Njezin miris čarobno djeluje na naš um! Evo 7 načina kako iskoristiti sušenu lavandu za dekoraciju i prirodno osvježavanje doma

kako iskoristiti sušenu lavandu

Miris lavande gotovo čarobno djeluje na naš um i emocije te nas može trenutno opustiti i neutralizirati stres koji smo nakupljali tijekom napornog dana.

Donosimo vam sedam ideja kako iskoristiti sušenu lavandu za opuštanje te za dekoraciju i prirodno osvježavanje doma.

Sedam načina kako iskoristiti sušenu lavandu

U nastavku saznajte kako iskoristiti sušenu lavandu na najbolji način.

vrećica s lavandom
FOTO: Shutterstock

Jastučići punjeni sušenom lavandom za bolji san

Opuštajući miris sušene lavande iz vrećica punjenih njome postavljenih na jastuku na kojem spavate pomoći će vam da se opustite i zaspite brže, prirodnije. Potrudite se zamijeniti vrećice novima kada njihov miris počne jenjavati (sušenu lavandu iz već iskorištenih vrećica možete iskoristiti za pravljenje dekoracija u domu, poput potpurija).

Neka vaša odjeća miriše na lavandu

Ako postavite nekoliko vrećica sa sušenom lavandom u svoj ormar, cijeli ormar, kao i odjeća pohranjena u njemu, zamirisat će na lavandu.

Suha lavanda
FOTO: Shutterstock

Napravite prirodni miris za kupaonicu

U malu posudicu dodajte šačicu sušene lavande i pohranite je u kupaonicu. Ako imate veću kupaonicu, možete postaviti nekoliko posudica s lavandom u različite kuteve.

U posudice sa sušenom lavandom možete dodati i prirodni sapun, nekoliko školjki, malo morske soli i sl. te napraviti mirisnu dekoraciju za svoju kupaonicu. Opojni miris lavande neutralizirat će neugodne mirise u kupaonici na prirodan način i pomoći vam da se opustite.

Napravite potpuri od lavande

Potpuri je mješavina suhih latica cvijeća, mirisnog ulja i začina, koja se stavlja u dekorativne posude kako bi osvježila sobu. Odaberite drvenu, papirnu ili staklenu dekorativnu posudicu i u nju pohranite sušenu lavandu koju ćete kombinirati s drugim mirisnim sastojcima poput:

Kupka od lavande
FOTO: Shutterstock

Opuštajuća kupka od lavande

Kupka sa šakom sušene lavande i morske soli idealan je način da se opustite nakon stresnog dana. Na isti način možete napraviti kupku za stopala koja će pomoći umornim stopalima te vas ujedno i opustiti.

Ako nakon kupke s lavandom na stopala nanesete maslac ili kremu za njegu stopala, priuštit ćete si mini “kućni spa“.

Napravite mirisnu dekoraciju od lavande i mirisnih svijeća

Ako u staklenu posudu ulijete vodu i na nju postavite nekoliko plutajućih svijeća u ljubičastoj ili plavoj boji te dodate šaku sušene lavande ili grančica lavande, dobit ćete prekrasnu mirisnu dekoraciju za svoj stol.

Lavanda dekoracija
FOTO: Shutterstock

Dekorirajte dom mirisnim grančicama lavande

Grančice lavande prelijepa su prirodna dekoracija, koja osim što divno miriše i djeluje opuštajuće na vaš um, odmara i oči svojom ljubičastom bojom.

Grančice lavande možete zavezati za ubruse na blagavaonskom stolu, možete ih povezati oko mirisnih svijeća, dodati ih u potpuri, ubaciti u dekorativnu vazu ili prozirnu staklenu posudu, postaviti ih u kupaonicu s nekoliko prirodnih sapuna u simpatičnu kutijicu itd.

Poigrajte se s maštom i iznenadit ćete se kako jedan mali detalj poput grančice lavande može ostaviti veliki dojam.

Više o upotrebi lavande pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu