Koliko je sati sna dovoljno? Trećina odraslih ne spava dovoljno, a nedostatak sna mijenja mozak! Imamo podatke za svaku dob

Koliko je sati sna dovoljno

Uspostava dosljedne i odgovarajuće rutine spavanja ključna je za opće zdravlje. Razumijevanje individualnih potreba za snom, tvrde stručnjaci, jednako je važno kao i prepoznavanje značaja hrane i vode za zdravlje. Unatoč tome, značajan dio populacije ne uspijeva zadovoljiti svoje potrebe za spavanjem, s procjenama koje sugeriraju da oko jedne trećine odraslih stalno doživljava nedovoljno sna, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U nastavku provjerite koliko je sati sna dovoljno za svaku životnu dob i koje su posljedice nedovoljno sna.

značajan dio populacije ne uspijeva zadovoljiti svoje potrebe za spavanjem
FOTO: Shutterstock

Koliko je sati sna dovoljno?

Određivanje odgovarajuće količine sna ovisi o čimbenicima kao što su dob, način života, zdravstveno stanje i genetika. Američka Nacionalna zaklada za spavanje (NSF) daje opće smjernice za različite dobne skupine. Preporučuje da ljudi različite dobi spavaju sljedeće količine svaka 24 sata:

 • novorođenčad (0 – 3 mjeseca) – 14 – 17 sati
 • dojenčad (4 – 11 mjeseci) – 12 – 15 sati
 • mala djeca (1 – 2 godine) – 11 – 14 sati
 • predškolci (3 – 5 godina) – 10 – 13 sati
 • djeca školske dobi (6 – 13 godina) – 9 – 11 sati
 • tinejdžeri (14 – 17 godina) – 8 – 10 sati
 • mlađi odrasli (18 – 25 godina) – 7 – 9 sati
 • odrasli (26 – 64 godine) – 7 – 9 sati
 • starije odrasle osobe (65 godina i više) – 7 – 8 sati.

Uspostavljanje zdravog obrasca spavanja može uključivati prilagodbu nečijeg rasporeda ili načina života. Iako ova prilagodba može predstavljati početni izazov, dobrobiti odgovarajućeg sna, uključujući prevenciju bolesti, jačanje imunološkog sustava i poboljšano mentalno zdravlje, opravdavaju trud.

Kako biste osigurali pravu količinu sna, možete se pozvati na tablicu koja pokazuje vrijeme za spavanje na temelju vremena buđenja, uzimajući u obzir prosječno vrijeme potrebno da se usne. Ciklusi spavanja, koji obuhvaćaju faze ne-REM i REM, ključni su za osjećaj odmora. Neprolazak kroz ove faze na odgovarajući način može rezultirati umorom i smanjenom koncentracijom.

Istraživanja ukazuju na povezanost između nedovoljno sna i debljanja
FOTO: Shutterstock

Utjecaj sna na tjelesnu težinu i zdravlje

Istraživanja ukazuju na povezanost između nedovoljno sna i debljanja, a uz to pokazuju da nedostatak sna može promijeniti mozak na način koji potiče prekomjerno jedenje, što potencijalno pridonosi pretilosti. Stoga, ako se pitate koliko je sati sna dovoljno da biste smršavili, 7 – 9 sati sna po noći preporučuje se onima koji žele učinkovito kontrolirati svoju težinu.

Adekvatan san također igra ulogu u prevenciji raznih zdravstvenih stanja, budući da nedostatak sna može povećati rizik od bolesti srca, dijabetesa, bolesti bubrega i depresije. Međutim, prekomjerno spavanje može imati negativne posljedice, naglašavajući važnost pronalaženja ravnoteže.

Poboljšanje kvalitete sna može zahtijevati jednostavne prilagodbe načina života, uključujući dosljedno vrijeme spavanja i buđenja, redovitu tjelovježbu i izbjegavanje stimulansa poput kofeina i nikotina. Osim toga, stvaranje pogodnog okruženja za spavanje smanjivanjem buke i svjetla, ograničavanjem vremena ispred ekrana prije spavanja i istraživanjem opuštajućih aktivnosti može doprinijeti boljem snu.

Iako promjene načina života često mogu poboljšati kvalitetu sna, trajni problemi trebali bi navesti pojedince da se posavjetuju s liječnikom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Berry, J. (2023). Sleep calculator: How much sleep do you need? Medical News Today.
 2. Cappuccio, F. P. i sur. (2008). Meta-analysis of short sleep duration and obesity in children and adults. Sleep, 31(5): 619–626. 

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu