Urea u kozmetici – dobrobiti i zašto se koristi?

urea-krema

Urea je humenktans, odnosno tvar koja na sebe veže vodu. Našla je svoju široku primjenu u kozmetici zato što opskrbljuje kožu vlagom i sprječava isušivanje. Urea omekšava kožu, održava poželjnu razinu vlage u koži i poboljšava njenu elastičnost. Samim time, urea sprječava prijevremeno starenje i pojavu bora jer one nastaju na suhoj i nedovoljno njegovanoj koži.

Urea također povoljno djeluje na oštećenja kože i zacjeljivanje rana, a preporučuje se koristiti kozmetičke proizvode s ureom kod raznih stanja kože koja uzrokuju suhu i prhutavu kožu.

Urea u ljudskom tijelu

Urea je sastavni dio urina te nastaje kao završni proizvod metabolizma bjelančevina. Odgovorna je za proces reapsorpcije vode i za izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Svakodnevnom razgradnjom proteina nastaje i do 30 grama uree koja se zatim putem mokraće izbacuje iz organizma.

Zdrava koža uglavnom sadrži 28 mikrograma uree po četvornom centimetru. Dehidrirana i suha koža sadržava do 50% manje, a koža onih koji boluju od dermatitisa i do 80% manje uree. Sukladno tome, smanjena količina uree dovodi do slabijeg povezivanja vode unutar stanica i samim time do grube, iziritirane i napete kože.

urea-koza

Važno je znati da se urea iz urina ne koristi u kozmetici već je za tu svrhu sintetički proizvedena.

Dobrobiti uree za kožu

  • Poboljšava zaštitnu barijeru kože.
  • Ubrzava proces obnavljanja stanica.
  • Pomaže ukloniti odumrle stanice kože.
  • Može pružiti efekt lokalnog anestetika kod upaljene kože.
  • Pomaže vratiti i zadržati vlažnost kože.
  • Higroskopnost – svojstvo zadržavanja i upijanja vode.

Urea se zbog svih svojih blagodati koristi u raznim kozmetičkim proizvodima. Zbog hidratantnih svojstava poželjna je u kremama za lice, ruke, te za njegu suhih i ispucalih stopala. Kada se koristi u proizvodima za njegu kože lica, urea povećava udio vode u gornjim slojevima kože čineći kožu elastičnijom i sprječavajući stvaranje bora.

Razlika između štetnih i sigurnih oblika uree

Sintetički dobivena urea koja se koristi u kozmetičkim proizvodima naziva se još i hidroksietil urea. Zabunom se ovaj sastojak često zna spominjati na listama štetnih sastojaka u kozmetici, no to je pogrešna informacija.

Hidroksietil urea, odnosno urea korištena u kremama, losionima i balzamima u potpunosti je sigurna za korištenje u kozmetici.

Postoje još dva oblika uree koji su štetni i koriste se kao prezervativi u kozmetici. Njihovi nazivi su diazolidinyl i imidazolidinyl urea. Ova dva sastojka su antibakterijski  prezervativi koji služe da bi stabilizirali proizvod i spriječili njegovo kvarenje, a tijekom duljeg vremena ispuštaju male količine formaldehida.

Kako biste izbjegli štetne sastojke, obratite pozornost na popis sastojaka na poleđini proizvoda.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.14 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: urea u kozmetici, urea krema, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu