Njega suhe kože lica u šest koraka

njega-suhe-koze

Suha koža lica ili kserosis čest je problem s kojim se susreću osobe svih dobnih skupina. Ona može biti uzrokovana prirodnim procesom starenja, genetskim nasljeđem,  no isušivanju vaše kože mogu doprinijeti i  sezonske promjene kao što su niske temperature, niska vlažnost zraka, sunce ili jaki vjetrovi. Također, jako grijanje u zatvorenim prostorijama može biti jedan od uzroka suhe kože.

Kako prepoznati suhu kožu?

Postoji nekoliko kliničkih znakova suhe kože lica: zatezanje odnosno osjećaj nelagode na vašoj koži, pojačana osjetljivost, nedostatak elastičnosti te nepravilnosti na koži kao što su hrapavost, površinske ljuskice ili suha područja.

Njega suhe kože lica

Kako bi vaša suha koža ostala meka i podatna potrebno je spriječiti daljnji gubitak vlažnosti. Njega suhe kože traži više pažnje, no uz nekoliko savjeta ovaj problem možete lako riješiti.

Prvi korak:  Umivajte se isključivo hladnom ili mlakom vodom

Kratko umivanje hladnom ili mlakom vodom trebalo bi pomoći vašoj koži da zadrži prirodna ulja. Vruća voda imat će suprotan učinak, te će umjesto dodatne hidratacije izazvati isušivanje vaše kože. Također, voda iz slavine može sadržavati minerale koji doprinose isušivanju vaše kože, stoga, ukoliko imate uistinu velikih problema sa suhom kožom lica, radije se odlučite za izvorsku flaširanu vodu ili umivanje ponekad zamijenite proizvodima za čišćenje lica.

Drugi korak: Izbjegavajte proizvode na bazi sapuna

Proizvodi na bazi sapuna doprinose isušivanju kože, stoga biste za čišćenje vašeg lica trebali izabrati proizvode koji sadrže alfa-hidroksilne kiseline (glikolna i mliječna kiselina), beta-hidroksilne kiseline (salicilna kiselina) ili vitamin F, koji dolazi u kombinaciji linola i linolne kiseline, a temelj je za obnovu površinskog, hidrolipidnog sloja.

Treći korak: Piling na tjednoj bazi

Suha koža lica pogodna je za česte pilinge koji će pomoći u odstranjivanju površinskih ljuskica, ali će također i povećati učinak hidratantne kreme. Uklanjanje sloja odumrlih stanica dopušta kremi da prodre dublje u suhu kožu i temeljito ju nahrani. S druge strane, česti pilinzi mogu oštetiti vašu kožu, čineći je osjetljivom na hladnoću i sklonu pucanju. Piling na tjednoj ili polu-tjednoj bazi pružit će optimalne rezultate i pripremiti vašu kožu i za najteže uvjete.

Četvrti korak: Koristite hidratantne kreme

Ukoliko često osjetite da je vaša koža nakon umivanja suha i zategnuta, potrebno ju je dodatno hidratizirati. Prethodno je poželjno lice djelomično osušiti laganim tapkanjem, te prije nego što je ono potpuno suho nanijeti hidratantnu kremu. Pritom nije potrebno birati isključivo skupocjene losione i kreme, jer se i najbolji dermatolozi slažu u tome da će i obična hidratantna krema uspješno poslužiti svrsi. Hidratantnu kremu nanosite više puta dnevno, budući da suha koža teže upija i zadržava vlažnost.

Peti korak: Investirajte u ovlaživač zraka

Osobe koje imaju problema sa suhom kožom lica trebale bi, pogotovo zimi i u klimatiziranim prostorima, koristiti ovlaživače zraka. Naime, optimalna vlažnost zraka je oko 30%, a u grijanim prostorijama ona doseže maksimum od 10%, stoga je taj nedostatak potrebno nadomjestiti.

Šesti korak: Razmislite o Omega-3 masnim kiselinama

Nova istraživanja pokazuju kako Omega-3 masne kiseline mogu pomoći kod problema sa suhom kožom. Naime, rezultati su pokazali da su osobe koje su koristile dodatak Omega-3 masnih kiselina nakon nekoliko tjedana primijetile značajne pomake u borbi protiv suhe kože.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Zimski vodič kroz njegu kose i kože:

Ocijenite članak

4.08 / 5   25

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: suha koža lica, suho lice, suha koza na licu, krema za suho lice, krema za suhu kožu lica, njega suhe kože, njega suhe kože lica, hidratantna krema za suho lice, isusena koza lica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu