Zeleni ljiljan: Pročišćava zrak, a može živjeti desetljećima uz pravilnu njegu koja je tako jednostavna! Evo što trebate znati

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan (lat. Chlorophytum comosum) često se naziva i “pauk biljka”, a potječe iz južne Afrike. Radi se o kućnoj biljci koja ne zahtijeva puno brige. Osim što lijepo izgleda, smatra se da zeleni ljiljan pročišćava zrak i povećava njegovu vlažnost.

Najčešće naraste oko 60 m u visinu, a dužina listova se kreće 20 – 45 cm. Kada procvjetaju, imaju nekoliko malih bijelih cvjetova koji najčešće uvenu.

Ovu biljku možete smjestiti na prozor ili staviti u viseću košaru. Popularna mjesta za zeleni ljiljan su na stolu, u kupaoni, iznad kade ili trijema itd. Bit će zadovoljan na koje god mjesto ga stavite, dok god dobiva barem malo svjetlosti.

Zeleni ljiljan nije opasan za vaše kućne ljubimce, ali ne preporučuje se da ga testiraju žvakanjem.

Zeleni ljiljan - njega
FOTO: Shutterstock
Zeleni ljiljan u visećoj košari
FOTO: Shutterstock

Zeleni ljiljan – njega

Zeleni ljiljan zahtijeva jako malo brige pa ga mogu uzgajati i osobe koje nikad nisu imale biljke. Samo intenzivno zanemarivanje biljke može uzrokovati njezinu “smrt”.

Zeleni ljiljani koji dobivaju više svjetlosti proizvodit će više cvjetova i potomaka. Količina svjetla također može utjecati na njihov izgled (veća raznobojnost, tamnija boja itd.). Ipak, prevelika količina direktnog sunca može spaliti listove pa preferiraju umjereno osvijetljena mjesta i indirektnu svjetlost.

Zeleni ljiljani toleriraju različite temperature, ali preferiraju konzistentnu i umjerenu temperaturu prostora. Generalno je kućne biljke najbolje držati na konzistentnoj temperaturi 21 – 32 °C.

Kao i većina kućnih biljaka, zeleni ljiljan preferira zemlju s dobrom odvodnjom i prostor s dobrom ventilacijom.

Ova biljka ne zahtijeva puno vode, a količina vode također ovisi i o temperaturi i količini svjetla koje dobiva. Najbolji način za saznati je li zelenom ljiljanu potrebna voda je tako da prstom dotaknete površinu zemlje. Ako je zemlja suha, zalijte ga umjerenom količinom vode. Tijekom vrućih ljetnih mjeseci je bolje da je zemlja vlažna većinu vremena.

Zeleni ljiljan - smeđi listovi
FOTO: Shutterstock

Zeleni ljiljan – smeđi listovi

Ako uočite mrtve (smeđe) vrhove na listovima zelenog ljiljana, odrežite ih škarama. U slučaju pojave nametnika koristite prirodne insekticide.

Zeleni ljiljan koji dobiva pravilnu njegu može živjeti i desetljećima.
Zeleni ljiljan - razmnožavanje
FOTO: Shutterstock

Zeleni ljiljan – razmnožavanje

Ako želite više zelenih ljiljana u domu ili pokloniti mladi ljiljan prijatelju, to možete postići na vrlo jednostavan način. Kada uočite male biljke, presadite ih u drugu teglicu i pustite da narastu. Originalnu biljku iz koje su nastale ne morate presađivati.

Zeleni ljiljan – presađivanje

Presađivanje zelenog ljiljana u veće teglice je također jednostavno (iako ne nužno), a možete ga presaditi i u vrt na zaklonjeno mjesto tijekom toplijih mjeseci.

Zeleni ljiljan je potrebno presaditi u veću teglicu u slučaju da korijen prelazi istu. Najbolje ga je presaditi u proljeće.

Nemojte pustiti previše mladih zelenih ljiljana u istoj tegli s njihovom “majkom”, već ih presadite u druge teglice.  

Zeleni ljiljan - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock
Zeleni ljiljan - presađivanje
FOTO: Shutterstock

Zeleni ljiljan – gdje kupiti?

Ova biljka se izrazito lako razmnožava pa možda i ne trebate kupiti svoj prvi zeleni ljiljan. Raspitajte se kod prijatelja imaju li mlade zelene ljiljane koje biste mogli presaditi u svoj dom.

Ako ne možete nabaviti biljku od poznanika, potražite je u većim trgovinama na odjelu za vrtlarstvo ili preko oglasa.

Zeleni ljiljan – cijena

Zrelu biljku zelenog ljiljana možete kupiti po cijeni 4 – 5 eura, ovisno o prodavaču i stanju biljke.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   9

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Zeleni ljiljan, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu