Svekrvin jezik – vrste, uzgoj, ljekovitost, cijena

svekrvin jezik

Sabljica ili svekrvin jezik (lat. Sansevieria trifasciata) je najpoznatija biljka iz roda Sansevierije. Radi se o zimzelenoj trajnici koju je iznimno jednostavno održavati. Često se drži kao sobna biljka, a doprinosi čišćenju zraka. Pošto može narasti i do 90 cm u visinu, ponekad se sadi i izvan kuće, kao prirodna ograda.

Svoje osebujno ime ova biljka dobila je po oštrim listovima koji podsjećaju na sablju ili na oštar svekrvin jezik. Najčešće su tamnozelene boje s prugama i žutim rubovima, ovisno o vrsti.

U rijetkim slučajevima svekrvin jezik može procvjetati. U tom slučaju pupoljci se pojave na stabljici koja može narasti i do jednog metra. Kada se otvore, cvjetovi su bijele ili bež boje te imaju snažan, ali ugodan miris.

Svekrvin jezik prvotno se uzgajao u Kini, gdje se smatralo da vlasniku daruje osam vrlina, među kojima su dug život, inteligencija, umjetnost, snaga itd. Prema načelima feng-shuija, bilju je trebalo smjestiti na ulaz kako bi vrline mogle cirkulirati svim prostorijama.

Iako svekrvin jezik nije otrovna biljka, preporučuje se držati je van dohvata djece i kućnih ljubimaca, jer žvakanje njegog lišća može izazvati preveliko lučenje sline, mučninu i proljev.

svekrvin jezik cvijet

Foto: Visual Hunt

Svekrvin jezik – vrste

Svekrvin jezik je jedna od najpoznatijih vrsta iz roda Sansevierije, a postoji oko 70 različitih biljaka koje pripadaju tom rodu. Postoje i varijacije u vrsti Sansevieria trifasciata, među kojima su:

  • S. trifasciata Laurentii,
  • S. trifasciata Goldiana,
  • S. trifasciata Compacta,
  • S. trifasciata Hahnii, itd.

Razlike u ovim vrstama svekrvinog jezika leže ponajviše u obliku, veličini i boji listova.

Svekrvin jezik kao lijek

Svekrvin jezik drži se kao sobna biljka jer djeluje kao pročišćivač zraka: čak i američka svemirska agencija NASA u svom ju je istraživanju navela kao jednu od najboljih biljaka za čišćenje zraka.

Naime, svekrvin jezik pretvara otrovne tvari i zagađivače zraka u kisik te dovodi u balans vlažnost u domu što blagotvorno djeluje na kožu, oči i dišne puteve. Velike količine kisika stvara tijekom noći pa je idealno mjesto za nju spavaća soba.

Konzumacija listova se ne preporučuje jer iritiraju želudac i mogu izazvati gastrointestinalne probleme kao što su mučnina, povraćanje ili proljev.

svekrvin jezik

Svekrvin jezik – uzgoj

Za ovu biljku se vrlo lako brinuti, a može rasti u gotovo svim uvjetima. Može podnijeti i izravno sunce i manjak svjetlosti, ali najviše joj odgovara indirektna svjetlost s nekoliko sati direktne svjetlost dnevno. Rast će dok god se ne radi o potpunom nedostatku svjetla, samo malo sporije.

Najbolje temperature za svekrvin jezik su između 12 i 30°C, a preferiraju toplije temperature. Možete ju držati vani ako živite u toplijem području, ali ako živite u hladnijoj klimi najbolje ju je držati u zatvorenom prostoru.

Razlozi zbog kojih svekrvin jezik najčešće vene (iako ga je teško dovesti do toga) su pretjerana hladnoća i pretjerano zalijevanje. Iz tog razloga obratite više pozornosti na taj aspekt njege ove biljke.

Svekrvin jezik – zalijevanje

Pretjerano zalijevanje može prouzročiti gnjiljenje ove biljke. Zalijevajte svekrvin jezik onda kada je zemlja suha na dodir. Važno je i da biljka ima dobru odvodnju u teglici.

Tijekom jeseni potrebno je umjereno često zalijevati ovu biljku, ali u zimskim mjesecima smanjite zalijevanje na minimum. Najbolje ju je zalijevati mlakom vodom, a ne hladnom.

Svekrvin jezik – razmnožavanje

Ako želite proizvesti više malih biljaka od glavne, odrasle biljke, to se najčešće radi na način da se list odreže i ostavi par dana na zraku. Nakon toga ga je potrebno posaditi u teglicu s dobrom odvodnjom.

Više o razmnožavanju svekrvinog jezika možete saznati u videu.

Svekrvin jezik – gdje kupiti

Biljka svekrvin jezik raste jako sporo pa ako želite odmah imati veliku biljku, najbolje ju kupiti u cvjećarni.

Ako poznajete nekog tko ima ovu biljku, možete ga zamoliti da vam odreže list kako biste sami uzgojili novu biljku u zasebnoj tegli.

Svekrvin jezik – cijena

Cijena zrele biljke svekrvin jezik u tegli ovisi o vrsti i stadiju rasta biljke. Veće biljke prodaju se za oko 50 kn, dok su mlade sadnice skoro upola jeftinije.  

 

Izvori:

Daniels, E. (2017). Snake plant care guide. ProFlowers

Allen, N. (2018). Snake plant info. Gardening Know How

Vanzile, J. (2018). All about the snake plant. The spruce

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: svekrvin jezik, Biljka svekrvin jezik, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu