Nadutost i bolovi u donjem dijelu trbuha – zašto se javlja i kako je spriječiti?

Nadutost-u-donjem-dijelu-trbuha

Nadutost u trbuhu je izrazito neugodna pojava koju mogu uzrokovati različiti čimbenici. Najčešće se opisuje kao napuhnut trbuh zato što imamo dojam da nam je trbuh doslovno poput balona.

Nadutost je uglavnom kratkotrajna pojava što znači da bi nakon nekog vremena trebala proći. Ako potraje, vjerojatno je riječ o nečem ozbiljnijem zbog čega bi bilo dobro obaviti liječnički pregled.

Napuhan stomak kod žena je češća pojava nego kod muškaraca. Nadutost kod muškaraca se uglavnom javlja zbog teške hrane ili drugih probavnih smetnji rezultirajući grčevima, vjetrovima ili proljevom. Ponekad se može pojaviti i zbog problema s prostatom.

Kod žena je situacija nešto drugačija zato što se kod njih nadutost može pojaviti i zbog menstruacije ili trudnoće. Ta dva čimbenika su najčešći uzroci nadutosti u donjem dijelu trbuha kod žena, a ponekad mogu ukazivati na razne druge poremećaje.

Napuhnut-trbuh

Uzroci nadutosti u donjem dijelu trbuha

Najčešći uzrok nadutosti u donjem dijelu trbuha je konzumacija teške, masne i prezačinjene hrane. Također, prejedanje bilo kakvom hranom može rezultirati napuhnutim trbuhom.

Zbog toga se javljaju različiti problemi s crijevima i probavom hrane, a najčešće se očituju u simptomima kao što je zatvor, proljev, krvarenje tijekom nužde itd.

Uz probavne smetnje, nadutost u donjem dijelu trbuha mogu uzrokovati:

Napuhan trbuh u donjem dijelu kod žena

Nadutost u donjem dijelu trbuha se češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca. Neki stručnjaci smatraju da je razlog tome drugačija konstrukcija ženskog trbuha kako bi u njega moglo stati dijete. Iako to nije glavni razlog za pojavu nadutosti, ozbiljniji uzroci su menstruacije i trudnoća.

Žene koje imaju bilo kakvih problema s jajnicima i reproduktivnim sustavom općenito, nadutost doživljaju češće nego druge žene. Uz to, mogu se pojaviti i brojni drugi simptomi kao što su:

  • bolovi u donjem dijelu trbuha i iscjedak (neobične žuto-smećkaste boje),
  • probadajući bolovi u leđima,
  • napuhnut trbuh,
  • oštro probadanje u donjem dijelu trbuha,
  • bolovi tijekom i nakon spolnog odnosa.

Također se mogu pojaviti bolovi u donjem dijelu trbuha poslije menstruacije, ali najčešće se nadutost osjeća tijekom menstruacije pogotovo kod žena sklonih nekim poteškoćama u menstrualnom ciklusu ili problemima s jajnicima (npr. sindrom policističnih jajnika). Ovdje možete pročitati uzroke i simptome bolova u jajnicima.

Bolovi-u-trbuhu

Nadutost u donjem dijelu trbuha – trudnoća 

Kada je u pitanju nadutost u donjem dijelu trbuha, trudnoća je često jedan od uzroka. Rast djeteta u trbuhu često rezultira osjećajem nadutosti i napuhnutosti posebno u prvim tjednima trudnoće, no tome zaista ne treba pridavati preveliku pozornost.

Međutim, ako se uz nadutost pojavljuje i oštra bol u donjem dijelu trbuha, svakako bi bilo dobro obaviti liječnički pregled zato što je moguće da je u pitanju izvanmaterična trudnoća, spontani pobačaj ili prijevremeni porođaj.

Bilo kakve neobične i bolne pojave u trudnoći ne treba ignorirati, ali nadutost je uglavnom jedna od bezazlenijih pojava koja obično ne predstavlja razlog za brigu.

Kada je nadutost u donjem dijelu trbuha opasna?

Nadutost u donjem dijelu trbuha može biti simptom ozbiljnih i teških bolesti i poremećaja. Jedan takav poremećaj je sindrom iritabilnog crijeva kojega karakteriziraju bolovi u donjem dijelu trbuha, zatvor, problemi s pražnjenjem itd.

Uz nadutost se gotovo uvijek javljaju i drugi simptomi, a da bi se potvrdilo da je riječ o ovom sindromu, svakako je potrebno obaviti liječnički pregled zdjelice i krvi.

Ako je nadutost česta, dugotrajna i gotovo uvijek popraćena simptomima kao što su bolovi i osjetljivost u donjem dijelu trbuha, krv u stolici, anemija, proljev ili gubitak težine, moguće da je riječ o raku debelog crijeva.

Naravno, nikako ne smijete sami donositi zaključke o ovakvim bolestima na temelju jednog simptoma zato što je svakako važno obaviti čitav niz pregleda prije nego se to ustanovi.

Nadutost

Nadutost u donjem dijelu trbuha – kako je spriječiti i liječiti?

Nadutost u donjem dijelu trbuha je svakako bolje spriječiti nego liječiti. Ako je glavni uzrok nadutosti hrana koju konzumirate, svakako bi bilo dobro da prestanete jesti tešku, prezačinjenu i masnu hranu.

Čak i ako nemate problema s nadutosti, takva hrana može uzrokovati teške probleme s crijevima koji mogu rezultirati i mnogo težim bolestima i poremećajima.

Ako Vas nadutost često muči, pokazalo se da su različiti čajevi jako korisni kod rješavanja problema napuhnutog trbuha. Pritom se najčešće spominju:

Čaj-od-kamilice

Ako se nadutost u donjem dijelu trbuha svejedno vraća, trebali biste potražiti savjet liječnika. Također, ako se uz dugotrajnu nadutost javljaju povraćanje ili povišena tjelesna temperatura, obavezno obavite liječnički pregled kako bi se utvrdilo je li riječ o nekim drugim ozbiljnijim poremećajima.

Članak objavljen:

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu