Kućne biljke koje pročišćavaju zrak: Njihov učinak potvrdila je NASA! Evo koje su i kako utječu na zdravlje

Kućne biljke koje pročišćavaju zrak

Život u gradu i modernim zgradama s malom energetskom potrošnjom ima neke nuspojave. Jedna od njih je smanjeni protok zraka. Upravo manji protok zraka omogućuje njegovo onečišćenje u zatvorenom prostoru. Ono s vremenom može uzrokovati zdravstvene probleme poput astme ili sindroma bolesne zgrade.

On je karakterističan za one izložene onečišćenom okolišu. Moderno uređenje, sintetički građevinski materijal, pa čak i tepih mogu nositi više kemikalija nego što se to čini na prvi pogled. Kemikalije u njima mogu stvoriti i do 90 % onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru. Više je načina na koji možete dezinficirati svoj dom na prirodan način, a jedan od njih su kućne biljke koje pročišćavaju zrak.

biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka
FOTO: Shutterstock

Kućne biljke koje pročišćavaju zrak

Godine 1998. NASA je provela istraživanje kojim je otkrila da biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka. Iako djeluju sporije, one su prirodnije, jeftinije i učinkovitije od umjetnih pročišćivača zraka. Osim toga, kućne biljke koje pročišćavaju zrak mogu vam popraviti raspoloženje, poboljšati vašu koncentraciju i pamćenje te smanjiti stres ili umor.

Prema istom istraživanju, dvije ili tri biljke na svakih 30 m2 mogu vas spasiti od glavobolja, suhe kože, crvenih očiju i drugih simptoma koje onečišćenje može uzrokovati. Najviše koristi imat ćete ako u sobi držite nekoliko različitih biljaka jer se one međusobno razlikuju po svojoj učinkovitosti, ovisno o uzroku onečišćenja.

Ove biljke mogu biti otrovne

Ako imate kućne ljubimce kao što su mačke ili psi, razmislite dvaput o kupovanju ovih biljaka, jer neke od njih mogu biti otrovne. Također, ako netko u vašoj okolini ima alergiju na inhalacijske alergene kao što je plijesan, potrebno je posvetiti dodatnu pažnju nekim biljkama.

S obzirom na to da neke od njih mogu utjecati na vlagu u prostoriji, trebali bi redovito uklanjati višak vode koji proizvode. Taj problem možete riješiti i pokrivanjem tla lončanice španjolskom mahovinom.

Sobne biljke koje čiste zrak, a ne zahtijevaju puno brige

U nastavku provjerite koje su kućne biljke koje pročišćavaju zrak, a lako ih je održavati.

Sobne biljke koje čiste zrak
FOTO: Shutterstock

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljani rastu brzo i izgledaju sjajno u visećim košarama, posebno u radnom prostoru. Ponekad imaju i lijepe bijele cvjetove. Postoji više od 200 vrsta, a većina može preživjeti bez previše naše pažnje. Potrebno ih je zalijevati tek 2 – 3 puta tjedno. Također, nisu otrovni za ljubimce ili djecu, a eliminiraju formaldehid i ksilen.

Pročitajte članak “Zeleni ljiljan: Pročišćava zrak, a može živjeti desetljećima uz pravilnu njegu koja je tako jednostavna! Evo što trebate znati“.

Zmajevac

Ova velika skupina biljaka dolazi u svim oblicima, veličinama i bojama. Za rast im je potrebno vlažno, ali ne potopljeno tlo, jer ih previše vode ubija. Od ovih biljaka vaši kućni ljubimci mogu povraćati ili imati proširene zjenice. Ona eliminira formaldehid, ksilen, toluen, benzen i trikloretilen.

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac ili đavolji bršljan spada u neuništive biljke. Cvjeta u različitim uvjetima, a može narasti i do tri metra. Također se smatra jednim od najučinkovitijih pročišćivača zraka na ovom popisu. Zaliti je treba samo kad je tlo suho, a preporučuje se da je držite izvan dohvata mačaka i pasa. Eliminira formaldehid, ksilen, toluen, benzen i ugljikov monoksid.

Pročitajte članak “Zlatni puzavac: Biljka koja je privukla pažnju i početnika i iskusnih vrtlara! Evo kako je održavati i nositi se s problemom žutog lišća“.

zlatni puzavac se smatra jednim od najučinkovitijih pročišćivača zraka
FOTO: Shutterstock

Areka palma

Ova mala biljka s Madagaskara lakše raste na otvorenom, ali ako imate prostor s puno filtrirane svjetlosti, bit će lijep dodatak. Ova biljka treba puno vode tijekom rasta, ali manje u zimskim mjesecima. Nije toksična, a uklanja benzen, ugljični monoksid, formaldehid, trikloretilen i ksilen.

Krizantema

Ovo je visoko rangirani čistač zraka. Osim što eliminira uobičajene toksine, uklanja i amonijak. Zrak zapravo čiste cvjetovi krizanteme, a biljka cvjeta samo oko šest tjedana. Ako ne želite čekati, možete je redovito mijenjati novom biljkom. Tlo treba održavati vlažnim, a biljku držati podalje od mačaka i pasa.

Pročitajte članak “10 fotografija koje pokazuju koliko krizantema može biti čarobna“.

Biljke koje čiste zrak, ali traže više pažnje

Ovim biljkama ipak trebate posvetiti malo više vremena i pažnje.

Engleski bršljan

Ova zimzelena biljka penjačica je dobro prilagođena životu u zatvorenom prostoru. Tijekom rasta treba je velikodušno zalijevati, ali u zimskim mjesecima ne toliko. Iako uspijeva gotovo bilo gdje, poznato je da uzrokuje probleme kod pasa, domaćih životinja i ljudi kad se jede. Kemikalije u biljnom soku bršljana mogu uzrokovati ozbiljne probleme u doticaju s osjetljivom kožom.

Fikus gumijevac
FOTO: Shutterstock

Fikus gumijevac

Fikus vuče porijeklo iz Indije. Korijenje ovog zimzelenog stabla raste prema gore i često se ispreplete s deblom biljke stvarajući zanimljive oblike. On voli prigušeno svjetlo i malo pažnje. Povremeno je potrebno orezivanje i brisanje glatke površine listova. Otrovan je za životinje, a eliminira ugljični monoksid, formaldehid i trikloretilen.

Aglaonema

Ove zimzelena trajnica, porijeklom iz tropskih šuma u Aziji, osim izgledom privlači i svojom učinkovitošću kada je u pitanju filtriranje zraka. No, briga o ovoj biljci nije jednostavna. Treba je umjereno zalijevati i dopustiti tlu da se potpuno osuši prije novog zalijevanja. Aglaonema voli vlagu, prirodno gnojenje i redovito presađivanje. Otrovna je za pse.

Spatifilum

Biljka poznata i kao ljiljan mira jedan je od najljepših i najsnažnijih prirodnih pročišćivača zraka. Potrebno joj je puno svjetla i redovito zalijevanje.

Ona je otrovna za životinje i ljude. Pri kontaktu može izazvati opekline i iritaciju kože kod odraslih.

Pročitajte članak “Ženska sreća: Čistilica zraka koja u dom donosi zdravlje i ljubav“.

aloe vera može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u kemijskim sredstvima za čišćenje
FOTO: Shutterstock

Aloe vera

Poznata su mnoga ljekovita svojstva ove biljke mesnatih listova, a jedno od njih je i poboljšanje kvalitete zraka u vašem domu. Ona može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u kemijskim sredstvima za čišćenje.

Kad količina kemikalija u zraku postane velika, lišće aloe vere dobit će smeđi “osip”. Aloe vera voli jako puno sunčeve svjetlosti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Garrity, A. i Gautieri, A. (2023). 20 Best Air-Purifying Plants to Infuse Greenery Into the Home. Good Housekeeping.
  2. Prattey, S. i Joyner, L. (2023). 26 best air purifying plants for the home. Country Living.
  3. Top-ten Air Purifying Houseplants. Garden Health.

Ocijenite članak

4.38 / 5   16

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kucne biljke, biljke za kucu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu