Kako napraviti ulje od lavande?

ulje-lavande

Ulje lavande koristi se za liječenje vanjskih i unutarnjih oboljenja, opuštanje i osvježavanje prostora već 2500 godina. Donosimo vam recept kako biste i sami mogli napraviti ulje od ove dragocjene biljke. Lavanda će ublažiti glavobolju, olakšati san ako se poprska po jastuku ili djelovati opuštajuće u toploj kupki.

Lavandino ulje koristi se u obliku eteričnog ulja koje se dobiva destilacijom cvjetova lavande ili u obliku infuzije cvjetova u biljnom ulju. Danas ćemo vam pokazati kako da napravite infuziju cvjetova lavande u hladno prešanom ulju.

Ovim uljem možete tretirati glavobolju, njegovati kožu tijela, nahraniti kosu ili ga dodati u toplu kupku za opuštajući učinak. Njen miris potaknuti će miran san, ali i djelovati antibakterijski i antifungalno što ga čini odličnim za njegu stopala ili dijelova kože zahvaćenih upalom.

Što je potrebno za izradu ulja?

 • Hladno prešano biljno ulje (badema, makadamije, koštica marelice, kokosovo ulje..).
 • Suhi cvjetovi lavande (samo cvjetovi, bez stabljika).
 • Boca ili tegla od tamnog stakla (kako bi se ulje očuvalo od svjetlosti).
 • Cjedilo s gustom mrežicom ili filter za čaj.
 • Boca od tamnog stakla za pohranu gotovog ulja.
lavanda-ulje

Ulje lavande ćete izuzetno lako napraviti, a najduži dio izrade će biti čekanje 2-3 tjedna dok ulje ne bude gotovo. Ovaj način izrade također će vam osigurati najkvalitetnije ulje koje možete dobiti jer ga nećete oštetiti toplinom.

Izrada ulja

 1. U tamnu bocu stavite suhe cvjetove lavande, količina cvjetova ovisi o količini ulja. Cvjetovi bi trebali prekrivati polovicu boce, dok bi razina ulja trebala biti nešto viša od razine suhih cvjetova lavande.
 2. Prelijte cvjetove hladno prešanim uljem koje ste odabrali za ovaj postupak, promiješajte sadržaj boce i čvrsto je zatvorite
 3. Bocu zatim odložite na tamno mjesto u vodoravnom položaju na dva do tri tjedna.
 4. Svaki treći dan promućkajte bocu kako bi se sadržaj što bolje prožeo, a ulje preuzelo dobrobiti lavande.
 5. Nakon nekoliko tjedana, kada ste zadovoljni mirisom svog ulja, procijedite ulje kroz cjedilo ili filter za čaj. 
 6. Preporučljivo je postepeno procijediti sadržaj i dodatno istisnuti ulje iz procijeđenih cvjetova kada ste gotovi. 
 7. Dobiveno ulje zatim pretočite u bocu za čuvanje od tamnog stakla i čuvajte na hladnom, tamnom mjestu.

Svoje ulje lavande možete koristiti za mnoge boljke, ali i za njegu kože i kose. Ukoliko biste ulje stavljali na lice, budite sigurni da ste koristili nekomedogeno ulje. Sve sastojke možete kupiti u biljnim ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane, dok sušenu lavandu možete pronaći i na tržnici u obliku mirisnih vrećica. Naravno, prednost ima lavanda s naše Jadranske obale.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.17 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ulje od lavande, kako napraviti ulje od lavande, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu