Koji sport trenirati? Pronađite idealan sport za sebe uz ove savjete i kvizove

koji sport odabrati

Pitanje koji sport trenirati može se javiti kod djece, ali i kod odraslih koji su u potrazi za fizičkom aktivnošću. Bilo da se želite baviti sportom kako biste se opustili, kako biste smršavili ili kako biste se socijalizirali – opcija je mnogo te je lako pogubiti se u moru različitih sportova koje možete odabrati.

U nastavku vam donosimo savjete koji će vam pomoći u lakšem odabiru sporta u kojem ćete uživati.

Koji sport odabrati?

Kod odabira sporta potrebno je dobro razmisliti o svojim karakteristikama, životnim navikama i interesima. Za koji god sport da se odlučite, važno je da se zabavljate i da vam je ta aktivnost ugodna.

Koji sport odabrati
FOTO: Shutterstock

Interesi i ciljevi

Prije svega potrebno je razmisliti zašto se želite baviti sportom te koji su vaši interesi i ciljevi.

 • Sportovi za opuštanje – oni koji se žele baviti sportom kako bi se opustili uživat će u aktivnostima kao što su joga, pilates i planinarenje.
 • Sportovi za mršavljenje – ako se želite baviti sportom kako biste izgubili na težini, onda je potrebno razmotriti koji sport troši najviše kalorija. Trčanje, bicikliranje i plivanje odlični su odabiri za osobe koje žele izgubiti na težini.
 • Sportovi za jačanje – ako želite ojačati mišiće i izgraditi tijelo, odaberite sportove kao što su ples, ragbi ili plivanje
 • Sportovi za socijalizaciju – oni koji se žele baviti sportom kako bi se socijalizirali trebali bi razmotriti timske sportove. Također, razmislite o odabiru sporta kojim se vaši prijatelji bave kako biste proveli više vremena s njima. Individualni sportovi kao što su planinarenje i trčanje također mogu biti dobri za socijalizaciju ako ih radite u paru.
Koji sport troši najviše kalorija
FOTO: Shutterstock

Koji sport odabrati s obzirom na vaše osobine?

Prilikom odabire sporta razmislite o svojoj osobnosti te se zapitajte:

 • jeste li kompetitivni?
 • volite li biti sami ili u timu?
 • jeste li temperamentni?

Ako ste kompetitivni i volite publiku, timski sportovi poput nogometa, rukometa i košarke idealni su za vas, dok su za osobe koje su kompetitivne, ali ne vole publiku bolji sportovi poput plivanja i bicikliranja. Isto tako, ako ste kompetitivni, ali ne volite timske sportove, možete se odlučiti za neku borilačku vještinu. Ako želite saznati koji borilački sport trenirati, u tome vam može pomoći ovaj kviz.

Za temperamentne osobe bolji su sportovi u kojima je ta osobina prednost, kao što su ragbi, odbojka, ples i nogomet. S druge strane, ako niste temperamentni, odaberite sportove kao što su golf, bicikliranje ili standardni plesovi.

Koji borilački sport trenirati
FOTO: Shutterstock

Vrijeme i mjesto sporta

Razmislite o svojem životnom stilu te koliko vremena možete posvetiti fizičkoj aktivnosti. Organizirani sportovi kao što su ples i nogomet najčešće zahtijevaju pohađanje treninga u određeno vrijeme. Ako niste zainteresirani za organizirani sport ili ne možete posvetiti točno određene dane u tjednu sportu, možete odabrati sport koji sami organizirate. Neki sportovi koje možete organizirati sami i prilagoditi vlastitom rasporedu su: 

Također, razmislite o mjestu na kojem bi se određeni sport odvijao – preferirate li zatvorene ili otvorene prostore?

Koji sport je za tebe - kviz
FOTO: Shutterstock

Fizičke karakteristike i sprema

Razmislite o tome kako bi vaše fizičke karakteristike utjecale na sport koji odaberete. Primjerice, viši ljudi često odabiru košarku. Isto tako, osobe koje brzo trče često se odlučuju na trčanje, nogomet ili bejzbol. 

Vaša trenutna fizička sprema također može igrati ulogu u odabiru sporta. Ako niste fizički spremni ili imate određene zdravstvene probleme, započnite polagano. Ako imate zdravstvene teškoće, bilo bi dobro izbjegavati sportove u kojima se lako zadobivaju ozljede, kao što su sportovi s loptom i skijanje. Poželjno je da se konzultirate s liječnikom prije odabira sporta ako imate ozbiljnije zdravstvene probleme.

Koji sport da treniram? – kviz

Ako se još uvijek pitate “Koji sport da treniram?”, u tome vam može pomoći kviz. Prema određenim karakteristikama kao što su visina, koordinacija, komunikacija i izdržljivost dobit ćete prijedloge za sportove koji bi bili prikladni baš za vas. Kviz možete riješiti na poveznici.

Koji sport odabrati za dijete
FOTO: Shutterstock

Koji sport odabrati za dijete?

Sportovi su idealna aktivnost za slobodno vrijeme kod djece iz razloga što im pružaju mogućnost socijalizacije, razgibavanja, jačanja i poboljšanja fizičkog, ali i mentalnog zdravlja. Idealni sportovi za mlade i djecu su oni u kojima uživaju i kojima se vesele, a u pravilnom odabiru možete im pomoći vi. 

Za početak izložite dijete različitim sportovima – bilo na televiziji ili uživo, kako bi dijete imalo bolji uvid u opcije između kojih može birati.

Pratite reakcije vašeg djeteta na različite sportove te predlažite one sportove prema kojima pokazuju najveći entuzijazam.

Kao i kod odraslih, i kod djece je važno prepoznati određene karakteristike te im sukladno tome predložiti sportove za koje mislite da bi im se svidjeli. Razgovarajte s djetetom o njegovim preferencijama – neka djeca vole timske sportove kao što su:

 • odbojka
 • ples
 • veslanje
 • nogomet
 • košarka.
Individualni sportovi za djecu
FOTO: Shutterstock

Druga djeca preferiraju individualne ili samostalne sportove. Neki individualni sportovi za djecu su:

 • tenis
 • atletika
 • borilačke vještine
 • šah
 • plivanje
 • klizanje.

Nipošto nemojte dijete prisiljavati da ide na sport koji mu se ne sviđa. Sasvim je normalno i da dijete promijeni interese. Stoga, ako izgubi interes za jednim sportom i dobije interes za drugim, podržite tu promjenu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Dhawan, H, (2021). Top 10 Tips in Choosing the Right Sport for Yourself. Twelfth Man Times.
 2. Pitone, M. L. (2021). Choosing the Right Sport for You. KidsHealth.
 3. Parker, W. (2017). Choosing the Perfect Sport for Your Child. LiveAbout.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu