Koliko puta dnevno imate stolicu? Ovo je opasno!

Neredovito pražnjenje crijeva može s vremenom dovesti do značajnih zdravstvenih problema

Neredovito pražnjenje crijeva može s vremenom dovesti do značajnih zdravstvenih problema, pokazalo je novo istraživanje u kojem je sudjelovalo 1.400 zdravih odraslih osoba. Istraživanje pokazuje da osobe koje imaju 1 – 2 nužde dnevno posjeduju zdravije crijevne bakterije u usporedbi s onima s češćim ili rjeđim pražnjenjima crijeva.

Oni koji su patili od zatvora ili proljeva pokazali su više razine krvnih markera povezanih s bubrezima, jetrom i neurodegenerativnim bolestima.

Autor studije dr. Sean Gibbons, istraživač mikrobioma i izvanredni profesor na Institutu za sistemsku biologiju, naglasio je rizike kronične izloženosti povišenim razinama ovih krvnih molekula.

Savjetuje održavanje redovite stolice kako bi se ublažili potencijalni rizici od kroničnih bolesti.

Crijevni mikrobiom, koji pomaže u apsorpciji nutrijenata iz hrane, može proizvesti štetne nusprodukte ako se otpad prebrzo ili sporo kreće kroz crijeva.

Christopher J. Damman, profesor gastroenterologije na Sveučilištu Washington Medicine, primijetio je značajnu ulogu metabolizma crijevnog mikrobioma u cjelokupnom zdravlju, što utječe na rizike od bolesti srca, dijabetesa, bolesti jetre i više.

Važnost uzoraka stolice

Mikrobiom crijeva izvlači energiju iz hrane, posebice vlakana, i pretvara ih u protuupalne masne kiseline kratkog lanca. Međutim, neredovito pražnjenje crijeva remeti taj proces. Zatvor, definiran kao 1 – 2 pražnjenja crijeva tjedno, dovodi do viših razina štetnih tvari u krvi poput p-krezol-sulfata i indoksil sulfata, povezanih s oštećenjem bubrega i neurodegenerativnim bolestima.

Kada se otpad kreće prebrzo, kao kod proljeva, korisne masne kiseline kratkog lanca ne proizvode se na odgovarajući način, što potencijalno uzrokuje upalu.

Sudionici studije s četiri ili više pražnjenja crijeva dnevno imali su višu razinu markera bolesti jetre, poput bilirubina, što ukazuje na potencijalnu disfunkciju jetre ili žučnih kanala.

osobe koje imaju 1 – 2 nužde dnevno posjeduju zdravije crijevne bakterije
FOTO: Shutterstock

Uravnotežite crijeva

Onima koji imaju manje od tri pražnjenja crijeva tjedno ili više od tri dnevno preporučuje se savjetovanje s liječnikom. Praktično polazište je povećanje unosa voća i povrća bogatog vlaknima, koja pomažu regulirati rad crijeva i podržavaju korisne crijevne bakterije.

Američke prehrambene smjernice sugeriraju 14 g vlakana na 1.000 kalorija, što je otprilike 28 g dnevno. Hrana bogata vlaknima uključuje avokado, maline, banane i brokulu.

Prijelaz na prehranu bogatu vlaknima može u početku uzrokovati plinove i proljev dok se crijevne bakterije prilagode, ali trajni problemi ili nagle promjene u navikama pražnjenja crijeva trebali bi potaknuti posjet liječniku.

Gibbonsov interes za ovo istraživanje proizašao je iz osobnih iskustava s rođacima koji su razvili Parkinsonovu bolest nakon kroničnog zatvora, što je poznata povezanost u medicinskoj literaturi. Iako ove studije ne dokazuju uzročnost, naglašavaju važnost redovitog pražnjenja crijeva za cjelokupno zdravlje.

Gibbons ima za cilj osigurati sredstva za daljnja istraživanja o upravljanju neredovitim uzorcima crijeva kako bi se spriječili povezani zdravstveni rizici. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu