Začin koji se često koristi može učinkovito smanjiti želučanu kiselinu i probavne smetnje! Znanstvenici ga smatraju sigurnim za upotrebu

kurkumin, aktivni spoj u kurkumi, jednako je učinkovit kao omeprazol u liječenju dispepsije

U SAD-u i drugim zapadnim zemljama liječnici obično preporučuju omeprazol, vrstu inhibitora proteinske pumpe (PPI), za ublažavanje problema povezanih s kiselinom kao što su dispepsija ili nelagoda u želucu.

Nedavna studija, primjenom rigorozne metodologije s obje skupine koje nisu bile svjesne primljenog tretmana, izravno je usporedila učinkovitost omeprazola s kurkumom, prirodnim začinom koji se tradicionalno koristi kao antacid u jugoistočnoj Aziji. Ovo istraživanje označava prvu izravnu usporedbu ova dva antacidna tretmana.

Istraživači su primijetili da se kurkumin dobro podnosi i smatra sigurnim
FOTO: Shutterstock

Kurkumin se dobro podnosi i smatra sigurnim

Nalazi su otkrili da je kurkumin, aktivni spoj u kurkumi, jednako učinkovit kao omeprazol u liječenju dispepsije. U istraživanju, koje je provedeno na Tajlandu, sudjelovalo je 206 sudionika, prosječne dobi 49,7 godina, a većina su bile žene (73,4 %).

Sudionici su bili podijeljeni u tri grupe:

  • jedna je grupa dobivala dvije kapsule kurkumina od 250 mg četiri puta dnevno, zajedno s malom placebo kapsulom
  • druga skupina primala je jednu kapsulu omeprazola od 20 mg i dvije velike placebo kapsule četiri puta dnevno
  • treća skupina primala je kombinaciju dvije kapsule kurkumina od 250 mg četiri puta dnevno, zajedno s jednom kapsulom omeprazola od 20 mg.

Ispitivanje je trajalo 28 dana, tijekom kojih je 20 osoba u skupini koja je primala kurkumin, 19 u skupini koja je primala omeprazol i 16 u skupini koja je primala kombiniranu terapiju prekinulo sudjelovanje prije završetka.

Istraživači su primijetili da se kurkumin dobro podnosi i smatra sigurnim.

Dok su i kurkumin i omeprazol pokazali jednaku učinkovitost u smanjenju dispepsije, kombiniranje njih dvoje nije donijelo nikakve dodatne koristi u usporedbi s bilo kojim liječenjem pojedinačno.

Točni uzroci dispepsije i dalje nisu posve jasni
FOTO: Shutterstock

Točni uzroci dispepsije i dalje nisu posve jasni

Dispepsija, kako je objasnio gastroenterolog dr. Rudolph Bedford za portal Medical News Today, odnosi se na stanje u kojem se želudac bori da prihvati progutane tvari, što rezultira osjećajem punoće, nelagode, mučnine i potencijalno žgaravice ili refluksa kiseline. Točni uzroci dispepsije i dalje nisu posve jasni, a omeprazol se prvenstveno bavi aspektom ovog stanja povezanog s kiselinom.

Kurkuma, tradicionalni lijek s poviješću starom gotovo 4.000 godina, koristila se kao antacid veći dio tog vremena. Dr. Krit Pongpirul, glavni autor studije, istaknuo je njezino uključivanje u Tajlandski nacionalni popis biljnih lijekova i naglasio potrebu za čvrstim znanstvenim dokazima.

Prema dr. Pongpirulu, praktičari tajlandske tradicionalne medicine procjenjuju elementarnu konstituciju pojedinca prije nego preporučuju određene biljke poput kurkume za osobe s funkcionalnom dispepsijom, osobito one koje imaju probleme s plinovima i nadutošću. Dr. Pongpirul također je sugerirao da bi kurkumin mogao utjecati na mikrobiom crijeva, uz svoja poznata protuupalna svojstva.

I dr. Bedford i dr. Pongpirul naglasili su važnost održavanja odgovarajuće razine želučane kiseline za bitne tjelesne funkcije poput apsorpcije hranjivih tvari i imunološke obrane od patogena. Dugotrajna uporaba IPP-a poput omeprazola može poremetiti ovu ravnotežu, potencijalno utječući na apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju.

nepostojanje standardiziranih smjernica za doziranje kurkume
FOTO: Shutterstock

Što se tiče upotrebe kurkume, dr. Bedford je upozorio na njezinu pretjeranu konzumaciju zbog mogućih štetnih učinaka, uključujući probleme s probavom i opću upalu. Primijetio je nepostojanje standardiziranih smjernica za doziranje kurkume, naglašavajući potrebu za konkretnijim smjernicama regulatornih tijela i medicinskih časopisa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu