Protiv kašlja, alergija i osipa: 7 načina kako detoksicirati dom na prirodan način

Očistite i detoksicirajte vaš dom prirodnim sredstvima za čišćenje, koja neće imati neželjene posljedice po vaše zdravlje

Ako ste primijetili da vi i/ili vaši ukućani često kašljete ili imate alergijske reakcije, osipe i iritacije na koži, uzrok se može skrivati na mjestu gdje ga najmanje očekujete – u vašem domu, točnije u bocama sredstava za čišćenje.  

Posebno trebate biti na oprezu ako imate malu djecu, a koja se često igraju na podu koji ste prethodno “očistili”. Očistite i detoksicirajte vaš dom prirodnim sredstvima za čišćenje, koja neće imati neželjene posljedice po vaše zdravlje i zdravlje vaših ukućana, “prijateljska” su za okoliš te divno mirišu (na citruse i lavandu).

Dajte prednost neškodljivim, prirodnimekološkim pripravcima za čišćenje
FOTO: Shutterstock

Dajte prednost neškodljivim, prirodnim/ekološkim pripravcima za čišćenje

U televizijskim reklamama možemo vidjeti sretne domaćice i domaćine koji popularnim sredstvima za čišćenje doma čiste sve s lakoćom – jednim potezom. No, ono što biste trebali uočiti (da reklame prikazuju realnu sliku) jest domaćica i domaćin s rukavicama do laktova i gas maskom!

Naime, kemikalije koje koristimo nisu dobre za zdravlje, posebno za dišne puteve i kožu. Pročitajte više o tome u članku “Riješite se štetnih kemikalija u vašem domu” i odlučite se za “zeleniju” varijantu čišćenja doma, sa sastojcima poput octa, limunovog soka, sode bikarbone i eteričnih ulja, ili ekoloških sredstava za čišćenje iz trgovine.

Dekorirajte dom biljkama koje čiste zrak
FOTO: Shutterstock

Dekorirajte dom biljkama koje “čiste” zrak

Neke biljke djeluju kao “prirodni čistači” zraka u domu i svakako su poželjna dekoracija (posebno ako volite cvijeće). Neke od njih su:

Aloe vera ima i medicinska svojstva – njezin svježe iscijeđen sok možete koristiti u maskama za lice, za hidrataciju kože te zacjeljivanje rana i opeklina.

Pročitajte članak “Kućne biljke koje pročišćavaju zrak: Njihov učinak potvrdila je NASA! Evo koje su i kako utječu na zdravlje“.

Napravite sami prirodni miris za dom
FOTO: Shutterstock

Napravite sami prirodni miris za dom

Mirisi u domu imaju poseban značaj, budući da tamo provodimo mnogo vremena i želimo se osjećati ugodno i opušteno. No, mirisi iz trgovine često sadrže i kemikalije koje nisu dobre ni za naše zdravlje, a ni za okoliš.

Dobra vijest je da možete sami napraviti “eco-friendly” mirise od prirodnih, lako dostupnih sastojaka (poput lavande, eteričnih ulja, limunovog soka, začina i suhog cvijeća) koji će vaš dom pretvoriti u mirisnu oazu.

Pročitajte članak “Pretvorite dom u mirisnu oazu: Ovi će vas prirodni mirisi opustiti, a i odlična su dekoracija“.

Napravite prirodno sredstvo za dezinfekciju doma
FOTO: Shutterstock

Napravite prirodno sredstvo za dezinfekciju doma

Želite da vaš dom bude čist, no ne želite da miriše na bolničku sobu? Dezinfekcijska sredstva za dom često su vrlo skupa, neugodno mirišu, mogu nadražiti dišne puteve te nerijetko sadrže kemikalije koje završavaju u okolišu. Ponekad imaju i kancerogena svojstva, a ne želimo da se na podu dezinficiranom na ovaj način igraju naša djeca i hodamo bosi, zar ne?

Napravite prirodno sredstvo za dezinfekciju doma, koje možete raspršivačem nanijeti na radne površine u kuhinji i kupaonici. Upute za izradu pročitajte u članku “Napravite prirodno sredstvo za dezinfekciju“.

Očistite podove u domu s prirodnim sredstvom za čišćenje podova od jabučnog octa i eteričnih ulja, a upute pronađite u članku “Prirodno sredstvo za čišćenje podova – recept“.

Očistite kuhinju korom od limuna
FOTO: Shutterstock

Očistite kuhinju korom od limuna

Zbog pripreme hrane tijekom cijelog dana kuhinjske površine su “pogodno tlo” za bakterije, no dobra vijest je da ih možete očistiti korom od limuna, a pritom će vaša kuhinja divno mirisati. Nakon cijeđenja limunovog soka kora limuna nerijetko završi u smeću, a ovako je možete iskoristiti.

Koru od limuna možete iskoristiti za čišćenje kuhinje i kuhinjskog pribora, za izradu prirodnog mirisa za dom, kao i prirodnog spreja za čišćenje i dezinfekciju radnih površina. Pročitajte članak “Kako iskoristiti koru od limuna?“.

Ako vaš hladnjak obiluje neugodnim mirisima, napravite prirodni osvježivač koji će ih neutralizirati, od sode bikarbone i limuna. Detalji vas čekaju u članku “Kako ukloniti neugodan miris iz hladnjaka? Trebaju vam samo dva sastojka koja već imate kod kuće“.

Mirise za kupaonice zamijenite vrećicama sušene lavande i prirodnim sapunima
FOTO: Shutterstock

Miris za kupaonicu zamijenite vrećicama sušene lavande i prirodnim sapunima

Miris za kupaonicu, koji nekad vrlo brzo izgubi svoj intenzitet i može biti nadražujući, zamijenite vrećicama sušene lavande i prirodnim sapunima. Vrećice sušene lavande su jeftine, a zahvaljujući umirujućem mirisu lavande vaša kupaonica može postati oaza za relaksaciju (posebno u kombinaciji s toplom kupkom).

Pročitajte članak “Njezin miris čarobno djeluje na naš um! Evo 7 načina kako iskoristiti sušenu lavandu za dekoraciju i prirodno osvježavanje doma“.

Otvoreni prirodni sapuni (od lavande, jagode ili ruže) otpuštaju divan miris koji će se širiti vašom kupaonicom, a ako imate malo prostora, vrećice od lavande i prirodni sapun možete pohraniti u manje hrpice u koje možete dodati malo mirišljave morske soli, dekorativne školjke i sl. To će rezultirati zanimljivom dekoracijom za kupaonicu koja će ujedno divno mirisati.

Za dodatni intenzitet mirisa možete ukapati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u vrećice sa sušenom lavandom.

prirodni osvježivač zraka za dom
FOTO: Shutterstock

Napravite prirodni osvježivač zraka za dom

Osvježite zrak u domu prirodnim pripravkom od limunovog soka i eteričnog ulja, pomiješanih s destiliranom vodom, a koji ćete upotrijebiti raspršivačem. Ovaj osvježivač zraka je 100 % prirodan, tako da ga mogu koristiti čak i djeca (koja će uživati u ovom “zadatku”). Pročitajte kako ga pripremiti u članku “Pretvorite dom u mirisnu oazu: Ovi će vas prirodni mirisi opustiti, a i odlična su dekoracija“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu