Riješite se štetnih kemikalija u vašem domu!

Čišćenje

Na televizijskim reklamama možemo vidjeti lijepo odjevene i bezbrižne domaćice koje popularnim sredstvima za čišćenje doma čiste sve s lakoćom – jednim potezom. No, ono što biste trebali vidjeli (da reklame prikazuju realnu sliku) je domaćica s rukavicama do laktova i gas-maskom!  Naime, kemikalije koje koristimo doma nisu dobre za zdravlje, posebno za naše dišne puteve i kožu.

Ukoliko ste primijetili da vi i vaši ukućani često kašljete ili imate alergijske reakcije, osipe i iritacije na koži, uzrok se može skrivati na mjestu gdje ga najmanje očekujete: u vašem domu, točnije u bocama sredstava za čišćenje.  Posebno trebate biti na oprezu ukoliko imate malu djecu, koja se često igraju na podu, kojeg ste “očistili”.

Čišćenje prirodnim sredstvima
Foto: Unsplash

Osim što mogu štetiti našem zdravlju, spojevi iz industrijskih deterdženata (poput zloglasnih fosfata) putem vode dospijevaju u rijeke i tlo, koje onečišćavaju. Putem lanca ishrane, te iste kemikalije možemo i za nekoliko godina – pojesti!

Zašto koristiti prirodna sredstva za čišćenje?

Korištenjem ekoloških, prirodnih sredstva na bazi biljaka u vašem domu, učinit ćete značajan korak ka zdravlju vaše porodice i ujedno pomoći da zaštitimo našu životnu sredinu.

Prirodna sredstva za čišćenje, osim što su bezopasna za zdravlje, divno mirišu. Zamislite da vam nakon čišćenja dom miriši na borovinu, limun, neven, kamilicu…To uglavnom nije slučaj s klasičnim sredstvima za čišćenje, nakon čije upotrebe imate nadraženo grlo, poriv za kašalj te morate otvoriti sve prozore.

Prema savjetu stručnjaka, samo otvaranje prozora nije dovoljno. Domaćice bi trebale nositi zaštitne rukavice i masku na licu (da bi reducirale udisanje isparavajućih kemikalija i kontakt s istima).

Čišćenje
Foto: Unsplash

Budite pažljivi s odabirom prirodnih sredstava za čišćenje jer nije sve s deklaracijom “prirodno” zaista i 100% prirodno! Pogledajte na deklaraciji je li proizvod zaista napravljen od prirodnih sastojaka poput limuna, sode-bikarbone, jabučnog octa, eteričnih ulja, ekstrakata biljaka. Ukoliko primijetite fosfate ili slične kemikalije (koje ne možete izgovoriti), vjerojatno nije baš riječ o prirodnom proizvodu, već o pukom marketinškom triku!

Prirodno čišćenje
Foto: Unsplash

Pri čišćenju doma, možete koristiti i sredstva iz vaše kuhinje (poput limuna, sode-bikarbone i jabučnog octa), te eteričnih ulja s antibakterijskim svojstvima (poput lavande ili čajevca), a za miris citrusna ili cvjetna eterična ulja. Za početak, riješite se vještačkih mirisa i napravite svoj, i to u kuhinji! Uputstvo za pripremu možete pronaći ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu