Savjeti za njegu suhe kože

Koža je najveći organ ljudskog tijela, tako da nije ni čudo što osjećamo jaku nelagodu kad je iritirana i oštećena. Suha ili osjetljiva koža može biti uzrokovana mnoštvom faktora, od visokih temperatura u ljetnim mjesecima do zahlađenja i niske vlažnosti zimi.

Ponekad ne možete promijeniti svoju okolinu, ali možete promijeniti navike u borbi protiv suhe kože. Sljedeći put kad krenete u tuš kabinu, sjetite se ovih savjeta:

Izbjegavajte vruću vodu

Možda uživate u vrućem tušu na hladno zimsko jutro, ali ako imate suhu i osjetljivu kožu samo ćete pogoršati kožne probleme.

Vruća voda ispire hranjiva ulja iz kože i čini je još sušom. Zaštitite svoju osjetljivu kožu tuširajući se umjereno toplom vodom.

Kratko tuširanje

Tuširanje može djelovati umirujuće na kožu, ali predugački boravak pod vodom će imati kontraefekt. Što se duže tuširate, više ulja ispirete s kože.

Ograničite vrijeme za tuširanje na maksimalno 10 minuta i pokušajte se ne tuširati više od jednom dnevno.

Losioni za kožu

Ulja su najbolja za suhu i osjetljivu kožu, jer ona sprječavaju isparavanje vlage. Masti i kreme imaju smjesu ulja i vode te su lakši za upijanje. Losioni su najmanje masni, ali morat ćete ih aplicirati na kožu češće.

Mnogim ljudima s osjetljivom kožom odgovara korištenje laganih losiona tijekom dana, a pred spavanje nanose ulje za tijelo ili maslac.

Preskočite piling

Piling vam se možda čini kao pametan način da se riješite suhe kože, ali takva sredstva za čišćenje zapravo mogu iritirati osjetljivu kožu.

Naglasak treba biti na hranjenju kože s hidratantnim kremama. Ako baš imate potrebu napraviti piling, potrudite se da on bude nježan i prirodan. Primjerice, pomiješajte maslinovo ulje, šećer i med te laganim potezima masirajte kožu i isperite.

Njega suhe kože

Depilacija

Za one od vas koji se depiliraju pod tušem, pobrinite se da zaštitite svoju osjetljivu kožu s odgovarajućom tehnikom brijanja. Uvijek prije depilacije britvicom na kožu nanesite kremu za brijanje.

Također ne zaboravite redovito mijenjati oštricu na svojoj britvici, jer tup žilet može dovesti do ozljeda, iritacija i uraslih dlačica.

Prirodni preparati

U slučaju osjetljive kože preporučuju se prirodni preparati za tuširanje, kao i za njegu poslije tuša. Izbjegavajte sapune i gelove za tuširanje koji sadrže parfeme i alkohol.

Odaberite proizvode koji imaju dodana ulja u sastojcima. Proizvodi s ceramidima su posebno dobri za osjetljivu kožu jer zamjenjuju prirodne lipide koji često nedostaju suhoj koži.

Zapamtite, suha koža je problem mnogih ljudi, tako da niste sami. Pokušajte dodati jednu novu zdravu naviku svaki tjedan dok ne pronađete hranjivu kombinaciju koja najbolje radi za vas i vašu kožu.

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako njegovati kosu i kožu tijekom jeseni u našem vodiču

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Da li moze da se jede slanina kad ima gljivica u stolĂ­ci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu