Manje su popularni, ali prilično zabavni! Ovih 5 sportova možete trenirati u Hrvatskoj ako su vam dosadili nogomet, košarka ili tenis

Nekonvencionalni sportovi

Dok nogomet, košarka i tenis dominiraju globalnom sportskom scenom, postoje manje poznati sportovi koji se mogu pohvaliti jedinstvenom mješavinom uzbuđenja, strategije i fizičke sposobnosti.

Bilo da ste iskusni sportaš koji želi unijeti raznolikost u svoj režim treninga ili jednostavno netko tko je željan istraživanja skrivenih dragulja svijeta sporta, ovih će vas pet aktivnosti sigurno oduševiti i nadahnuti, a dobre su vijesti da ih možete trenirati i u Hrvatskoj!

U nastavku otkrivamo tajne iza ovih nekonvencionalnih sportova te jedinstvene izazove i uzbuđenja koje nam donose.

Od munjevito brzih refleksa potrebnih u squashu do preciznosti i finoće curlinga, svaki od ovih sportova nudi osebujno iskustvo koje vas uzbuđuje na neočekivane načine.
Squash
FOTO: Shutterstock

Squash

Squash je dinamičan sport s reketom koji se igra unutar terena s četiri zida, a zahtijeva dobru okretnost, preciznost i strateško razmišljanje. Igrači koriste malu, šuplju gumenu lopticu i rekete kako bi je udarili o zidove, s ciljem da nadmudre protivnika tako što će je poslati na teško dostupna mjesta.

Ograničeni prostor zahtijeva brze reflekse i izuzetnu kondiciju, jer mečevi mogu biti intenzivni i dugotrajni. Squash je fizički zahtjevan sport koji kombinira elemente kardiovaskularne izdržljivosti s naletima eksplozivne snage i delikatnom finoćom.

Squash možete trenirati u Zagrebu u klubovima kao što su FirstFitness & SquashTower, Squash centar Zagreb i Squash club Maksimir.

Bejzbol
FOTO: Shutterstock

Bejzbol

Bejzbol je popularan sport (u SAD-u više nego ostatku svijeta) poznat po svojoj bogatoj povijesti i složenoj strategiji. Igra se na terenu u obliku dijamanta, a uključuje dva tima koji se izmjenjuju u udaranju i igranju u polju. Bacač baca loptu prema udaraču, koji je želi pogoditi i napredovati oko baze, dok protivnički tim nastoji to spriječiti.

Bejzbol zahtijeva mješavinu vještina, uključujući točnost bacanja, snažno udaranje, spretno igranje u polju i strateško donošenje odluka. Njegova trajna privlačnost leži u zamršenim pravilima i drami koja se odvija sa svakim bacanjem.

Bejzbol klubovi postoje diljem Hrvatske, a neki od njih nalaze se u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Velikoj Gorici, Samoboru i sl.

Curling
FOTO: Shutterstock

Curling

Curling je jedinstveni zimski sport koji spaja elemente preciznosti, timskog rada i strategije. Igrajući se na ploči leda, timovi se natječu kližući teškim granitnim kamenjem prema kružnoj meti, poznatoj kao “kuća”. Igrači koriste metle za čišćenje leda kojima utječu na putanju kamena.

Cilj je dovesti kamenje vašeg tima najbliže središtu kuće, prikupljajući pritom bodove. Curling zahtijeva delikatnu ravnotežu finoće i snage, s pedantnim planiranjem i komunikacijom između suigrača koji su ključni za uspjeh.

U Zagrebu postoje curling klubovi kao što su Čudnovati čunjaš, Curling klub VIS i Croling.

Muay Thai
FOTO: Shutterstock

Muay Thai

Muay Thai, koji se često naziva i “umjetnošću osam udova”, je borilački sport koji potječe iz Tajlanda i koji veliki naglasak stavlja na udarce šakama, laktovima, koljenima i potkoljenicama. Karakterizira ga rigorozan režim treninga, koji brusi fizičku snagu i mentalnu snagu.

Muay Thai borbe su intenzivne i brze, zahtijevaju kombinaciju precizne tehnike, taktičke svijesti i izuzetne kondicije. Borci moraju pokazati svestranost u svojem udarnom arsenalu i posjedovati snažan skup obrambenih vještina. Muay Thai nije samo sport, već i sastavni dio tajlandske kulture i povijesti.

Muay Thai možete trenirati diljem Hrvatske, a u Zagrebu postoje klubovi kao što su Predator, Kickboxing klub Alfa Team Zagreb, Klub tajlandskog boksa Nikola Šubić Zrinski i brojni dr.

Lacrosse
FOTO: Shutterstock

Lacrosse

Lacrosse je timski sport visoke energije indijanskog porijekla, koji spaja elemente košarke, nogometa i hokeja. Igrači koriste palicu s dugom drškom i mrežastim džepom za dodavanje i nošenje male gumene lopte. Cilj je zabiti gol ispucavanjem lopte u mrežu protivničke ekipe.

Lacrosse zahtijeva kombinaciju brzine, okretnosti, koordinacije oko-ruka i strateškog razmišljanja. Poznat je po brzom igranju i intenzivnoj fizikalnosti igrača. Sport je stekao popularnost diljem svijeta, s muškom i ženskom verzijom koja se igra na različitim razinama natjecanja.

U Hrvatskoj postoji Lacrosse Club Zagreb Bulldogs – prvi hrvatski lacrosse klub.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. 9 Health Benefits Of Playing Squash. (2022). Play Squash Academy.
  2. Top 10 Health Benefits of Curling. (2015). Health Fitness Revolution.
  3. Top 10 Health Benefits of Lacrosse. (2015). Health Fitness Revolution.
  4. Nelson, S. Top 15 Benefits of Playing Baseball. Baseball Training World.
  5. 4 Benefits That Will Make You Wish You Started Muay Thai Earlier. Evolve MMA.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu