Proljetno čišćenje kuhinje za novi početak

Proljetno čišćenje kuhinje

Priroda se budi, vrijeme se konačno poboljšava, pospremanje zimske odjeće, vađenje uskršnjih ukrasa … Sve ukazuje na jedno – vrijeme je za proljetno čišćenje!

Iako je, naravno, korisno i poželjno temeljito očistiti sve prostorije, danas ćemo se fokusirati na kuhinju, koju je nekako najlakše zaboraviti. Često smo toliko fokusirani na pranje prozora, čišćenje ormara i zaljubljeno isprobavanje sve ljetne odjeće, jedva čekajući da konačno bude toplije, da zaboravimo prostoriju koja je jedna od najvažnijih za naše zdravlje.

Proljetno čišćenje je idealna prilika za novi početak, što možemo preokrenuti u našu korist – čišćenjem kuhinje!

Pročitajte članak “Kuhinja – srce svakog doma“.

Raščišćavanjem kuhinje stvorit ćete novo okruženje koje podržava vaše unutarnje vrijednosti – zdravlje i ljubav prema samima sebi te prema svim ukućanima.

Raščišćavanjem kuhinje stvorit ćete novo okruženje koje podržava vaše unutarnje vrijednosti
FOTO: Shutterstock

Osim toga, uklanjanje svega što nam više ne služi otvara novi prostor za dočekivanje nove svježe budućnosti.

Puno ljudi želi živjeti zdravije, želi sebi i svojim bližnjima pokazati ljubav, a ipak imaju kuhinju nagomilanu hranom koja ne služi toj svrsi ili hranom koja je već odavno nejestiva.

Zbog toga je proljetno čišćenje kuhinje važno. Način na koji moji klijenti i ja pristupamo stvaranju nove oaze zdravlja nije potpuno klasičan – ne radi se tu samo o izbacivanju prastare hrane i pokojeg napuknutog tanjura.

Ne, ono što je jednako važno kao i samo čišćenje jest priprema.

Proljetno čišćenje je idealna prilika za novi početak
FOTO: Shutterstock

1. korak: Vizija

Prije nego što uopće počnete razmišljati o tome kako će vaša nova kuhinja ljubavi i zdravlja izgledati, detaljno razmislite o svim razlozima zašto vam je raščišćavanje kuhinje važno.

Zamislite kako ćete se vi i vaša obitelj osjećati u novoj, čistoj kuhinji.

Zamislite kako će nova, svježa i šarena hrana utjecati na vaše zdravlje te zdravlje vaše obitelji. Zamislite kako ćete se poletno i energično osjećati nakon nekoliko dana. Zamislite svoj osmijeh, od uha do uha, svaki put kad uđete u kuhinju koja jednostavno zrači svježom energijom.

Zamislite svoju djecu kako jedu hranu koja omogućava njihovim malim dragocjenim tijelima da se savršeno razvijaju. Zamislite svoje tijelo kako se regenerira koristeći sve nove predivne hranjive tvari koje mu pružate.

Zamislite kako ćete se vi i vaša obitelj osjećati u novoj, čistoj kuhinji
FOTO: Shutterstock

Najbolje bi bilo da, prije nego što se upustite u avanturu čišćenja, u dnevnik zapišete svoju viziju.

Kako će vaš život izgledati s novom oazom ljubavi i zdravlja u vašem domu? Kako ćete se vi osjećati? Kako će se vaši ukućani osjećati? Koji je najlakši način da preobrazite svoju kuhinju i uvedete zdraviji životni stil, bez pretjerivanja (pretjerivanje vodi odustajanju)?

Opišite nekoliko situacija koje se događaju zahvaljujući vašoj zdravijoj kuhinji.

Možda vi i vaša djeca pečete zdrave keksiće po njihovom izboru. Možda vaša djeca pomažu rezati povrće za večeru. Možda isprobavate nove zdravije verzije svojih omiljenih recepata. Možda vidite svojeg supruga/u kako uzima predivnu mirisnu crvenu jabuku kao međuobrok, umjesto čipsa.

Pišite u sadašnjem vremenu, kao da se sve događa sada. Vaša podsvijest ne zna razliku između zamišljanja i stvarnosti – kad pišete u sadašnjosti, vaša podsvijest vjeruje da se to stvarno događa i time vodi to ostvarivanja vaše vizije.

Što je vaša vizija veća i detaljnija, vaš uspjeh će biti veći.

Djeca pomažu čistiti kuhinju
FOTO: Shutterstock

Sazovite “kućni sastanak” i objasnite obitelji što se događa te im dopustite da sudjeluju. Svatko može doprinijeti, netko možda želi posebnu biljku, netko možda želi neko novo voće, netko možda želi očistiti unutrašnjost kuhinjskih ormarića. Djeca posebno obožavaju ovakve avanture.

Ako naiđete na odbijanje, smireno im objasnite da se proljetno čišćenje događa, htjeli oni to ili ne – pa bi bilo korisno sudjelovati tako da osiguraju da im se sviđa novo ruho kuhinje. Ako ne žele sudjelovati, nemaju pravo žaliti se na ishod.

Odredite vrijeme i pripremite se
FOTO: Shutterstock

2. korak: Odredite vrijeme i pripremite se

Sama ideja raščišćavanja čitave kuhinje može zvučati kao ogroman pothvat – vjerojatno i jest.

Međutim, koji je najlakši način za pojesti slona? Griz po griz.

Stoga, prije nego što počnete, odredite vrijeme. Ja obično posvetim čitav vikend proljetnom čišćenju kuhinje. Time osiguram sebi i svojoj obitelji da imamo dovoljno vremena za čišćenje i za odmor. Ako planirate sve završiti u jedno popodne, stres je garantiran.

Planirajte i vidite otprilike koliko posla imate te koliko će vam vremena trebati za pojedine korake. U skladu s tim, odredite kada i koliko dugo ćete se posvetiti procesu.

Pobrinite se da se osjećate super
FOTO: Shutterstock

Kad stigne prvi dan čišćenja, važno je pripremiti se psihički – pobrinite se da se osjećate super. Ovo je važno jer način na koji započnete dan određuje kakav će vaš dan biti.

Stoga, provedite jutro uživajući u svojim omiljenim aktivnostima – otiđite u šetnju, meditirajte, plešite, odvojite vrijeme za čitanje svoje omiljene knjige … Što god vam podiže raspoloženje, posvetite se tome.

Kad ste spremni, upalite svoju omiljenu glazbu i odlučite nakratko posjetiti kuhinju. Važno je da si date dopuštenje da odustanete.

Ako se osjećate kao da ćete morati provesti idućih nekoliko sati u čišćenju, vjerojatno ćete se osjećati pomalo nelagodno. Međutim, ako znate da možete odustati i kasnije se vratiti čišćenju kad god poželite, bez osjećaja krivnje, lakše ćete se upustiti u avanturu.

Uklanjanje svih nepotrebnih stvari
FOTO: Shutterstock

3. korak: Uklanjanje svih nepotrebnih stvari

Konačno je vrijeme za “pravu” akciju!

Počnite s posuđem – odvojite sve napuknuto posuđe, prastaro i izlizano posuđe, lonce bez poklopaca i sve posuđe koje vam se ne sviđa. Ponekad čuvamo stvari koje nam se uopće ne sviđaju samo zbog njihove funkcije.

Pročitajte članak “Zdravo posuđe – zašto koristiti i kako odabrati kvalitetno posuđe za kuhanje?“.

Možda imate hrpu šalica, a volite piti iz njih tri, možda četiri. Ostavite njih, ostale poklonite nekome tko će ih cijeniti.

Moje pravilo jest: ako nešto nisam koristila zadnjih šest mjeseci, ne treba mi. Osim, naravno, sezonskih posuda, poput posuda za božićne keksiće. Njih čuvajte odvojeno.

Kad ste se riješili nepotrebnog posuđa, vrijeme je za dekoracije i knjige.

Izbacite sve rupičaste i izlizane kuhinjske krpe
FOTO: Shutterstock

Sviđaju li vam se? Koje od njih samo skupljaju prašinu? Kad ih vidite, nasmijete li se? Izbacite sve što više ne služi svrsi. Usput izbacite sve rupičaste i izlizane kuhinjske krpe.

Osvrnite se oko sebe i razmislite koliko je jednostavno služiti se vašom kuhinjom. Jesu li svi kuhinjski aparati koje često koristite nadohvat ruke? Ili su skriveni iza hrpe nepotrebnih stvari koje ne koristite? Odlučite koje aparate i koji kuhinjski pribor često koristite te njih izložite na kuhinjskom pultu.

Što se ostalih kuhinjskih aparata tiče, odlučite planirate li ih koristiti ili znate nekog kome su potrebniji. Svi mi ponekad nadobudno kupimo blistave nove spravice da bismo godinu dana kasnije otkrili da su još uvijek zapakirane.

Pročitajte članak “Kuhinjski uređaji koji će vam pomoći da se hranite zdravije“.

Eko proizvodi za čišćenje
FOTO: Shutterstock

Sad je vrijeme za inspekciju proizvoda za čišćenje. Koliko različitih proizvoda imate i jesu li vam zaista potrebni?

Ovo je idealna prilika da se zapitate ne samo koliko proizvoda vam treba, nego i kakvih. Možda je vrijeme da sebe i svoju obitelj manje izlažete bespotrebnim kemikalijama, koje zasigurno ne doprinose vašem zdravlju.

Uz to, možda predivna priroda koja se budi, probudi i vašu ekološki osvješteniju stranu, pa i to doprinese vašoj odluci kojih i koliko proizvoda vam treba za čišćenje.

Pročitajte članak “Riješite se štetnih kemikalija u vašem domu!“.

Čišćenje medicinskog ormarića
FOTO: Shutterstock

Idući korak je medicinski ormarić – ako se nalazi u kuhinji.

Koliko tableta i sirupa imate kojima je davno prošao rok trajanja? Imate li neka pakiranja tableta koja zaista više nemaju smisla? Izbacite sve što ne koristite.

Osim što tako stvarate svjež prostor u kojem ima više mjesta za zdravlje, time pokazujete svojoj podsvijesti da ste potpuno zdravi – ako imate 10-ak pakiranja raznih tableta, podsvijest to prihvaća otprilike kao da očekujete bolest.

Čišćenje ostave
FOTO: Shutterstock

4. korak: Hrana

Krenite od ostave do zamrzivača – vjerojatno ne želite da se stara zamrznuta hrana topi dok raščišćavate ostavu.

Prvo i osnovno, izbacite iz ostave sve čemu je istekao rok trajanja. Zatim pogledajte što je ostalo i razmislite što od toga zaista želite konzumirati. Što je ukusno, što vam više ne zvuči ukusno, nakon čega se osjećate bolje, nakon čega se osjećate lošije? Izbacite sve što više ne želite.

Zatim se riješite svih začina koje niste dotakli godinama. Kasnije možete kupiti nove začine koje ćete koristiti, ali začini koji stoje na polici mjesecima, pogotovo ako su poluotvoreni, izgubili su dio arome i hranjivosti.

Čišćenje hladnjaka
FOTO: Shutterstock

Iduća meta – hladnjak i zamrzivač. Svu hranu koja izgleda sumnjivo, zamrznute namirnice koje su starije od 6 – 12 mjeseci i jedva ih prepoznajete – doviđenja.

Također, izbacite sve voće i povrće koje držite u hladnjaku, a uvenulo je i ne izgleda jestivo.

Pročitajte članak “Prirodni pripravak protiv neugodnih mirisa iz hladnjaka“.

Naravno, svu hranu koju ne želite, a još uvijek je potpuno iskoristiva, možete donirati.

Zastanite na trenutak i pogledajte koliko ste prostora stvorili za svoju ljubav prema sebi i svojoj obitelji. Bravo!

Čišćenje
FOTO: Shutterstock

5. korak: Čišćenje

Sad kad ste izbacili sve što vam više ne treba, vrijeme je za temeljito čišćenje. Sve kuhinjske ormariće očistite iznutra i izvana, kao i hladnjak. Ako je moguće, zamrzivač također.

Temeljito izribajte pećnicu i perilicu posuđa. Počistite sve police, vješalice i sve ostale kuhinjske površine. Zatim operite prozore i vrata.

Kad ste gotovi sa svime, izbacite sve što vam smeta i temeljito operite pod.

Pročitajte članak “Prirodno sredstvo za čišćenje podova – recept“.

Zadnji korak je sudoper.

Obvezno se odmorite nakon ovog koraka, po mogućnosti – ravno pod tuš!

Razgledajte svoju kuhinju, sjetite se svoje vizije i ostvarite je
FOTO: Shutterstock

6. korak: Novi izgled

Ovdje počinje prava zabava – kad ste se riješili svega što vam više ne treba, stvorili prostor za novo i čitava kuhinja blista, vrijeme je za novi look.

Razgledajte svoju kuhinju, sjetite se svoje vizije i ostvarite je!

Koje dekoracije ste zamislili? Možda ste željeli poneku biljku: peršin, ružmarin, cvijeće?

Pročitajte članak “Kućne biljke koje pročišćavaju zrak“.

Možda umjesto kutije keksića sada na polici želite veliku zdjelu punu svježeg, šarenog voća?

Sjetite se svoje vizije, zapišite sve što vam treba i uživajte u shoppingu!

Ne samo dekoracija i novog posuđa, već i u kupovini novih namirnica kojima odsad volite sebe i svoju obitelj. Povedite i njih ako žele. Najvažnije je da se svi zabavljate!

To je to!

Novi izgled kuhinje
FOTO: Shutterstock

Znam da zvuči kao puno posla, ali to ovisi samo o vašem načinu razmišljanja.

Ako odlučite da je proces proljetnog čišćenja samo hrpa posla koju morate obaviti, vjerojatno nećete previše uživati. Međutim, ako odlučite da je proljetno čišćenje vaše kuhinje nova avantura, prilika za novi početak, prilika za pokazivanje prave ljubavi sebi i svima oko sebe – puno ćete se lakše upustiti u avanturu i sigurno ćete puno više uživati u cijelom putovanju do svoje nove oaze zdravlja.

Neka vaš dom bude ogledalo vaše idealne budućnosti, a ne prošlosti.

Pročitajte i moje druge tekstove.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.56 / 5   9

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu