Dosadno vam je vježbati u teretani? Ove su aktivnosti toliko zabavne da se nećete osjećati kao da vježbate

Mnogim ljudima još uvijek nije ugodno vježbati u teretani

Odlazak u teretanu može biti odličan način da brinete o svojem izgledu i zdravlju, ali ne i jedini način za učinkovito vježbanje. Mnogim ljudima još uvijek nije ugodno vježbati u teretani, bilo zbog dosade, nedostatka samopouzdanja, vremena ili si to jednostavno ne mogu priuštiti.

U nastavku vam donosimo nekoliko ideja za tjelesnu aktivnost koje ne uključuju trening u teretani, ali na gotovo jednak način mogu pružiti gotovo iste prednosti.

Kompetitivni sportovi
FOTO: Shutterstock

Kompetitivni sportovi

Jedan od razloga zašto je mnogima teško provoditi tjelesnu aktivnost u teretani je to što ponekad vježbe s utezima i spravama mogu brzo dosaditi i motivacija može brzo nestati. Pojedinim ljudima zabava igra veliki faktor kod tjelesne aktivnosti. Ako ste i vi među njima, bilo kakav sport odlično je rješenje za spajanje ugodnog s korisnim.

Ako ste kompetitivni i zabavlja vas natjecanje s drugima i “ganjanje” rezultata, bilo kakav sport izvrsna je kombinacija da uz zabavu i natjecanje smetnete s uma fizički napor i gotovo ni ne primijetite kakav učinak ima na vaše tijelo.

Neki od individualnih sportova (kao što su badminton, tenis, stolni tenis, atletika i dr.) idealni su za one koji se žele natjecati protiv drugih ili sami sa sobom. S druge strane, timski sportovi (poput nogometa, košarke, odbojke i sl.) idealni su za vas ako želite proširiti krug prijateljstava jer uz prednosti za fizičko i mentalno zdravlje nude i priliku da upoznate nove ljude.

Više o tome koji sport odabrati možete pročitati u članku “Koji sport trenirati? Pronađite idealan sport za sebe uz ove savjete i kvizove“.

Vožnja bicikla
FOTO: Shutterstock

Vožnja bicikla

Bicikliranje je odličan način da nesvjesno spojite prijevoz i tjelesnu aktivnost. Međutim, čak i ako ne putujete biciklom, sama vožnja gradom nudi mnoštvo prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. Osim boravka na svježem zraku, bicikliranje doprinosi sagorijevanju kalorija, zdravlju srca i pluća te izgradnji mišića.

Ako primijećujete da klasično bicikliranje na ravnim površinama ne daje više isti učinak kao prije, veliki izazov koji može na neki način zamijeniti teretanu je brdski biciklizam.

Brdski biciklizam je jedna od najboljih vježbi za cijelo tijelo. Uz donji dio tijela, konstantne promjene terena i svladavanje prepreka jača vaše ruke i tijelo, dok cestovni biciklizam stavlja naglasak na donji dio tijela, posebno na kvadricepse (mišiće gornjeg dijela nogu).

Više o tome kako izgleda vožnja bicikla kao tjelesna aktivnost možete pročitati u članku “Bicikliranje i kalorije: Zdrava aktivnost za cijelo tijelo koja sagorijeva puno kalorija! Evo kako funkcionira mršavljenje bicikliranjem“.

Ples
FOTO: Shutterstock

Ples

Učenje plesa odlična je alternativa teretani jer je toliko zabavno da nemate osjećaj da vježbate. Ples je odlična aktivnost za sve uzraste, a dugo i intenzivno plesanje može utjecati na snagu i tonus vaših mišića, povećati kondiciju, poboljšati ravnotežu i cjelokupno zdravlje.

Plesovi kao što su paso doble, merengue, cha-cha i swing izvrsni su primjeri kretanja za koje je potrebna snaga gornjeg i donjeg dijela tijela, zbog čega su odlična alternativa treningu za cijelo tijelo.

Više o dobrobitima plesa pročitajte u članku “Let’s dance! Najbolji razlozi zbog kojih trebamo plesati kada god nam se pruži prilika“.

Plivanje
FOTO: Shutterstock

Plivanje

Ako volite boraviti na moru ili plivati u bazenu, nesvjesno činite veliku uslugu svojem mentalnom, ali i fizičkom zdravlju i kondiciji.

Plivanje je odlična vježba za cijelo tijelo jer jača sve od ruku, ramena i nogu do donjeg dijela tijela i leđa.

Uz to što je odličan trening za cijelo tijelo, plivanje je odlična aktivnost za mršavljenje jer je kalorijska potrošnja veća kada se krećete u vodi. Plivanje je također odlična aktivnost za jačanje pluća i srca pa time i za cjelokupno zdravlje.

Više o plivanju pročitajte u članku “5 razloga zašto je plivanje izvrsna tjelovježba“.

Borilačke vještine
FOTO: Shutterstock

Borilačke vještine

Bez obzira koju borilačku vještinu odabrali, svaka od njih odlična je aktivnost za fizičko i mentalno zdravlje. Postoje stotine različitih vrsta borilačkih vještina, ali najpopularniji su boks, kickboxing, hrvanje, taekwondo, Krav Maga, karate, judo, jiu-jitsu, kung fu, mješovite borilačke vještine (MMA), Muay Thai, Jeet Kune Do i aikido.

Uz jačanje cijelog tijela, borilačke vještine nude brojne prednosti poput:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu