Kako uspješno oporaviti kožu nakon ljeta?

koža lica

Ljetni dojmovi će vrlo brzo proći, no posljedice sunca na kožu nažalost neće brzo proći. Većini se ljudi pokvari ten nakon ljeta, pogoršaju akne ili nastanu pigmentacije. No to ne mora nužno uvijek biti tako da nam ne prisjedne godišnji odmor. Najgore što možete učiniti je da sami nastale promjene pokušate liječiti ili prstima istiskivati jer nastane tipično pogoršanje. Javite se radije dermatologu da vam pomogne.

Na žalost, znanje ne vrijedi ako nemate odgovarajuću tehnologiju. Glavni razlog zašto se ten pogorša nakon ljeta je obrana kože od sunca tako da se zadeblja da se obrani od sunca. Time dolazi do začepljenja pora i kad uzmemo pojačano mašćenje kože ljeti shvatimo zašto ljeto ne djeluje uvijek dobro na kožu.

Stavljanje ulja na kožu, primjena zaštitnih krema od sunca i loše čišćenje lica pred spavanje dodatno pogoršavaju ten. Time nastaje zatvoreni krug. Slojevi mrtve kože guše kožu koja ne može disati, a u mrtvim slojevima kože žive brojne bakterije, gljivice i paraziti. Pore su začepljene i ispunjene lojem.

Nijedna krema ne djeluje jer ne može prodrijeti do kože zbog mrtvih slojeva kože i začepljenih pora. Koža je dehidrirana i većina krema ne djeluje dobro jer ne može prodrijeti kroz kožu. Time nastaju akne zbog začepljenja pora, tj. pogoršavaju se tipično na licu, ramenima, nadlakticama i leđima. Lice izgleda beživotno, umorno i sjaji se zbog masnoće kože. Zbog sunca dolazi do pojačane proizvodnje pigmentacije što se vidi na licu.

Nažalost klasične abrazije i peelinzi slabo djeluju bez obzira na to što čistite noću lice. Mehaničko čišćenje pogoršava stanje jer potiskivanje prstima samo dodatno začepljuje pore i ne skida mrtve slojeve kože.

Što to živi na našoj koži?

Na slici je prikaz parazita Demodexa koji se hrani mrtvom kožom te izaziva rosaceu i pogoršanje tena.

Slika ovog čudovišta nije iz nikakvog filma znanstvene fantastike, već prikaz nametnika koji žive na našoj koži. Ako mislite da svakodnevnim pranjem i čišćenjem lica koža postaje čista tada ste u velikoj zabludi. Na našoj koži živi mnoštvo bakterija, parazita i gljivica koje pogoršavaju ten, brojne bolesti do izazivanja alergija. Većini tih uljeza je tipično da žive u porama, općenito što je veća pora imamo više uljeza.

Hydrafacial za dubinsko čišćenje lica

Najbolje rješenje da se pomogne je dubinsko čišćenje lica uređajem Hydrafacial koji radi abraziju postepenim nastavkom bez oštećenja i crvenila kože. Time se skida sloj mrtve kože. Potom se s vakumom prazne pore. Na kraju se radi ispiranje s posebnom tekućinom bogatom vitaminima, mineralima i hijaluronskom kiselinom. To nije samo tretman dubinskog čišćenja već tretman pomlađivanja kože koji pomaže da se koža oporavi, dobije vlažnost i potrebne sastojke da oživi. Tretman je bezbolan, bez komplikacija i oporavka te nema crvenila lica poslije tretmana.

Ovo je trenutno najefikasniji tretman za dubinsko čišćenje lica. Savjetuje se godišnje raditi 2-3 tretmana. Ako postoje zatvoreni miteseri u obliku potkožnih kvržica potrebno ih je mehanički ukloniti. Ovo je posebno prilagođen tretman za čišćenje ramena, ruku i leđa jer prije nije postojao uređaj predviđen za to. Svakako bi uz čišćenje lica dobro došlo i čišćenje leđa da se ukloni mrtva koža koja je hrana za gljivice koje izazivaju gubitak pigmenta na leđima. Posebno se savjetuje ovaj tretman ako postoje akne na leđima. Tretman nije agresivan i prilagođen je za sve vrste kože.

Oxy – jedini uređaj koji koristi 100% kisik

Druga opcija dubinskog čišćenja lica je uređaj Oxy koji radi abraziju uz ubrizgavanje kisika s hranjivim sastojcima. Ovo je jedini uređaj koji koristi 100% kisik uz direktno nanošenje na kožu. Nakon abrazije se radi ubrizgavanje kisika. Izuzetno ugodna, nježna i blaga metoda bez komplikacija i oporavka. Ovaj tretman se savjetuje posebno za zreliju kožu iako se može raditi u bilo kojoj dobi ako koža naginje suhoći.

Clear lift – za pomlađivanje i oporavak kože

Kad nastupe pigmentacije, akne, kapilare i bore tada je Clear lift tretman za pomlađivanje i oporavak kože. Ovo je jedini frakcijski laser koji ne boli i nema oporavka. Posebna značajka je što istovremeno: liječi akne, uklanja pigmentacije uz kapilare te ožiljke (manje i srednje izražene), smanjuje pore i bore oko očiju uz izrazito jak efekt pomlađivanja.

Preporuka je kvalitetno snimiti stanje lica

Kako bi se dobio precizan uvid u pravo stanje lica tu pomaže detaljna analiza lica uređajem Visia koja pokazuje broj bakterija koji žive na koži, detaljan prikaz bora na licu, oštećenja od UV zračenja, prikaz pigmentacijskih i vaskularnih nepravilnosti (takozvani “red & brown” područja), stanje akna, rozacea, melasme i više.

Primjeri analize i pregleda uređajem VISIA:

martina_2

Analiza naoko zdrave kože ukazuje na teža oštećenja kože na drugoj slici koja se ne vide golim okom.

Prikaz lica uređajem Viva koji daje najprecizniju analizu stanja i prikaz lica: obasjavanjem lica UV lampom bakterije koje žive na licu daju narančasto-žutu boju, što lice više svijetli više je bakterija te parazita koji žive na koži, a hrane se mrtvom kožom, Hydrafacial najefikasnije uklanja mrtvu kožu s lica i prazni pore.

Oporavak nakon ljetovanja je potreban jer je koža oštećena i isušena suncem te ‘vapi’ za dubinskom njegom. Bez obzira na to što se čini da sunca možda nije bilo, dovoljno je da se ošteti koža uz razvoj te pogoršanje postojećih pigmentacija. Ipak, nije sve tako crno, nema bezizlazne situacije u kojoj se ne može pomoći. Bez obzira koliko ste oštetili kožu ili koliko loše koža izgledala uvijek se može pomoći zahvaljujući napretku tehnologije i znanja o njezi kože.

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako njegovati kosu i kožu tijekom jeseni u našem vodiču

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu