Joga – besplatan lijek za prevenciju i ublažavanje bolesti

Joga - besplatan lijek za prevenciju i ublažavanje bolesti

Osobe koje prakticiraju jogu osjetile su na svojoj koži koje su njezine pozitivne strane. Za sve one kojima joga izgleda samo kao niz nemogućih, zapetljanih pozicija, navest ćemo konkretne zdravstvene razloge zbog kojih se joga isplati.

Treba uzeti u obzir da je joga samo jedna od karika u postizanju zdravlja. Uz nju stoji još mnogo aspekata: zdrava prehrana, kretanje, ispunjavajući rad, izbjegavanje duhanskih proizvoda i pretjeranog konzumiranja alkohola, kvalitetni odnosi s drugima i sl.

Koje su zdravstvene beneficije joge?

U nastavku vam donosimo osam zdravstvenih prednosti koje joga donosi organizmu.

Poboljšava fleksibilnost

Pri prvom susretu s jogom primijetit ćete da niste fleksibilni koliko ste možda mislili, a neke pozicije i pokreti činit će vam se nedostižnima i pomalo ludima. Kroz svakodnevnu vježbu joge, već nakon kratkog vremena, uočit ćete poboljšanje svojih mogućnosti.

Bolja fleksibilnost je prva i najočitija promjena koja se javlja svakodnevnom praksom joge. Bol i osjećaj ukočenosti koji osobe osjećaju u prvim susretima s vježbama nestaju prvi.

Zdravstvene beneficije joge
FOTO: Shutterstock

Jača mišiće

Jaki mišići nisu samo lijepi oku, oni štite tijelo od artritisa, bolova u leđima, a pomažu i u prevenciji padova kod starijih osoba.

Pročitajte članak “Zatezanje mišića i otapanje masnih naslaga: Pet položaja joge koji će oblikovati tijelo“.

Štiti od osteoporoze

Svakim vježbanjem joge omogućujete zglobovima potpun raspon pokreta. Time pomažete u prevenciji pojave osteoporoze.

Naime, zglobna hrskavica slična je spužvi; može upiti nove hranjive tvari samo kada su stare istisnute. Jogom činimo upravo to – područja hrskavice koja inače ne koristimo sada “stišćemo i natapamo”. U suprotnom ti dijelovi hrskavice postanu iskorišteni i ostavljaju kosti nezaštićenima.

Jača imunitet

Kada stežete i rastežete mišiće te mijenjate pozicije prilikom prakse joge, povećavate tzv. odvod limfe. To pomaže limfnom sustavu kod infekcija, uništava stanice raka i eliminira toksične tvari.

Joga jača imunitet
FOTO: Shutterstock

Poboljšava kardiovaskularno stanje organizma

Kada redovito vježbate i dovodite svoje srce u aerobno stanje (stanje koje se postiže kontinuiranim, ritmičnim pokretom veće skupine mišića, kako bi se ojačali srce i pluća – kardiovaskularni sistem), smanjujete rizik od srčanog udara i možete ublažiti depresiju

Nisu sve vježbe joge aerobne (vježbe koje uzrokuju povećanje otkucaja srca i disanje), ali mogu dovesti vaš organizam u aerobno stanje. Joga koja ne ubrzava izrazito jako rad srca svejedno može poboljšati kardiovaskularno stanje organizma.

Također, valja napomenuti kako prakticiranje joge smanjuje otkucaje srca tijekom stanja mirovanja, povećava izdržljivost i može poboljšati maksimalni unos kisika tijekom vježbanja – sve navedeno reflektira poboljšanje aerobnog stanja.

Smanjuje visoki krvni tlak

Ako imate povišeni krvni tlak, možete profitirati od joge. Dva istraživanja osoba s hipertenzijom, objavljena u britanskom medicinskom časopisu The Lancet, usporedila su posljedice Savasana poze (ležanje na podu) s ležanjem na kauču.

Nakon tri mjeseca Savasana je povezana s padom sistoličkog tlaka za 26 jedinica (najviši pad) i s padom od 15 jedinica dijastoličkog krvnog tlaka (najmanji pad).

Pročitajte članak “Visoki tlak – simptomi na koje trebate obratiti pozornost“.

Smanjuje visoki krvni tlak
FOTO: Shutterstock

Poboljšava koncentraciju

Važan aspekt joge je fokusiranje na sadašnjost. Dokazano je da regularna praksa joge poboljšava koordinaciju, vrijeme reagiranja, pamćenje, pa čak i rezultate na IQ testovima.

Osobe koje prakticiraju transcendentalnu meditaciju imaju veću sposobnost pri rješavanju problema te se lakše prisjećaju i prikupljaju informacije – vjerojatno jer su manje ometeni vlastitim mislima, koje mogu biti repetitivne.

Pročitajte članak “Hrana koja daje energiju i snagu – hrana za snagu, izdržljivost i koncentraciju“.

Smanjuje šećer u krvi

Joga smanjuje šećer u krvi, kao i “loš” kolesterol (LDL). Uz to, poboljšava “dobar” kolesterol (HDL). Kod dijabetičara joga smanjuje loš šećer jer smanjuje hormone kortizola i adrenalina, potiče gubitak kilograma te jača osjetljivost na efekte inzulina. Smanjite li razinu šećera u krvi, smanjujete rizik dijabetičkih smetnji kao što su infarkt srca, otkazivanje bubrega i sljepoća.

Pročitajte članak “Krvni tlak, šećer i masnoće – idealne vrijednosti?“.

Postoji još mnogo načina na koje joga doprinosi zdravlju vašeg tijela. Neki od njih su:

  • poboljšava pravilno držanje i ravnotežu
  • štiti kralježnicu
  • održava zdravlje kostiju
  • uzrokuje osjećaj zadovoljstva i sreće
  • povećava protok krvi
  • opušta organizam
  • otpušta napetost u zglobovima
  • omogućuje dublji san
  • pruža unutarnju snagu, osjećaj samopoštovanja i jača svijest o promjeni.

Da bi vaši počeci u prakticiranju joge bili što jednostavniji, pogledajte video u nastavku. Ovo je prvi u nizu od 30 videa koji vode početnike kroz osnove joge, osiguravajući ugodno društvo instruktorice te sve beneficije koje ste pročitali.

Počnite jer joga je zabavan i besplatan način kojim možete poboljšati i očuvati zdravlje!

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu