Kurkuma kao lijek – ljekovita svojstva, nuspojave i recepti

Kurkuma-kao-lijek

Kurkuma je dobro istražena biljka sa značajnim ljekovitim svojstvima. Osim što je slična đumbiru iz čije obitelji i potječe, kurkuma ima antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva zahvaljujući kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume koji je zaslužan za sva njezina ljekovita svojstva.

Međutim, kao što je svaki lijek u velikim količinama otrov, tako je ponekad i kurkuma opasna. U nastavku teksta saznajte kako djeluje kurkuma kao lijek te na što treba paziti kako bi se izbjegle moguće nuspojave.

Kurkuma
Foto: Photospin

Kurkuma kao lijek – ljekovita svojstva

Kurkuma je najpoznatija u Kini, Indiji i Indoneziji. Naime, oni toliko cijene ljekovitost kurkume da je čak svakodnevno koriste i kao začinsko bilje u svojoj prehrani. Nakon što su otkrili njezinu ljekovitost, Kinezi su kurkumu uvrstili u svoju tradicionalnu kinesku medicinu još prije nekoliko tisuća godina.

Upravo zbog toga je neki nazivaju najljekovitijom biljkom na svijetu, a brojna znanstvena istraživanja u ovom području se još uvijek provode kako bi se potvrdila razna terapijska djelovanja kurkume.

Snažno antioksidacijsko, protuupalno, antimikrobno i antikancerogeno djelovanje kurkume se pripisuje polifenolu kurkuminu.

“Jedan od najvećih problema s unosom kurkume je slaba dostupnost kurkumina, koja se javlja zbog male koncentracije u kurkumi te zbog loše apsorpcije u organizmu”, ističu nutricionisti Susan J. Hewlings i Douglas S. Kalman u radu objavljenom u znanstvenom časopisu Foods 2017. godine.

Apsorpcija kurkumina se dokazano može povećati uz istovremenu konzumaciju piperina iz papra, pa se preporučuje kombinirati papar i kurkumu kod začinjavanja jela.

Antikancerogena svojstva kurkume, odnosno uništavanje stanica raka i smanjenje broja krvnih žila putem kojih se tumori šire, čine kurkumu toliko važnom biljkom u liječenju brojnih bolesti. Međutim, istraživanja kancerogenih svojstava su većinom provođena u in vitro kulturama, odnosno zasad ih je manje provedeno na živim bićima.

Nadalje, kurkuma djeluje protuupalno, antioksidativno, antivirusno i antibakterijski. Neka istraživanja su čak pokazala da usporava proces starenja te djeluje povoljno na zdravlje kože kod zdravih osoba.

Kurkuma se koristi i za liječenje i prevenciju sljedećih bolesti i poremećaja organizma:

 • Parkinsonova i Alzheimerova bolest, staračke demencije, moždani udari – iako kurkuma utječe na bolji rad živčanog sustava tako što prolazi kroz krvno-moždanu barijeru te štiti moždano tkivo od oštećenja, dosadašnja istraživanja vezana za primjenu kurkume u sprječavanju navedenih bolesti nisu pokazala ujednačene rezultate, ali se kurkumu može koristiti za poboljšavanje koncentracije i pamćenja kod zdravih osoba,
 • reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis – zahvaljujući protuupalnom djelovanju, kurkuma pomaže u liječenju raznih upalnih bolesti, a istraživanja su pokazala da su pacijenti oboljeli od reumatoidnog artritisa koji su liječeni kurkuminom, pokazali najveći postotak oporavka bez ikakvih nuspojava,
 • zgrušavanje krvi – kurkuma djeluje na usporavanje procesa zgrušavanja krvi,
 • depresija – kurkuma se pokazala učinkovitom kod različitih vrsta depresije (bipolarne depresije, manične depresije itd.) jer sudjeluje u sintezi neurotrofnih moždanih faktora koji sudjeluju u prijenosu signala među moždanim stanicama,
 • kurkuma kao lijek za crijeva – neka istraživanja su pokazala da dnevna konzumacija kurkume djeluje kao lijek za različite bolesti probavnog sustava, ali i kod svakodnevnih nadutosti i bolova u trbuhu, no kod ovakvih vrsta bolesti treba biti prilično oprezan jer se pokazalo da je kod nekih pacijenata teže probavljiva pa može uzrokovati nelagodu (posebno kod pacijenata sa žučnim kamencima),
 • dijabetes tipa 2 – kurkuma djeluje na aktivaciju enzima koji povećava apsorbiranje glukoze u krvi, a istraživanja su pokazala da ima bolje djelovanje na organizam od metformina, lijeka za dijabetes tipa 2,
 • kolesterol, kardiovaskularne bolesti, ateroskleroza – kurkuma djeluje na bolji rad krvnih žila, a stručnjaci tvrde da je puno efikasnija u snižavanju kolesterola i prevenciji kardiovaskularnih bolesti od mnogih lijekova koji se za takve vrste bolesti propisuju,
 • ostale bolesti i stanja – kurkuma također polaže kod glavobolja, migrena, svrbeži i osipa po tijelu, bolova u zglobovima, mučnina i različitih drugih tegoba.
Kurkuma-ljekovitost
Foto: Photospin

Kurkuma kapsule – cijena i gdje kupiti

Kurkuma sadrži mangan, kalij, željezo i vitamin B6, ali ne u tolikim količinama koje su svakodnevno potrebne ljudima. Stoga se nekim pacijentima preporučuju kapsule koje imaju brže i jače djelovanje na organizam te pravilna ujednačena prehrana koja osigurava sve potrebne hranjive tvari.

U različitim biljnim ljekarnama, trgovinama zdrave prehrane te sličnim online trgovinama je moguće kupiti kurkuma kapsule. Cijena za otprilike 60 kapsula košta nešto manje od 250 kuna, a može se razlikovati ovisno o proizvođaču i broju kapsula.

Prije konzumacije kurkuma kapsula, obvezno se morate posavjetovati s liječnikom koji će potvrditi da je korištenje kapsula sigurno za Vaše zdravlje. Naime, kurkuma može izazvati različite nuspojave posebno kod pacijenata koji već piju određene lijekove.

Kurkumini
Foto: Photospin

Kurkuma – nuspojave

Kurkuma, odnosno njeni aktivni spojevi kurkuminoidi, imaju GRAS (Generally Recognized As Safe) status što znači da je kurkuma sigurna za ljudsku upotrebu. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, preporučena dnevna doza konzumiranja kurkume je 0 – 3 miligrama po kilogramu tjelesne težine.

Kurkuma se ne preporučuje pacijentima koji imaju teže probavne smetnje osim ako ih liječnik drugačije savjetuje. Uz to, nije preporučljiva trudnicama, dojiljama i maloj djeci.

Kod nekih ljudi, kurkuma može izazvati alergijske reakcije (npr. otežano disanje, osip po tijelu), a jako je opasna ako se konzumira s nekim drugim lijekovima. Može se pojaviti i žuta stolica.

S obzirom na to da smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka, kurkuma može djelovati štetno ako se pije s lijekovima za razrjeđivanje krvi (npr. aspirin, varfarin, klopidogrel) zato što može povisiti rizik od krvarenja.

Kurkuma također smanjuje učinak lijekova kojima je cilj smanjenje želučane kiseline (npr. famotidin, cimetidin, omeprazol, ranitidin) jer stimulira izlučivanje žuči i želučane kiseline. U kombinaciji s njima, kurkuma može oštetiti jednjak, prouzročiti mučninu i povraćanje, bolove u trbuhu i nadutost.

S obzirom na to da kurkuma pozitivno utječe na pacijente s dijabetesom, može biti opasna ako se konzumira uz lijekove za dijabetes koji smanjuju razinu šećera u krvi. Naime, kurkuma povećava njihov učinak čime se može pojaviti izrazito niska razina šećera u krvi zbog čega dolazi do smanjenja kognitivnih funkcija, nastanka tjeskobe, podrhtavanja, vrtoglavice, delirija i sličnih simptoma.

Kurkumin
Foto: Photospin

Kurkuma kao lijek – recepti

Ako se pravilno konzumira, kurkuma zaista može djelovati kao lijek kod mnogih bolesti. Svježa kurkuma ima blago ljut okus, a sušena kurkuma podsjeća na naranču i đumbir. Njezina žuta boja se koristi kao prirodno bojilo zbog čega se ponekad dodaje kao senf.

U svakodnevnu prehranu bi se trebalo uvrstiti od četvrtine do cijele čajne žlice kurkume. Također bi se trebala što manje kuhati, a najbolje djeluje u svježem obliku ili kada se dodaje pri kraju kuhanja.

Kada je u pitanju kurkuma, recepti za mršavljenje, podizanje imuniteta i poboljšanje rada metabolizma su zaista brojni. Oni generalno vrijede samo za zdrave osobe.

U nastavku Vam donosimo nekoliko zanimljivih kombinacija kurkume s drugim zdravim sastojcima s kojima zaista čini dobitnu kombinaciju za sprječavanje brojnih tegoba:

 • kurkuma i med za podizanje imuniteta – u 200 grama meda umiješajte dvije velike žlice kurkume koje možete svakodnevno jesti (po 1 malu žlicu dnevno) ili konzumirati dodavanjem u rashlađeni čaj ili vodu,
 • čaj od kurkume i đumbira za detoksikaciju – četvrtinu žlice kurkume i đumbira u prahu dodajte u šalicu kipuće vode s pola limuna kako biste ubrzali probavu,
 • kurkuma i kokosovo/maslinovo ulje – s obzirom na to da je kurkuma topiva u ulju, svakodnevno biste ju trebali kombinirati s nekom masnoćom kako biste dobili optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.
Prirodno-bojilo
Foto: Photospin

Kurkumu nikada ne biste trebali uzimati na prazan želudac zato što može izazvati probavne smetnje (npr. nadutost, bolove u trbuhu, mučninu). Također, ako imate bilo kakve probavne smetnje ili žučne kamence, posavjetujte se s liječnikom prije konzumacije kurkume.

Starije osobe i djeca mlađa od 6 godina bi trebala piti smanjenu dozu kurkume na pola. Kurkumu u početku uzimajte jednom tjedno, a nakon toga češće. Ako se pokaže kao dobra u liječenju tegoba koje imate, možete povećati dozu.

No, budite oprezni! Ako kurkuma uzrokuje bilo kakve nepoželjne reakcije ili nuspojave, obvezno se morate javiti liječniku i prekinuti konzumaciju.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Gunnars, K. (2018). 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin. Healthline.
 2. G.H. (2017). Kurkuma: djeluje protuupalno, liječi depresiju, pomaže kod bolesti. Ordinacija.hr.
 3. Sidhe, W. (2017). The Benefits of Curcuma. LiveStrong.com.
 4. Hewlings, S.J., Kalman, D.S. (2017) Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human HealthFoods. 6(10): 92.
 5. Welch, A. (2018) Can Turmeric Help Ease Ulcerative Colitis Pain? Everyday Health. 

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Ocijenite članak

4.09 / 5   11

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu