Čistoća je pola zdravlja, ali tko puno čisti, umire ranije

Čistoća je pola zdravlja, ali tko puno čisti, umire ranije

Redovito čišćenje povisuje rizik umiranja, a to osobito vrijedi za muškarce. U istraživanju koje su proveli znanstvenici Sveučilišta Vrije u Bruxellesu uspoređivana je smrtnost zaposlenika u obrtima za čišćenje u odnosu na one koji svoj kruh zarađuju uredskim poslovima.

Muškarci u poslovima čišćenja ugroženiji od žena

Generalno, opasnost umiranja je u branši čišćenja značajno veća u odnosu na sretnike koji sjede u uredima. Razlika je osobito izražena kod muške populacije, čak 45 %, dok je kod žena samo 16 %.

Uzroci smrti čistača/ica su sezali od plućnih bolesti (KOPB, upala pluća), preko srčanih bolesti (ishemija) i cerebrovaskularnih bolesti, pa sve do raka (rak pluća).

Muškarci u poslovima čišćenja ugroženiji od žena
FOTO: Shutterstock

Zaključak kako bi se muškarci trebali kloniti metle i usisavača te brigu o higijeni prostora prepustiti ženama, usprkos ovoj statistici, vjerojatno je pogrešan.

Naime, rizik umiranja je rezultat mnogobrojnih čimbenika. U istraživanje nisu uzete u obzir prehrambene navike i mogućnosti, pušenje, stres i ostali elementi zdravog života.

Opasnost u kemijskim sredstvima za čišćenje

Najrizičnija komponenta u poslovima čišćenja su kemikalije koje se koriste. U Europskoj uniji je odobreno oko 60.000 proizvoda za čišćenje u domaćinstvu. Kako ona djeluju međusobno? Do kojih kemijskih reakcija može doći u njihovoj interakciji?

Autorica studije Laura Van den Borre smatra da bi uzrok veće smrtnosti muškaraca mogao ležati u nestručnom i neopreznom rukovanju sredstvima za čišćenje. Očito su žene opreznije i iskusnije te koriste gumene rukavice.

Opasnost u kemijskim sredstvima za čišćenje
FOTO: Shutterstock

Čišćenje pećnice i sanitarija

Ovaj problem nije ograničen na profesionalne čistače/ice. Dapače, oni su vjerojatno prošli nekakvu edukaciju i bolje se štite od poluprofesionalaca i amatera koji održavaju čistoću svojih ili tuđih domova.

U kućanstvu se sredstva za čišćenje koriste manje razumno i stručno, nego kod profesionalaca. Primjerice, sredstva za čišćenje pećnice sadrže kaustičnu sodu koja nagriza kožu i sluznicu.

Osobita opasnost leži u kombiniranju kemikalija. Kada sredstvo za čišćenje WC-a na bazi klora dođe u kontakt sa sredstvom za skidanje naslaga kalcija na sanitarijama, može se razviti plinoviti klor koji se koristio kao prvi poznati bojni otrov.

Čišćenje pećnice i sanitarija
FOTO: Shutterstock

Pouka serije Breaking Bad

Belgijski znanstvenici savjetuju da se čišćenju pristupa s rukavicama, zaštitnim naočalama i maskom, a prethodno valja dobro proučiti simbole za opasne tvari na pakiranju sredstva za čišćenje.

U svakom slučaju, dobro je sjetiti se riječi Waltera Whitea iz serije Breaking Bad: “Kemija se mora poštivati.”.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Van den Borre, L. i Deboosere, P. (2017). Health risks in the cleaning industry: a Belgian census-linked mortality study (1991–2011). International Archives of Occupational and Environmental Health volume, 91: 13–21.

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu