Svekrvin jezik: Trajnica o kojoj je jednostavno brinuti, a čisti zrak i cijena joj nije velika

Svekrvin jezik

Svekrvin jezik ili sabljica (lat. Sansevieria trifasciata) je najpoznatija biljka iz roda Sansevieria. Radi se o zimzelenoj trajnici koju je iznimno jednostavno održavati. Često se drži kao sobna biljka, a doprinosi čišćenju zraka. Pošto može narasti i do 90 cm u visinu, ponekad se sadi i izvan kuće, kao prirodna ograda.

Svoje osebujno ime ova je biljka dobila po oštrim listovima koji podsjećaju na sablju ili oštar svekrvin jezik. Najčešće su tamnozelene boje s prugama i žutim rubovima, ovisno o vrsti.

Svekrvin jezik - cvijet
FOTO: Shutterstock
Svekrvin jezik – cvijet

U rijetkim slučajevima svekrvin jezik može procvjetati. U tom slučaju pupoljci se pojave na stabljici koja može narasti i do jednog metra. Kada se otvore, cvjetovi su bijele ili bež boje te imaju snažan, ali ugodan miris.

Svekrvin jezik prvotno se uzgajao u Kini, gdje se smatralo da vlasniku daruje osam vrlina, među kojima su dug život, inteligencija, umjetnost, snaga itd. Prema načelima feng shuija bilje je trebalo smjestiti na ulaz, kako bi vrline mogle cirkulirati svim prostorijama.

Pročitajte članak “Biljke i poruke koje nose: Sedam krasotica koje žene vole i njihova skrivena značenja“.

Svekrvin jezik - biljka
FOTO: Shutterstock
Svekrvin jezik – biljka koja nije za djecu i kućne ljubimce

Iako svekrvin jezik nije otrovna biljka, preporučuje se držati je van dohvata djece i kućnih ljubimaca, jer žvakanje njezinog lišća može izazvati preveliko lučenje sline, mučninu i proljev.

Svekrvin jezik – vrste

Svekrvin jezik je jedna od najpoznatijih vrsta iz roda Sansevieria, a postoji oko 70 različitih biljaka koje pripadaju tom rodu. Postoje i varijacije u vrsti Sansevieria trifasciata, među kojima su:

  • S. trifasciata Laurentii
  • S. trifasciata Goldiana
  • S. trifasciata Compacta
  • S. trifasciata Hahnii
  • itd.

Razlike u ovim vrstama svekrvinog jezika leže ponajviše u obliku, veličini i boji listova.

Svekrvin jezik kao lijek
FOTO: Shutterstock

Svekrvin jezik kao lijek

Svekrvin jezik drži se kao sobna biljka jer djeluje kao pročišćivač zraka. Čak ju je i američka svemirska agencija NASA navela u svojem istraživanju kao jednu od najboljih biljaka za čišćenje zraka.

Naime, svekrvin jezik pretvara otrovne tvari i zagađivače zraka u kisik te dovodi u balans vlažnost u domu, što blagotvorno djeluje na kožu, oči i dišne puteve.

Velike količine kisika stvara tijekom noći pa je idealno mjesto za nju spavaća soba.

Konzumacija listova se ne preporučuje jer iritiraju želudac i mogu izazvati gastrointestinalne probleme kao što su mučnina, povraćanje ili proljev.

Svekrvin jezik - uzgoj
FOTO: Shutterstock

Svekrvin jezik – uzgoj

Za ovu biljku je vrlo lako brinuti, a može rasti u gotovo svim uvjetima. Može podnijeti i izravno sunce i manjak svjetlosti, ali najviše joj odgovara indirektna svjetlost s nekoliko sati direktne svjetlosti dnevno. Rast će dok god se ne radi o potpunom nedostatku svjetla, samo malo sporije.

Najbolje temperature za svekrvin jezik su između 12 i 30 °C, a preferiraju toplije temperature. Možete ga držati vani ako živite u toplijem području, ali ako živite u hladnijoj klimi, najbolje ga je držati u zatvorenom prostoru.

Razlozi zbog kojih svekrvin jezik najčešće vene (iako ga je teško dovesti do toga) su pretjerana hladnoća i pretjerano zalijevanje. Iz tog razloga obratite više pozornosti na taj aspekt njege.

Svekrvin jezik – zalijevanje

Pretjerano zalijevanje može prouzročiti truljenje ove biljke. Zalijevajte svekrvin jezik onda kada je zemlja suha na dodir. Važno je i da biljka ima dobru odvodnju u teglici.

Tijekom jeseni je potrebno umjereno često zalijevati ovu biljku, ali u zimskim mjesecima smanjite zalijevanje na minimum. Najbolje ju je zalijevati mlakom vodom, a ne hladnom.

Svekrvin jezik - razmnožavanje
FOTO: Shutterstock

Svekrvin jezik – razmnožavanje

Ako želite proizvesti više malih biljaka od glavne, odrasle biljke, to se najčešće radi na način da se list odreže i ostavi par dana na zraku. Nakon toga ga je potrebno posaditi u teglicu s dobrom odvodnjom.

Više o razmnožavanju svekrvinog jezika možete saznati u videu u nastavku:

Svekrvin jezik – gdje kupiti?

Svekrvin jezik raste jako sporo, pa ako želite odmah imati veliku biljku, najbolje ju je kupiti u cvjećarni.

Ako poznajete nekoga tko ima ovu biljku, možete ga zamoliti da vam odreže list kako biste sami uzgojili novu biljku u zasebnoj tegli.

Svekrvin jezik - cijena
FOTO: Shutterstock

Svekrvin jezik – cijena

Cijena zrelog svekrvinog jezika u tegli ovisi o vrsti i stadiju rasta biljke. Cijena većih biljaka kreće se od 10 eura naviše, ovisno o veličini, dok su mlade sadnice skoro upola jeftinije.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Ellis, M. E. (2023). Snake Plant Care Guide. Gardening Know How.
  2. Vanzile, J. (2023). How to Grow and Care for Snake Plant. The Spruce.
  3. Snake plant care guide. (2017). ProFlowers.

 

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: svekrvin jezik, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu