Kako potaknuti povoljnu energiju vašeg doma?

Feng shui dom

Sve što postoji protkano je energijom ili kako su je drevni Kinezi nazvali CHI. Energija je samo jedna, ni pozitivna, ni negativna.  Ono što joj daje pozitivna ili negativna svojstva je prostor, oblik i uvjeti. Može biti Yin ili Yang, tj. pasivna ili aktivna. Posjeduju je sva živa bića, biljke, ali i neživi predmeti.

Već smo naučili da je za dobar Feng Shui važna urednost i čistoća stambenog ili poslovnog prostora. No to je samo dio priče. Unatoč tome događa se da osjetimo da u prostoru nešto nedostaje i da atmosfera nije kakvu bi željeli osjetiti. Teško je razlučiti što je to što nam nedostaje a ustvari je vrlo jednostavno.

Potaknite povoljnu energiju kada:

  • želite oživjeti prostor, učiniti ga kvalitetnim i ugodnim za život,
  • osjećate da je nekako sve usporeno u životu bez vidljivog napretka,
  • kada se ukućani često svađaju bez nekog očitog razloga,
  • želite privući sreću i pozitivne promjene u svoj život,
  • započinjete novi poslovni pothvat novu vezu, novi start i sl.,
  • kada želite dobro zdravlje.

Danas je život vrlo dinamičan, nameću nam se gomile stvari koje bi ”trebali” kupiti, punimo naše stanove i poslovne prostore sa stotine sitnica, aparata, neprikladnim namještajem, umjetnom rasvjetom,  plastikom i nezdravim materijalima. Kada se to sve složi, uz prehranu i način života pitamo se zašto smo nezadovoljni ili bolesni.

Feng Shui pristupa vrlo cjelovito ovom problemu i rješava to na više načina.

Urednost i čistoću smo već spomenuli pa ako želite ići dalje predlažem da sagledate prostoriju po prostoriju zasebno, napravite popis što vam sve smeta i što biste prvo željeli promijeniti.

Uzmimo na primjer dnevni boravak s blagovaonicom u kojem svi najčešće boravimo.  

Pogledajte koliko imate danjeg svijetla ili sunca i je li potrebno promijeniti zavjese ili dodati neko osvjetljenje? Pogled van trebao bi biti kroz čist prozor, poželjno na nešto zeleno ili barem oku ugodno.

Foto: Pixabay

Namještaj

Je li vaš namještaj adekvatne veličine, blokira li vaše nesmetano kretanje i ako da tada ili nešto izbacite, presložite ili napravite plan za kupnju novog namještaja koji će biti manji, po mogućnosti bez oštrih bridova i napravljen od prirodnih materijala.

Biljke

Imate li lijepe zdrave biljke ili je već pola toga uvenulo, skuplja prašinu i zabačeno sjedi negdje u kutu. Radije imajte jednu lijepu biljku o kojoj se možete brinuti nego puno manjih za koje nemate vremena. Sugeriram biljke sočnih, mesnatih listova, bez bodlji i trnja.

Zidovi

Jesu li vam zidovi prepuni raznih slika, stilova koji se ne uklapaju. Svaka umjetnička slika djeluje na raspoloženje i stanje promatrača, čak i ako je vidi samo jedan put. Moguće da neki motivi potiču agresiju, tugu i nelagodu i šire vrlo tešku energiju iako se ponekad radi i o remek djelima. Zato razmislite o tome što je na vašim zidovima i stavite samo ono što vam se sviđa.

Foto: Lana Anderson

Napravite popis svih stvari koje su oštećene ili neispravne i krenite redom mijenjati ili popravljati. Mene je dugo vremena živcirala klimava kvaka na vratima i nakrivo postavljen prekidač. Svaki put pogled na to oduzeo mi je djelić dobrog raspoloženja, osjećala sam se loše i kao da sam dodavala težinu obavezama koje su me čekale.

Vrlo često nismo ni svjesni da su sve ove stvari zapravo  “otimači energije” koji nam kradu pozitivnu energiju, remete naš mir i ugrožavaju naše zdravlje.

Provjetravanje doma

Prozračujte svoj dom svaki dan i svaku prostoriju nevezano za godišnja doba i dopustite novoj svježoj energiji da uđe u vaš dom.

Ja osobno godišnje napravim barem jedno energetsko čišćenje stana kako bi dodatno oživjela prostor, potakla energiju ali i kada želim očistiti svoj dom od ustajale loše energije koja se nataložila kroz godinu. Jednostavne i korisne metode možete pronaći na internetu ili na policama knjižara.

Ulazna vrata i hodnik

Prvi kontakt sa stanom su vaša ulazna vrata i hodnik i na taj dio trebati posebno obratiti pažnju. Vrata neka se otvaraju pod kutem od 90 stupnjeva, ispred vrata neka vas dočeka nešto što je blisko svim ukućanima i čisti otirač. Hodnik neka je uredan, prohodan i dobro osvijetljen i pokušajte ga organizirati tako da sve stvari stanu u garderobu ili ormarić za cipele.

Boje zidova

Bijeli ili zidovi u boji? Stvar je ukusa i balansa, no ako je vaš stan oskudno uređen uz pravilno odabranu boju stvorit će se punoća i toplina prostora. U zajedničkim prostorijama bolje je koristiti zemljane tonove koji stvaraju više harmoničnu atmosferu i bude ugodu.

Oblici također utječu na protok energije pa tako jedan veći okrugli tepih u boravku može napraviti čudo i promijeniti potpuno izgled i doživljaj prostora.

Foto: Pixabay

Osim osjetila vida aktivirajte i osjetilo njuha (mirisa) pa nabavite eterično ulje finog mirisa, meni osobno je odlična naranča jer ona energizira prostor ali pazite da je organskog podrijetla jer od sintetskih proizvoda vas može zaboljeti glava.

Ne zaboravite Feng Shui je drevna kineska vještina razumijevanja energije u prostoru i u nama samima tj. proučavanje međudjelovanja okoline na ljude.

Svrha Feng Shui-a je da stvori okružje u kojem se CHI kreće bez zastoja, mekano i nježno jer jedino tada sva živa bića mogu osjetiti njegovu blagodat i pozitivne aspekte. Ono što je potrebno osigurati za uspješan i zdrav život je nesmetan protok CHI-a.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu