Kašnjenje menstruacije: Simptom trudnoće ili poremećaja? Ovo su mogući razlozi na koje trebate obratiti pozornost

Kašnjenje menstruacije

Iako kašnjenje menstruacije najčešće povezujemo s mogućom trudnoćom, postoji čitav niz drugih razloga koji mogu unijeti nemir u ciklus. Međutim, ne treba paničariti jer je često riječ o malom hormonalnom disbalansu koji prolazi spontano, nakon čega se ciklus vraća u svoj prirodni ritam.

Ipak, važno je pratiti svoje tijelo, voditi menstrualni kalendar i pokušati prepoznati moguće uzroke promjena u ciklusu, kako biste mogli na vrijeme reagirati ako procijenite da je nešto ozbiljnije.

Razlozi kašnjenja menstruacije
FOTO: Shutterstock

Razlozi kašnjenja menstruacije

U nastavku vam donosimo najčešće razloge kašnjenja menstruacije.

Trudnoća

Kašnjenje mjesečnice je jedan od najranijih znakova trudnoće. Budući da su drugi rani simptomi trudnoće, kao što su grčevi, nadutost i osjetljivost u grudima, slični onima koji se pojavljuju neposredno prije menstruacije, teško je sa sigurnošću potvrditi je li riječ o drugom stanju.

Ako vam mjesečnica kasni, a imali ste spolni odnos bez zaštite, najbolje je uraditi test za trudnoću.

Iako je on najpouzdaniji tjedan dana nakon datuma očekivane menstruacije, današnji kućni testovi su dovoljno osjetljivi da mogu registrirati i sasvim male razine hormona trudnoće, poznatog kao hCG, već i na prvi dan izostanka menstruacije.

Stres

Već odavno znamo kako stres može imati brojne neželjene učinke na organizam pa tako, osim glavobolje, debljanja, pojave akni i drugih problema, stres može uzrokovati i kašnjenje menstruacije.

U trenucima velikog fizičkog ili psihičkog stresa tijelo proizvodi visoke razine adrenalina i kortizola. Uslijed naglog rasta ovih hormona mozak mora odlučiti koje su tjelesne funkcije najvažnije u datom trenutku, a koje mogu pričekati da stresni događaj prođe.

Zato se u stresnim situacijama tijelo odlučuje povećati protok krvi u mišiće i dovesti više kisika u pluća, a manje važni sustavi se pritom usporavaju. Tako u stresnim situacijama usporavanje probavnog sustava može prouzročiti mučninu ili zatvor, a zaustavljanje reproduktivnog sustava može odgoditi početak menstruacijskog ciklusa.

Već najmanja prehlada u vrijeme ovulacije može dovesti do odgađanja ili čak preskakanja menstruacije
FOTO: Shutterstock

Bolest

Već najmanja prehlada u vrijeme ovulacije može dovesti do odgađanja ili čak preskakanja menstruacije. Kao i u slučaju stresa, organizam koji se bori protiv bolesti odlučit će kojim će tjelesnim zadaćama dati prioritet, pa tako ovulacija može biti odgođena ili do nje ne mora ni doći.

U takvim slučajevima nije neobično da menstruacija kasni, a kada se i pojavi, može biti neuobičajeno slaba. Ovo ne treba biti razlog za brigu jer će se ozdravljenjem i reproduktivni ciklus vratiti u normalno stanje.

Promjena težine

Nagli gubitak težine, niski dnevni kalorijski unos i pothranjenost utječu na rad hipotalamusa, žlijezde koja je odgovorna za brojne procese u tijelu, uključujući i regulaciju menstrualnog ciklusa.

U vrijeme kad se maternica priprema za trudnoću hipotalamus izlučuje estrogen koji djeluje na unutrašnju stijenku maternice koja se zadebljava i priprema za prihvaćanje zametka. Ako do začeća ne dođe, maternica se ljušti i menstruacijom izbacuje taj višak materijala.

Ako je tijelo pothranjeno i nedostaje nutrijenata za normalno funkcioniranje organizma, hipotalamus neće lučiti dovoljno estrogena pa do zadebljenja maternice neće doći na vrijeme, a u tom slučaju menstruacija može kasniti ili potpuno izostati.

S druge strane, pretjerana tjelesna težina ili naglo debljanje dovest će do pojačanog lučenja estrogena. Tada može doći do odgode ovulacije, čak i na nekoliko mjeseci, ili unutrašnja stijenka maternice može previše ojačati, što će rezultirati obilnim i zakašnjelim menstruacijama.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology donosi rezultate koji potvrđuju česte menstrualne disfunkcije, kao što su oligomenoreja, amenoreja ili neuravnotežena menstruacija kod pretilih žena.

Načini liječenja menstrualnih poremećaja za pretile žene su u načelu slični onima za žene normalne težine. Međutim, terapijski učinci u smislu učinkovitosti i nepovoljnih ishoda trebaju posebnu pozornost i praćenje kod žena s visokim indeksom tjelesne mase.

Pretjerivanje u tjelovježbi također može dovesti do smanjenog izlučivanja estrogena
FOTO: Shutterstock

Intenzivna tjelovježba

Iako je fizička aktivnost ključ cjelokupnog zdravlja, pa tako i reproduktivnog, pretjerivanje u tjelovježbi također može dovesti do smanjenog izlučivanja estrogena. Kao i u slučaju gubitka težine, zbog nedostatka estrogena tijelo neće moći dovršiti menstrualni ciklus, zbog čega menstruacija može izostati ili doći kasno u slabijem obliku.

Menstruacija i menstrualni simptomi često se navode kao prepreke za tjelesnu aktivnost kod žena. Znanstvena studija objavljena 2018. godine u časopisu International Journal of Sports Physiology and Performance proučavala je kako kašnjenje menstruacije zbog korištenja oralnih kontracepcijskih režima može ublažiti ove prepreke.

Drugim riječima, mlade i fizički aktivne žene koriste način menstruacijske manipulacije kako bi ostvarile bolje rezultate u sportu kojim se bave. Istraživanje je provedeno na 459 žena, a rezultati su pokazali da je namjerno odgađanje menstruacije pomoću kontracepcijskih režima uobičajena praksa kod fizički aktivnih žena, kako bi pozitivno utjecale na svoje sportske performanse.

Međutim, znanstveni časopis Journal of Family Planning and Reproductive Health Care donosi studiju koja jasno pokazuje da ovakva dugotrajna praksa odgađanja menstruacije može negativno utjecati na hormonsku ravnotežu te dugoročno prouzrokovati puno veće probleme koji u konačnici mogu završiti brojnim menstrualnim poremećajima (npr. dismenoreja, amenoreja).

Amenoreja, odnosno izostanak mjesečnice kroz tri ili više mjeseci, česta je u profesionalnih sportašica, balerina i gimnastičarki.

Međutim, kašnjenje ili izostanak mjesečnice može se dogoditi i prilikom rekreativnog bavljenja sportom, posebno ako su treninzi intenzivni, a plan prehrane ih ne prati dosljedno. Srećom, dovoljno je malo olakšati i usporiti treninge kako bi se i menstrualni ciklus vratio u svoj normalni ritam.

Promjena bioritma

Ljudsko tijelo voli rutinu – redovne obroke, uredan ritam spavanja, razumno raspoređeno vrijeme rada i odmora. Već i mali pomaci unutar našeg svakodnevnog rasporeda mogu dovesti do hormonalne neravnoteže, pa tako i do promjena u reproduktivnom sustavu te kašnjenja mjesečnice.

Promjena u radu, npr. iz dnevne u noćnu smjenu, daleka i duga putovanja, nedovoljno sna, navikavanje na drugu klimu ili režim prehrane – sve to mogu biti uzroci kašnjenja, pa i izostanka mjesečnice.

Mnoge žene uopće nemaju menstruaciju sve dok ne prestanu dojiti
FOTO: Shutterstock

Dojenje

Mnoge žene uopće nemaju menstruaciju sve dok ne prestanu dojiti. Hormon koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, prolaktin, sprječava ovulaciju pa tako ne dolazi ni do menstruacije.

Menstruacija se obično vraća 6 – 8 tjedana nakon prestanka dojenja, a ako ne dođe do menstruacije tri mjeseca nakon, potrebno je posjetiti liječnika.

Lijekovi

Kontracepcijske pilule ili flasteri najčešći su uzrok naglih promjena u menstrualnom ciklusu. Oni sprječavaju ovulaciju bez koje ne može doći do menstruacije. Mjesečna krvarenja tijekom uzimanja pilula ili flastera zapravo su lažne menstruacije uzrokovane padom hormona tijekom uzimanja placebo tableta, odnosno tijekom tjedne pauze.

Ponekad kontracepcijske pilule mogu toliko suzbiti hormone da uopće ne dođe do krvarenja ili da ono bude izuzetno slabo. Kašnjenje menstruacije, pogotovo u prvim mjesecima uzimanja oralne kontracepcije ili primjene flastera, nije neuobičajeno i ne treba zabrinjavati.

