Joga i mršavljenje: O, da, ovo dvoje ide zajedno! Na ova dva načina joga vam može pomoći da dostignete željenu tjelesnu težinu

Joga i mršavljenje

Drevna, mistična disciplina i dan danas utječe na kvalitetu života mnogih ljudi. Za jogu se smatra da se prakticirala još prije 4.000 godina, a dugi period čovječanstvu služi kao meditacija, vježba disanja i oblik tjelesne aktivnosti. Međutim, mnogi vjeruju da joga i mršavljenje ne idu zajedno.

Kao oblik tjelesne aktivnosti obično se u modernom svijetu prakticira za povećanje fleksibilnosti. Kada ljudi biraju fizičku aktivnost za jačanje mišića ili mršavljenje, obično se odlučuju za druge opcije, poput treninga u teretani ili trčanja.

Međutim, ako niste ljubitelj klasičnog treninga (bilo da se radi o treningu snage s utezima ili spravama, HIIT treningu, trčanju ili drugim aktivnostima), joga vam također, na dva načina, može pomoći da dostignete željenu tjelesnu težinu.

Prvi način je taj da, iako vam se na prvi pogled možda na čini kao naporna aktivnost, može povećati kalorijsku potrošnju. Drugi način je njezin utjecaj na psihu koji vodi do usvajanja životnih navika koje vode mršavljenju. U nastavku saznajte kako možete smršavjeti pomoću joge.

Joga vježbe za mršavljenje
FOTO: Shutterstock

Joga vježbe za mršavljenje i kalorijska potrošnja

Joga u pravilu može potrošiti između 180 i 600 cal na sat. Međutim, sve ovisi o tome koju vrstu joge prakticirate. U nastavku pogledajte popis vrsta joge s njihovom potencijalnom kalorijskom potrošnjom izračunatom pomoću kalkulatora na stranici Health Status.

  • Vinyasa joga – ova vrsta joge troši najviše kalorija jer uključuje neprestano kretanje iz jedne poze u drugu brzim tempom. Muškarac star 35 godina, visok 155 cm i težak 77 kg prakticirajući jedan sat vinyase sagorjet će 673 cal. S druge strane, žena od 35 godina, visoka 162 cm i teška 59 kg prakticiranjem jednog sata vinyase sagorjet će 515 cal.
  • Hot joga – ova vrsta joge izvodi se u ugrijanoj prostoriji, što ubrzava srce i otežava rad tijela, a također uzrokuje znojenje i povećava kardiovaskularnu izdržljivost. Muškarac star 35 godina, visok 155 cm i težak 77 kg prakticirajući jedan sat hot yoge sagorjet će 540 cal. S druge strane, žena od 35 godina, visoka 162 cm i teška 59 kg prakticiranjem jednog sata hot yoge sagorjet će 413 cal.
  • Hatha joga – to je sporiji, nježniji stil joge koji je odličan za početnike koji preferiraju opušteniji pristup, gdje mogu dulje držati poze. Muškarac star 35 godina, visok 155 cm i težak 77 kg prakticirajući jedan sat hatha joge sagorjet će 214 cal. S druge strane, žena od 35 godina, visoka 162 cm i teška 59 kg prakticiranjem jednog sata hot yoge sagorjet će 164 cal.

S obzirom na to da je najučinkovitija vrsta joge za mršavljenje vinyasa, u nastavku pogledajte video u kojem je prikazano kako izvoditi vježbe.

Joga i mršavljenje – utjecaj na psihu

Postoji nekoliko različitih načina na koje joga može pomoći pri mršavljenju, a nije samo stvar u kalorijama koje sagorijevate na prostirci za jogu.

Ako se izvodi pravilno, joga može djelovati na vaše mentalno zdravlje, što zauzvrat može pomoći u povećanju tjelesne aktivnosti i smanjenju kompulzivnog prejedanja (eng. binge eating), koje je obično izazvano neželjenim emocijama i stresom. Svi ovi faktori mogu pridonijeti tome da lakše kontrolirate svoju tjelesnu težinu.

Osim utjecaja na psihu i kalorijske potrošnje, joga utječe i na jačanje mišića. Iako se jačanje mišića jogom ne može usporediti s treningom s utezima ili spravama u teretani, u jogi koristimo cijelu svoju tjelesnu težinu kako bismo balansirali tijelo tijekom određenih poza.

Joga za mršavljenje
FOTO: Shutterstock

Joga za mršavljenje – kako početi vježbati?

Ako niste u formi ili pokušavate izgubiti značajnu količinu tjelesne težine, odaberite oblik joge koji odgovara vašim potrebama. Također, možda ćete trebati prilagoditi razne poze koje ne možete u potpunosti raditi kada počnete vježbati jogu.

Možda ćete morati isprobati nekoliko različitih stilova joge i instruktora dok ne pronađete ono što vam savršeno odgovara. Neki se više fokusiraju na vježbe disanja i meditaciju, dok se neki više fokusiraju na fizičke pokrete i tijelo. Također, neki stilovi joge su brži, a neki sporiji.

Koju god praksu joge odlučite uključiti u svoj plan za mršavljenje, neće uspjeti ako je odradite samo jednom.

Odaberite praksu u kojoj uživate, koju možete raditi jednom tjedno ili češće, i držite je se kako biste vidjeli rezultate.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Calories Burned – Calorie Calculator. (2022). Health Status.
  2. Sullivan, C. (2021). Yoga for Weight Loss. Healthline.
  3. Gomez, A. (2019). What You Need To Know About Doing Yoga To Lose WeightWomen’s Health.

     

     

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu