Perimenopauza (predmenopauza) – simptomi i liječenje

perimenopauza

Perimenopauza (predmenopauza) odnosi se na vrijeme u kojem žensko tijelo čini svoju prirodnu tranziciju ka trajnoj neplodnosti (menopauza). Perimenopauza se javlja kod žena različite dobi. Neke žene primijete znakove poput menstrualnih nepravilnosti u svojim 40-ima.

Međutim, neke žene primjećuju promjene već u svojim srednjim 30-im godinama. Dolazimo do zaključka da se predmenopauza može početi manifestirati i do 10 godina prije početka menopauze. Neke statistike govore da pušačice u predmenopauzu ulaze otprilike dvije godine ranije nego nepušačice. Pušenje smanjuje razinu minerala u kostima te tako raste rizik od osteoporoze.

Tijekom perimenopauze, mijenja se tjelesna proizvodnja estrogena i progesterona. Mnoge promjene koje žene doživljavaju tijekom perimenopauze su rezultat smanjenja proizvodnje estrogena.

Razina estrogena (glavni ženski hormon) raste i pada neravnomjerno tijekom perimenopauze. Menstrualni ciklus može se produljiti ili skratiti, a počinju i menstrualni ciklusi u kojima vaši jajnici ne oslobađaju jajnu stanicu (ovulacija). Također, možete imati simptome slične gripi, poput valunga, problema sa spavanjem i suhoće rodnice.

Nakon što ste prošli kroz 12 uzastopnih mjeseci bez mjesečnice, službeno ste ušli u menopauzu. Predmenopauza može biti izrazito stresno razdoblje za svaku ženu. Neke žene tijekom predmenopauze pate od depresije. Predmenopauza može biti praćena gubitkom samopoštovanja, osobito ako vam je plodnost bila važna za osjećaj vlastite vrijednosti.

Odlazak djece iz kuće, razvod, slabost, bolest vas ili vaših roditelja te smrt roditelja – sve su to faktori koji vam mogu stvoriti dojam da mnogo gubite. Ako uz sve to imate zahtijevan posao, moguće je da ćete se pronaći na raskrižju s pitanjem -”Što sada i kako dalje?”

menopauza

Simptomi perimenopauze (predmenopauze)

Tijekom perimenopauze događaju se neke suptilne, i neke ne tako suptilne promjene u vašem tijelu. Neki simptomi s kojima se možete susresti su:

 • Menstrualne nepravilnosti – ovulacija postaje nepredvidljiva, duljina vremena između ovulacija može biti dulja ili kraća, a može i izostati. Neredovite menstruacije, a samim time i ovulacije možete ublažiti koncentriranim sokom od smokve, papajom, zelenim čajem i redovitim vježbanjem te jogom. Izbjegavajte stresne situacije koliko god možete, jer će stres također utjecati na razinu hormona, a samim time i pomicanje menstrualnog ciklusa.
 • Valunzi i problemi sa spavanjem – često kod mnogih žena, a intenzitet, trajanje i učestalost se razlikuju. Američka istraživanja u Pittsburghu svim ženama koje muče muku s valunzima, savjetuju mršavljenje i redovito prozračivanje prostorija u kojima boravite. Začinjena hrana, alkohol, kofein, pretople prostorije i stres okidači su za pojavu valunga.
 • Promjene raspoloženja – razdražljivost ili povećan rizik od depresije. Kako biste lakše kontrolirali promjene raspoloženja koristite moringu.
predmenopauza simptomi
 • Vaginalni i problemi s mjehurom – smanjenjem razine estrogena vaše vaginalno tkivo gubi na vlažnosti i elastičnosti što može uzrokovati i bolni spolni odnos, niska razina estrogena čini vas više podložnima mokraćnim i vaginalnim infekcijama. Kako biste spriječili vaginalne i mokraćne infekcije pijte dosta vode, redovito odlazite na toalet, pijte čaj od peršina, grickajte krastavce, pijte sok od brusnice te izbjegavajte namirnice poput čokolade, kofeinskih proizvoda i citrusa.
 • Smanjenje plodnosti – kad ovulacija postane neredovita, vaša plodna sposobnost se smanjuje, međutim, dok god imate mjesečnicu trudnoća je moguća. Kod ovog problema potrebna je konzumacija matične mliječi i vitamina C te čaj od macine trave.
 • Promjene u seksualnoj funkciji – seksualno uzbuđenje i želja se mogu promijeniti. Predmenopauza i seks – ne zvuči vam spojivo?! Doznajte više u našem tekstu – Kako povećati libido kod žena?
 • Promjena razine kolesterola – predmenopauza je razdoblje kada se vaše tijelo priprema za starost, a kako starite vaš metabolizam također radi sporije, stoga je potrebno obratiti pažnju na ono što jedete te redovito vježbati. Tek tada su rezultati vidljivi.

Potražiti pomoć liječnika ili ne?

Neke žene traže liječničku pomoć pri pojavi simptoma perimenopauze. No, druge žene ili toleriraju promjene ili jednostavno ne osjećaju simptome u intenzitetu na koje bi obratile pozornost. Ako se pojavi bilo koji simptom koji ometa vaš život ili vas brine, posjetite liječnika.

Vrlo je bitno da razumijete što vam se događa. Upozorite svoje prijatelje i obitelj o tome da ste ušli u razdoblje koje se zove predmenopauza.

Razumijevanje vlastitog stanja organizma kao i pojačan društveni život te okupiranost novim životnim izazovima mogu vam pomoći u nadvladavanju ovog neugodnog razdoblja. Osim toga, za što obitelj služi – nego za podršku i dijeljenje problema. Ako pak pomoć i razumijevanje ne pronalazite u vlastitoj obitelji, potražite liječničku pomoć ili pomoć terapeuta.

Nije sramota imati psihičke probleme, sramota je negirati ih i dopustiti da vas depresija nadvlada te da počnete činiti stvari zbog kojih biste se kasnije mogli kajati. Predmenopauza nije ni malo lako razdoblje – prihvatite svaku pomoć, jednom ćete biti zahvalni ljudima koji su se angažirali kako bi vam olakšali razdoblje promjene.

Predmenopauza i prevencija

Rizik od osteoporoze možete smanjiti uzimanjem namirnica koje su bogate kalcijem, magnezijem i drugim hranjivim tvarima koje su važne za zdravlje kosti. Hranite se namirnicama koje sadrže biljne hormone, uključujući proizvode od soje, komorača i celera, a preporučuje se i unos Alfalfe, voća, cjelovitih žitarica i lanenih sjemenki. Pomažu i masne kiseline iz plave ribe.

Više istraživanja je dokazalo da žene koje tijekom predmenopauze uzimaju namirnice bogate sojom, imaju manje nastupa vrućine kao i tegoba povezanih uz noćno znojenje.

Namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama presudne su za proizvodnju hormona kao i zdravlje kože i živaca. Hranite se jezgričastim voćem, cjelovitim žitaricama, te najmanje jednom tjedno ribom.

Trčite i vježbajte najmanje tri puta tjedno kako biste se zaštitili od krvožilnih bolesti. Pomoći vam mogu i dodaci prehrani poput:

 • Vitamina C i flavonoida – protiv valunga.
 • Vitamina E – protiv valunga i suhoće rodnice.
 • Kompleksa vitamina B i magnezija – u slučaju blage depresije ili tjeskobe.

Ove i ovima slične proizvode možete potražiti u ljekarnama. Ako imate mogućnost konzumirajte proizvode koji su malo skuplji, jer su često i 50% djelotvorniji nego oni iz jeftinije kategorije. Primjerice Solgar magnezij ili ostali proizvodi tog proizvođača,

Prirodno liječenje simptoma predmenopauze

Mnoge ljekovite biljke mogu vam pomoći u uspostavljanju hormonalne ravnoteže, djelujući poput blagog estrogena.

 • Kako biste se osjećali dobro i vitalno uzimajte crvenu kadulju ili Dong quai.
 • Konzumirajte čajeve ili dodatke konopljike, crnog kohoša ili srčenice ako imate problema s noćnim znojenjem.
 • Paprena metvica vam također može pomoći kod napadaja vrućine zbog svojeg rashlađujućeg djelovanja.
 • Gospina trava će vam pomoći kod problema sa spavanjem i depresijom.
 • Anđelika se koristi kod suhoće rodnice.
 • Gorušicu možete koristiti kod razdoblja depresije kojoj ne vidite povod.
 • Orah može pomoći kod prilagođavanja promjenama raspoloženja.
 • Kalendulina mast se također koristi kod problema suhoće rodnice.
 • Eterična ulja koja mogu pomoći pri reguliranju proizvodnje hormona su: ulje narančina cvijeta, sandalovo ulje, lavandino ulje, ulje muškatne kadulje, ružino i geranijevo ulje. Svaki dan pripravite kupku od jednog ulja dodajući u vodu po tri kapi.
 • Ulje žutog noćurka pomoći će vam u postizanju hormonske ravnoteže.
 • Kopriva je također jedna od biljaka koje utječu na endokrini sustav. Kopriva je bogata magnezijem i kalcijem.
 • Maca se koristi kao lijek za pojačavanje energije, pozitivno utječe na libido te se koristi kao prirodna hormonska terapija.
 • Ginseng će vam pomoći kod kontroliranja problema s pamćenjem i snom.

Liječenje perimenopauze (predmenopauze)

Terapija lijekovima često se koristi za liječenje simptoma perimenopauze.

 • Hormonska terapija – to je sustavna terapija estrogenom koji dolazi u obliku pilula, flastera, gela ili kreme, te je i dalje najučinkovitiji tretman za ublažavanje simptoma perimenopauze i menopauze, poput vrućine i noćnog znojenja.
 • Vaginalni estrogen – za ublažavanje vaginalne suhoće, estrogen se može davati direktno u vaginu pomoću vaginalne tablete, prstena ili kreme. Oslobađaju se vrlo male količine estrogena koji se apsorbira u vaginalno tkivo.
 • Antidepresivi – određeni antidepresivi koji se odnose na klase lijekova pod nazivom selektivni inhibitori, pohranjuju serotonin te mogu smanjiti simptome noćnog znojenja i valunga.
 • Gabapentin – odobren je za liječenje napadaja, ali se pokazalo da pomaže u smanjenju valunga. Ovaj lijek je koristan kod žena koje ne mogu koristiti terapije estrogenom iz zdravstvenih razloga te onih koje imaju migrene.

Prije no što se odlučite na bilo koji oblik liječenja, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima, koristima i rizicima koji su uključeni u svaki. Pregledavajte se barem jednom godišnje, jer se vaše potrebe i mogućnosti liječenja mogu promijeniti.

Trudnoća u perimenopauzi

Ženama u perimenopauzi ili menopauzi se uglavnom ne propisuju kontracepcijske pilule, već korištenje dijafragme, spirale ili podvezivanja jajovoda. Tu su naravno i kondomi koji služe kao zaštitno sredstvo od trudnoće.

U menopauzi, razine hormona opadaju, ali se u određenim situacijama može dogoditi da razina hormona naraste. Žensko tijelo može biti u stanju i dalje začeti dijete, stoga žena u menopauzi može ostati trudna. Žena u perimenopauzi može zatrudnjeti ako se dogodi sporni porast hormona, ali može zatrudnjeti i uz pomoć donora jajnih ćelija.

Međutim, kod starijih žena postoji rizik od komplikacija u trudnoći koji nisu problematične samo za ženu već i fetus. Rizici su vezani uz infekcije, embolije i krvarenja ali i moždani udar te razne druge napadaje. Premda postoji širok spektar rizika koji mogu utjecati na izdržavanje trudnoće, žena u starijoj dobi može roditi potpuno normalno i zdravo dijete prirodnim porođajem.

Perimenopauza i menstruacija

Predmenopauza je razdoblje kada se menstrualna krvarenja mogu dramatično promijeniti. Među ženama se često postavlja pitanje o tome jeli problem vezan uz menopauzu ili pak uz neko patološko stanje. Upravo zbog toga je bitno educirati se kod ginekologa, a ako je potrebno i privatnog ginekologa koji će odvojiti neko vrijeme kako bi vam s obzirom na vaše nalaze objasnio što se događa, što je normalno i kada trebate potražiti pomoć.

Oko 90% žena na kojima se provodilo istraživanje imale su jaka krvarenja koja su trajala i duže od 10 dana, neke žene su imale točkasto krvarenje unutar šesti i više dana, dok su druge iskusile obilno krvarenje koje je trajalo tri ili više dana.

Gotovo 3/4 žena imale su produljeno krvarenje najmanje tri puta unutar šest mjeseci. Dugotrajna točkasta krvarenja posve su normalna kod žena koje ulaze u menopauzu. Većina žena od 42 do 52 godine iskusila je krvarenje u trajanju d 10 dana ili duže na prijelazu u menopauzu.

Ne postoji univerzalno razdoblje trajanja predmenopauze, kao ni razdoblje u kojem će se krvarenje javljati pa iznenada prestati. Nemoguće je predvidjeti koliko će dugo vaše tijelo ”divljati” dok ne uđete u razdoblje menopauze.

Sve što možete je dijeliti iskustva s kolegicama slične dobi, isprobavati nove prirodne lijekove, redovito odlaziti liječniku i nadati se da će uskoro nastupiti mirnije razdoblje. Nemojte dopustiti da vam predmenopauza preuzme kontrolu nad životom.

Članak objavljen:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.39 / 5   38

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: perimenopauza, perimenopauza simptomi, simptomi perimenopauze, predmenopauza, perimenopauza i trudnoća, perimenopauza forum, trudnoća u perimenopauzi, predmenopauza simptomi, perimenopauza iskustva, simptomi predmenopauze, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu