Mladi sportaši pod rizikom su od ovog moždanog poremećaja! Može uzrokovati psihičke probleme i dovesti čak do samoubojstva

četiri od 10 sportaša ima kroničnu traumatsku encefalopatiju (CTE)

Studija objavljena u časopisu JAMA Neurology otkriva alarmantne nalaze o zdravlju mozga kod sportaša mlađih od 30 godina. Istraživači sa Sveučilišta u Bostonu pregledali su 152 sportaša u dobi 13 – 29 godina i otkrili da četiri od 10 sportaša ima kroničnu traumatsku encefalopatiju (CTE). Studija sugerira da 3 – 4 godine bavljenja sportom može utjecati na razvoj CTE-a.

Najmlađi dijagnosticirani sportaš imao je 17 godina.
Kronična traumatska encefalopatija
FOTO: Shutterstock

Što je kronična traumatska encefalopatija (CTE)?

Kronična traumatska encefalopatija (CTE) progresivni je poremećaj mozga prvenstveno povezan s ponavljanim ozljedama glave, koje se obično nalaze u kontaktnim sportovima poput američkog nogometa, nogometa i boksa. Karakterizira ga nakupljanje abnormalnih proteinskih naslaga u mozgu, što uzrokuje niz kognitivnih i bihevioralnih simptoma.

To može uključivati gubitak pamćenja, depresiju, promjene raspoloženja i poremećaj razmišljanja. CTE je privukao značajnu pozornost javnosti zbog pojave među sportašima i potencijalnih dugoročnih posljedica višestrukih potresa mozga ili subkonkuzivnih udaraca u glavu.

Definitivno dijagnosticiranje CTE-a tijekom života osobe ostaje izazovno jer obično zahtijeva post mortem pregled moždanog tkiva. Istraživanja CTE-a su u tijeku, s fokusom na bolje razumijevanje njegovih uzroka, čimbenika rizika i potencijalnih tretmana za ublažavanje razornog učinka koji može imati na pojedince koji su sudjelovali u aktivnostima koje uključuju ponavljajuće ozljede glave.

Definitivno dijagnosticiranje CTE-a tijekom života osobe ostaje izazovno jer obično zahtijeva post mortem pregled moždanog tkiva
FOTO: Shutterstock

Što je pokazalo istraživanje?

Ispitanici su se bavili sportovima poput nogometa, hokeja na ledu, američkog nogometa, ragbija i hrvanja. Samoubojstvo je bilo vodeći uzrok smrti među njima, a slijedilo ga je slučajno predoziranje.

Od 152 sudionika 41 % imalo je CTE, a svi osim jednog bili su muškarci. Većina je imala blagi stadij CTE-a (stadij I ili II). Tri osobe imale su stupanj III, uključujući jednog bivšeg igrača NFL-a, jednog sveučilišnog nogometaša i jednog profesionalnog igrača ragbija. Nitko nije imao najteži stadij IV. Njihovi mozgovi donirani su istraživačima 2008. – 2022. godine.

Među donorima 111 je bilo bijelaca, 27 crnaca, jedan američki Indijanac s Aljaske i 13 višerasnih ili nespecificiranih. Crnci su imali su veću stopu dijagnoze CTE-a. Također su bili stariji i imali su u prosjeku više odigranih utakmica u američkom nogometu.

Osobe s dijagnozom CTE-a bile su u prosjeku oko četiri godine starije od onih koji nisu imali dijagnozu. Američki nogometaši s CTE-om igrali su oko tri godine duže, a čak je i jednoj fakultetskoj nogometašici dijagnosticiran CTE.

Ispitanici su se bavili sportovima poput nogometa, hokeja na ledu, američkog nogometa, ragbija i hrvanja
FOTO: Shutterstock

Dr. Ann McKee, iz sveučilišnog CTE centra, primijetila je da CTE nije ograničen na elitne igrače američkog nogometa ili hokeja na ledu, već se pojavljuje kod mladih sportaša, prvenstveno iz amaterskih sportova.

Mnogi su donori, bez obzira na CTE, iskusili kognitivne i neurobihevioralne simptome poput depresije, impulzivnosti i eksplozivnosti. Ovo otkriće sugerira da nemaju svi sportaši u kontaktnim sportovima CTE.

Ukratko, studija naglašava uloge dobi i trajanja izloženosti ponavljajućim udarcima glave u razvoju CTE-a među mlađim pojedincima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu