Alantoin – sastojak kreme za lice koji usporava starenje

Alantoin

Alantoin je sastojak koji se najčešće koristi u različitim kozmetičkim proizvodima. Pokazalo se da već skoro 70 godina pozitivno utječe na umirivanje i zacjeljivanje kože zbog je alantoin u kremama jedan od najčešćih sastojaka.

Alantoin je biljni metabolit, odnosno ekstrakt biljke gavez koja je već godinama poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Naime, biljka gavez se koristi za liječenje bolesti kože i kostiju, a posebno se preporučuje u proljeće zato što učinkovito djeluje na jačanje cijelog organizma i podizanje imuniteta.

Alantoin-u-kremama

Alantoin – dobrobiti korištenja

Alantoin je kao hidrolat usko povezan s mokraćnom kiselinom, odnosnom ureom. Drugim riječima, alantoin je savršena alternativa urei koja se kod ljudi izlučuje bubrezima, a kod ostalih sisavaca se razgrađuje enzimom do ugljikovog dioksida i alantoina. Urea ima mnoge dobrobiti u kozmetici, a više o njima možete pročitati ovdje.

Ovaj prirodni sastojak je odličan izbor za njegu svih tipova osjetljive kože, a najveća prednost je što su potrebne izrazito niske koncentracije kako bi se dobilo učinkovito djelovanje.

Alantoin se danas proizvodi sintetski, a njegove prednosti su sljedeće:

  • uklanjanje mrtvih stanica,
  • njega masne i nečiste kože,
  • zacjeljivanje rana,
  • izglađivanje kože,
  • regeneracija stanica,
  • hidratizacija kože.

Alantoin ima snažno protuupalno djelovanje stoga se dodaje u izrazito niskim dozama (0.2 – 0.5%) u kozmetiku (alantoin krema, tonik, mlijeko za tijelo itd.). Ako se koristi u količinama većim od 2%, postaje keratolitik, puno jače sredstvo za uklanjanje orožnjelih dijelova kože (npr. salicilna kiselina je najčešće korišten keratolitik). 

Alantoin je prirodno prisutan u različitim životinjskim i biljnim organizmima, no uglavnom se koristi deriviran iz neživotinjskih izvora.

Alantoin-krema

Alantoin za dulji životni vijek – istraživanje

Već znamo da dijete s ograničenim unosom kalorija usporavaju starenje, ali novo istraživanje britanskih znanstvenika je pokazalo da slično djelovanje ima i uobičajeni sastojak krema za lice alantoin.

Istraživanje je otkrilo da alantoin može produžiti životni vijek crva za više od 20 posto. Kada bi se stvorio lijek, na temelju ovih otkrića, mogli bismo usporiti čovjekov sat koji regulira starenje i dobiti prosječno 20 posto dulji životni vijek.

Istraživači su otkrili da crvi tretirani alantoinom, rapamicinom, trihostatinom A i LY-294002 ne samo da su živjeli duže, nego su i ostali zdraviji.

Sljedeći korak je otkriti na koje načine alantoin usporava starenje, a ako se to može ponoviti i kod čovjeka, to bi značilo da možemo otkriti način da živimo dulje“, rekao je jedan od znanstvenika Shaun Calvert.

Studija je objavljena u časopisu Aging Cell.

Njega-kože

Alantoin krema – gdje kupiti, cijena

Alantoin u kremama najčešće dolazi u kombinacijama s mnogim drugim sastojcima za njegu kože (npr. taninom, hijaluronskom kiselinom, različitim vitaminima).

U takvim kombinacijama, alantoin kreme su dostupne u različitim online trgovinama prirodne i organske kozmetike (npr. EccoVerde, Bio cosmetics), a možete ga potražiti i u većim kozmetičkim trgovinama (npr. dm, Bipa). 

Cijena alantoin kreme ovisi o kombinaciji s ostalim sastojcima, a u prosjeku ćete za 50 ml izdvojiti nešto više od 200 kuna. Vjerojatno postoje i jeftinije verzije alantoin krema, no vrsta proizvođača i kvaliteta sastojaka igra važnu ulogu u tome koliko ćete morati potrošiti za nju.

Alantoin za izradu kozmetike se može kupiti i kao kozmetička sirovina u različitim trgovinama prirodne kozmetike kao i u njihovim web shopovima (npr. Terra Organica), a za 10 grama alantoina ćete morati izdvojiti oko 15 kuna

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu