Vrste joge: Imamo popis 11 vrsta koje zadovoljavaju različite ciljeve! Evo koju odabrati

Vrste joge

Joga je stoljećima stara praksa koja nudi bezbroj fizičkih, mentalnih i duhovnih prednosti. Iako je bit joge ukorijenjena u povezivanju tijela, uma i duše, postoje brojni stilovi i pristupi koji zadovoljavaju različite sklonosti i ciljeve. Bez obzira na to želite li poboljšati kondiciju, osloboditi se stresa ili duhovno uzdignuti, za svaki od tih ciljeva postoji određena vrsta joge.

Prije nego što objasnimo koje sve vrste joge postoje, saznajte koje su prednosti ove aktivnosti.

koje sve vrste joge postoje
FOTO: Shutterstock

Joga – prednosti za um i tijelo

Joga nudi mnoštvo fizičkih, mentalnih i emocionalnih prednosti koje pridonose općem blagostanju. Na fizičkoj razini, redovito vježbanje joge poboljšava fleksibilnost, snagu i ravnotežu. Asane (položaji) ciljaju na različite skupine mišića, povećavajući fleksibilnost i opseg pokreta.

Osim toga, držanje u pozi jača mišiće, što ne samo da pomaže u svakodnevnim aktivnostima, već i podržava zdravlje zglobova. Nježna, ali dosljedna tjelesna aktivnost joge može pomoći u regulaciji tjelesne težine i potaknuti mršavljenje.

Osim svojih fizičkih dobrobiti, joga ima dubok utjecaj na mentalno i emocionalno zdravlje. Jedna od najznačajnijih prednosti je smanjenje stresa. Praksa svjesnosti i kontroliranog disanja u jogi pomaže aktivirati reakciju tijela na opuštanje, smanjujući proizvodnju hormona stresa. To zauzvrat smanjuje razinu anksioznosti i poboljšava ukupnu mentalnu snagu.

Također je poznato da joga podiže raspoloženje i ublažava simptome depresije povećavajući otpuštanje neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje.

Joga potiče i osjećaj unutarnjeg mira i samosvijesti, čime vam omogućuje da bolje upravljate svojim emocijama i nosite se sa životnim izazovima s većom otpornošću i smirenošću.
Koje vrste joge postoje
FOTO: Shutterstock

Koje vrste joge postoje?

U nastavku otkrivamo vrste joge, svaku sa svojim jedinstvenim karakteristikama i prednostima.

Hatha joga

Hatha joga se često smatra temeljem svih stilova joge. Fokusira se na fizičke položaje (asane) i kontrolu disanja (pranayama), kako bi se tijelo i um doveli u ravnotežu. Satovi Hathe obično su nježni, što ih čini izvrsnom polaznom točkom za one koji tek počinju baviti se jogom.

Vinyasa joga

Vinyasa joga je dinamičan i tečan stil koji sinkronizira kretanje s dahom. Na satovima Vinyase neprimjetno ćete prelaziti iz jedne poze u drugu, stvarajući neprekidan i energizirajući tijek. Savršena je za one koji uživaju u izazovnoj vježbi usmjerenoj na kardio.

Ashtanga joga

Ashtanga je strukturirana i snažna praksa koja slijedi određeni slijed položaja i poznata je po svojoj fizički zahtjevnoj prirodi. Naglašava snagu, fleksibilnost i izdržljivost, što je čini idealnom za predane vježbače koji žele pomaknuti svoje granice.

Bikram joga

Bikram joga, poznata i kao vruća joga, vježba se u prostoriji zagrijanoj na visoku temperaturu. Sastoji se od postavljenog niza 26 položaja i dvije vježbe disanja. Toplina pomaže u fleksibilnosti i detoksikaciji, a ovaj stil može biti izvrsna opcija za one koji uživaju u praksi koja izaziva znojenje.

Iyengar joga

Iyengar joga stavlja snažan naglasak na poravnanje i preciznost u svakom položaju. Rekviziti kao što su pojasevi i blokovi obično se koriste kako bi se polaznicima joge pomoglo u postizanju ispravnog poravnanja. Ovaj stil je izvrstan za one koji cijene pažnju na detalje i žele izgraditi čvrstu potporu za svoje tijelo.

Kundalini joga

Kundalini joga ima za cilj probuditi uspavanu energiju u dnu kralježnice (kundalini) kombinacijom dinamičnih položaja, disanja i meditacije. To je duhovno-transformativna praksa koja može dovesti do povećane svijesti i unutarnjeg buđenja.

Yin joga

Yin joga je spora praksa koja cilja na duboka vezivna tkiva u tijelu. Položaji se zadržavaju dulje vrijeme (obično 3 – 5 minuta), što omogućuje duboko opuštanje i povećanu fleksibilnost. Yin joga savršena je za pojedince koji traže meditativnu i introspektivnu praksu.

Restorativna joga

Restorativna joga se bavi opuštanjem i pomlađivanjem. U ovom stilu, rekviziti (poput jastuka) se intenzivno koriste za podupiranje tijela u nježnim položajima, potičući duboko opuštanje i oslobađanje od stresa. To je izvrstan izbor za svakoga tko se želi opustiti i vratiti ravnotežu u svoj užurbani stil života.

Power joga

Power joga je dinamičan i atletski stil koji kombinira elemente tradicionalne joge s vježbama snage i kondicije. Osmišljen je za izgradnju mišića, povećanje fleksibilnosti i poboljšanje kardiovaskularne kondicije. Ako želite intenzivan trening s primjesama joge, power joga bi mogla biti vaš izbor.

Acroyoga

Acroyoga je razigran i akrobatski stil koji kombinira jogu i akrobatiku. Ako se prakticira s partnerom, potiče povjerenje, komunikaciju i povezanost. To je zabavan i avanturistički način da iskusite jogu i izgradite snažne odnose.

Jivamukti joga

Jivamukti joga je moderan i duhovno prožet stil koji uključuje fizičke položaje, pjevanje, meditaciju i etička načela. To je dobro zaokružena praksa koja potiče samosvijest, suosjećanje i dublju povezanost sa svijetom oko nas.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu