Kako održavati bilje u stanu tijekom godišnjih odmora?

kućne biljke

Kako bi mirna srca i čiste savjesti mogli uživati na svom godišnjem odmoru, znajući da su vaši zeleni ljubimci dobro zbrinuti, donosimo vam nekoliko savjeta, ali  i dobro poznatih i provjerenih metoda samozalijevanja biljaka,premda danas postoje za kupiti i već gotove posude za cvijeće s ugrađenim sustavom samozalijevanja, odnosno manjim spremnikom za vodu u blizini korijenja. Ove korisne savjete  možete uvijek primjenjivati, kada ste na bilo kakvom putovanju ili više dana odsutni.

Prije svega razlikujemo sobno od balkonskog bilja, pri čemu je sobno izdržljivije, dok i balkonsko možete dodatno zaštiti spuštanjem tende ili stvaranjem zaklona od direktnog sunca, pri tome pazeći da biljka ipak dobiva dostatnu količinu svjetlosti. Koje metode samozalijevanja biljaka ćete primijeniti ovisi o vrstama samih biljaka, ali i o tome radi li se o samo par teglica ili čitavoj vojsci naših zelenih ljubimaca.

Zalijevanje biljaka
Foto: Unsplash

Ukoliko imate biljke s debelim listovima kao što su agava, kaktus ili aloa, ne morate ih zalijevati i do tri tjedna. Općenito biljke s mesnatim listovima su otporne te se rjeđe zalijevaju jer u svojim mesnatim listovima pohranjuju vodu i hranjive tvari pa tako preživljavaju dulja sušna razdoblja. Također biljke koje gube malo vode su i one mediteranskog podrijetla kao što je lavanda, ružmarin, kadulja, smilje.

Začinsko bilje kao kadulja, ružmarin, origano, mažuran podnijet će dulja sunčana razdoblja, dok metvicu i vlasac treba staviti u sjenu. Osjetljive biljke poput orhideja ili bonsaija je ipak bolje povjeriti nekome na brigu jer zahtijevaju više pažnje i skrbi nego što im to može omogućiti samozalijevanje.

Bitne su i pripreme prije odlaska na put

Dobro je biljke prije odlaska na put pregledati, odstraniti uvenule listove, nahraniti gnojivom i naravno obilno zaliti. Te ostaviti u prostoriji u koju dopire barem 8 sati svjetlosti dnevno.
Tanjure ispod teglica ispunite oblutcima i naspite vodu u podloške koji će na taj način vlažiti zrak oko biljke.

Samozalijevanje za vrijeme odsutnosti

Možete primijeniti nekoliko metoda samozalijevanja biljaka:  uz pomoć plastične boce ili uz pomoć gaze i kante s vodom. Postoje i druge metode, ali ove dvije su najjednostavnije i ne zahtijevaju puno priprema.

zalijevanje-bilja-2

Plastičnu ili staklenu bocu dobro operite vodom. Na čepu možete iglom izbušiti nekoliko sitnijih rupica. Naspite vodu u flašu i dobro začepite. Okrenite bocu čepom dole i uronite je u zemlju u teglu s biljkom. Tako će voda kapati i zalijevati biljku dok ste odsutni.

Drugi način, koristan ako imate više tegli biljaka, je da kantu napunite vodom i postavite je na povišeno mjesto kao što je na primjer stolica. Oko stolice postavite tegle s cvijećem. U kantu uronite komade debele špage ili trake od gaze,a drugi kraj položite na zemlju u tegli. Za svaku teglu koristite poseban komad vrpce, špage ili tkanine. Na ovaj će način vaše cvijeće dobivati potrebnu vlagu dugo vremena. Bitno je da je posuda s vodom koja se nalazi između tegla sa cvijećem na povišenoj razini iznad tegli, zbog protoka vode po trakama.

samozalijevanje-bilja

Nakon povratka

Vaše cvijeće vas je dočekalo kako ste ga i ostavili. 🙂 Ali svakako ga provjerite i pružite potrebnu njegu, odstranite uvenule grančice i listove, te zalijte ukoliko je potpuno suho, sačekajte da se zemlja osuši i opet zalijte. Nakon što se povrate u život, prihranite ih odgovarajućim gnojivom.

Ako su pak biljke previše zalivene, i to je moguće, te krenule venuti, postoji rješenje i za to. Tada samo pažljivo izvadite biljke iz posude s cijelom zemljom. Potom zemlju obložite papirnatim ubrusima koji će popiti vodu, odnosno izvući je van. Možete to ponoviti s novim ubrusima više puta dokle god se težina zemlje s biljkom barem ne prepolovi. Vratite biljku sa zemljom u posudu i naravno pričekajte nekoliko dana ili po potrebi s novim zalijevanjem.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu