš san! Imamo recept koji će djelovati protuupalno i osnažujuće
- 1 komentara
- 2 min čitanja
Prijelaz iz jednog godišnjeg doba u drugo uvijek predstavlja izazov za naš organizam, točnije za naš imunološki sustav koji može biti izložen raznim virozama i prehladama.
Upravo zato je ovo idealno vrijeme da se upoznamo sa zlatnim mlijekom koje se koristi za ljepotu kože, ali i za cjelokupno zdravlje.
Zlatno mlijeko je dobilo ime zbog prekrasne žute boje koju joj daje kurkuma.
Kurkuma je omiljen začin ayurvedske i kineske medicine, ali je njezinu višestruku ljekovitu moć prepoznala i moderna medicina.
Blagodati kurkume su brojne:
- uravnotežuje sve tipove tijela
- poboljšava zdravlje imunološkog, krvožilnog i probavnog sustava
- hrani srce
- čisti krv i limfu
- poboljšava cirkulaciju i sprječava pojavu ugrušaka
- podržava rad mozga i živčanog sustava
- jača mišiće
- liječi ozljede mekih tkiva
- smanjuje bol i upale
- regenerira jetru i podupire njezino zdravo funkcioniranje.
Kurkuma pomaže kod prehlada, sinusnog i bronhijalnog zagušenja, upale grla te raznih problema s kožom. Zato je drevno zlatno mlijeko od davnina priznato i cijenjeno u ayurvedskoj medicini.
Ayurveda i kurkuma
U ayurvedi se kurkuma koristi za uravnoteženje vate, pitte i kapha doše. Ima posebno blagotvorno djelovanje na krv (rasu) i plazmu krvožilnog sustava (rakta dhatus).
Potpiruje probavnu vatru (agni), pomažući u smanjenju kapha doše i toksina (ama).
Kurkuma je također popularna u tradiciji joge jer se koristi za čišćenje finih energetskih kanala i čakri, a tradicionalno se konzumira u redovitoj prehrani za jačanje ligamenata u praksama hatha joge.
Povećavanje snage kurkume
Ayurveda je poznata po svojem umijeću kombiniranja namirnica s ljekovitim biljkama kako bi se povećala njihova iscjeljujuća moć.
Gorak okus pomaže tijelu da se detoksicira, dok slatki okus povećava bioraspoloživost hranjivih sastojaka. Slatki okus omogućuje da se ljekovite osobine kurkume prenesu što dublje u tjelesna tkiva. Upravo zato se u tradicionalnoj ayurvedskoj i indijskoj kuhinji kurkuma kombinira s namirnicama prirodno slatkog okusa poput mlijeka, ghee maslaca, badema, riže itd.
Zlatno mlijeko – recept
Ako se pitate kako napraviti zlatno mlijeko, pred vama je odgovor.
Sastojci za dvije osobe:
- 2 šalice svježeg kravljeg mlijeka (ili bademovog mlijeka)
- 1 – 2 čajne žličice kurkume u prahu
- 2 čajne žličice gheeja (po želji)
- 2 prstohvata crnog papra
- med ili sladilo (po želji).
Ghee pomaže u uklanjaju toksina iz tijela, povećava pokretljivost zglobova i osnažuje vitalne organe. S druge strane, crni papar ima oštro i zagrijavajuće djelovanje čime pojačava terapeutska i protuupalna svojstva kurkume.
Med s kurkumom je pak najmoćniji prirodni antibiotik.
Priprema
- Mlijeko ulijte u lonac i zakuhajte.
- Prije nego što provrije, dodajte ghee, kurkumu i papar.
- Maknite s vatre i, kad se malo ohladi, dodajte med po želji.
Važno je znati da se med nikako ne stavlja u vrući napitak.
Zlatno mlijeko – koliko piti?
Za najbolji učinak popijte čašu ovog zlatnog napitka 30 – 45 minuta prije spavanja. Tako ćete smiriti um i osigurati miran, zdrav san jer, kako kaže stara ayurvedska mudrost, san je iscjelitelj svih živih bića.
Pročitajte i članke:
- Kako se riješiti grlobolje? Imamo popis ayurvedskih lijekova koje možete lako pripremiti kod kuće
- Djelotvoran lijek protiv kašlja: Ne trebate u ljekarnu! Imamo popis prirodnih lijekova koji će pomoći smiriti kašalj kod odraslih i djece
- Prirodni lijekovi za upalu pluća: Česta posljedica zimskih respiratornih infekcija! Uz konvencionalno liječenje pomažu i ovi narodni lijekovi.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kronična upala je česta i opasna! Kako znati imate li je?
- Maja Kuzelj Grgić
- 5 min čitanja