Također, do promjene u ciklusu može doći i kada prestanete koristiti ovu vrstu kontracepcije, a tijelu je potrebno i nekoliko mjeseci da bi ponovno uspostavilo svoj prirodni ritam reproduktivnog ciklusa.

Menstruacija može kasniti ili izostati i zbog korištenja nekih antipsihotika, antidepresiva, kortikosteroida te tijekom kemoterapije.

Ciste na jajnicima mogu spriječiti ili odgoditi ovulaciju zbog čega može doći do izostanka ili kašnjenja menstruacije
FOTO: Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika

Osim hormonalne neravnoteže, ciste na jajnicima mogu spriječiti ili odgoditi ovulaciju, zbog čega može doći do izostanka ili kašnjenja menstruacije.

Ako uz nepravilni menstrualni ciklus primijetite i pretjeran rast dlaka na tijelu, pojavu akni te nagli porast težine, uzrok može ležati u sindromu policističnih jajnika. Razine hormona se mogu utvrditi laboratorijskom analizom krvi, a ginekološki pregled će dodatno potvrditi dijagnozu. Simptomi policističnih jajnika obično se ublažavaju kontracepcijskim pilulama.

Također, ovakve hormonalne disfunkcije u adolescenciji su puno drugačije nego u odrasloj dobi.

Pediatric Endocrinology donosi studiju cijenjenih američkih sveučilišnih profesora i znanstvenika Roberta Rosenfielda s Medicinskog fakulteta u Chicagu i Sare DiVall sa Sveučilišta u Washingtonu. U svojim istraživanjima o načinima liječenja menstrualnih disfunkcija, kao što je kašnjenje menstruacije, ističu sljedeće:

Liječenje adolescentne menstrualne disfunkcije usmjereno je na temeljni uzrok. Oralni kontraceptivni lijekovi su kamen temeljac za liječenje menstrualnih abnormalnosti i hiperandrogenizma te adolescentskog sindroma policističnih jajnika s antiandrogenima kao pomoćnim sredstvima za liječenje kožnih manifestacija.

Bolesti štitnjače

Nepravilan rad štitnjače može se odraziti na čitav organizam, pa tako i na reproduktivni sustav, te uzrokovati promjene u menstrualnom ciklusu.

Zbog pojačanog rada štitne žlijezde (hipertireoza) može doći do izostanka ili kašnjenja mjesečnice, a kada se i pojavi, može biti slabija te trajati kraće nego što je uobičajeno. Ostali simptomi hipertireoze uključuju nagli gubitak težine, ubrzano kucanje srca, pojačano znojenje te nesanicu.

Smanjeni rad štitnjače (hipotireoza) može također uzrokovati kašnjenje menstruacije, no kad se pojavi, može biti obilnija te duže trajati. Hipotireoza uzrokuje i naglo debljanje, stalni umor, suhoću kože te ispadanje kose.

U perimenopauzi su normalne promjene u menstrualnom ciklusu
FOTO: Shutterstock

Perimenopauza

Prosječna žena ulazi u menopauzu u 51. godini života, ali tijelo se za nju počinje pripremati mnogo prije. Perimenopauza je taj period prilagodbe tijekom kojeg tijelo počinje smanjivati proizvodnju estrogena. Može započeti 2 – 8 godina prije same menopauze.

Tijekom tog vremena normalne su promjene u menstrualnom ciklusu pa tako menstruacija može izostati, trajati kraće ili duže no obično, biti slabija ili obilnija te može kasniti.

U tom razdoblju moguće je iskusiti i valove vrućine, noćno znojenje i teškoće sa spavanjem te česte promjene raspoloženja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. DiVall, S. A. i Rosenfield, R. L. (2018). Menstrual Disorders and Hyperandrogenism in Adolescence. U: Radovick, S. i Misra, M. Pediatric Endocrinology: A Practical Clinical Guide. Springer: Cham.
  2. Schaumberg, M. A. i sur. (2018). Use of Oral Contraceptives to Manipulate Menstruation in Young, Physically Active WomenInternational journal of sports physiology and performance, 13(1): 82–87.
  3. Mansour, D. (2017). Postponing menstruation: choices and concernsJ Fam Plann Reprod Health Care., 43(2): 160–161.
  4. Seif, M. W. i sur. (2015). Obesity and menstrual disordersBest Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, 29(4): 516–527.

Ocijenite članak

3.75 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu