Prirodno sredstvo protiv vlage: Udisanje vlage može uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme! Evo kako se riješiti plijesni i gljivica

Prirodno sredstvo protiv vlage

Vlaga je ključna za zdravlje respiratornog sustava, u što se možemo uvjeriti zbog bolova u grlu uslijed suhog zraka. Ipak, previše vlage nije poželjno te može rezultirati raznim zdravstvenim problemima. U nastavku donosimo kako se prirodnim putem riješiti viška vlage u vašem prostoru.

S vlagom se najviše susrećemo u vijestima ili meteorološkim obavijestima o postotku vlage u zraku. Tijekom ljetnih mjeseci ili kišnih razdoblja postotak vlage je mnogo veći u odnosu na zimu. Razlog tome je i sposobnost zraka da zadržava vlagu, odnosno vodu.

Topao zrak ima veću sposobnost zadržavanja vlage, tome doprinosi i isparavanje vodenih površina tijekom toplih mjeseci. Hladan zrak tijekom zime nema tu mogućnost i upravo zato dolazi do mnogih zaraza mikrobama.

Više o potrebi ovlaživanja prostora kako biste spriječili prehlade ili gripu tijekom hladnih mjeseci pročitajte u članku “Ovlaživač zraka – spriječite probleme suhog zraka tijekom sezone grijanja“.

Plijesan na zidovima
FOTO: Shutterstock

Vlaga u zraku ne predstavlja osobit problem, no problem vlage u životnom prostoru potrebno je što prije riješiti. Prije svega, vlaga za sobom povlači problem gljivica i plijesni, što nikako nije dobro za zdravlje. Konstantno udisanje vlage također može uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme.

Vlažna područja i prostorije privlače gljivice, a njih najlakše možemo primijetiti u kupaonicama, podrumima, prizemnim prostorijama u objektima s lošim temeljima, bazenima, kao i u kućama i zgradama uz more. Vanjske naznake prisustva vlage su otpadanje fasade i mrlje od vlage, kao i karakterističan neugodan miris vlage i plijesni (posebice u starim građevinama).

Vanjske naznake prisustva vlage su otpadanje fasade i mrlje od vlage
FOTO: Shutterstock

Prirodna rješenja protiv vlage (sredstvo protiv gljivica i plijesni na zidu)

Protiv vlage najbolje je boriti se isušivanjem prostora, odnosno dehidratorima i prozračivanjem kada je postotak vlage u zraku malen, a temperatura viša. U prostorima u kojima osjećate bol u plućima pri udisanju potrebno je dobro izvući vlagu prije trajnog boravka te osigurati dobru izolaciju.

Plijesan na zidovima ili podovima je potrebno odmah ukloniti, kako biste izbjegli širenje toksičnih spora štetnih po zdravlje. Osim toga, plijesan može biti u nekoliko boja – crnoj, bijeloj, narančastoj, zelenoj ili crvenoj.

Plijesan na zidovima ili podovima je potrebno odmah ukloniti, kako biste izbjegli širenje toksičnih spora štetnih po zdravlje
FOTO: Shutterstock

Gljivice na zidovima – recept

U nastavku donosimo popis prirodnih sredstava koja pomažu u borbi protiv gljivica na zidovima:

  • eterično ulje čajevca – 20 ili više kapi u 200 ml vode i bočica s raspršivačem može pomoći ukloniti plijesan; pošpricajte područje i ostavite da se osuši te tretirajte po potrebi
  • eterično ulje eukaliptusa – postupak je isti kao i s uljem čajevca, a ugodan miris i antifungalna svojstva mogu pomoći ukloniti plijesan i gljivice
  • alkoholni ili jabučni ocat – pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4 i tretirajte područje, a zatim ostavite da se osuši te ponavljajte; preporučujemo alkoholni ocat zbog mirisa
  • kamena sol – ova sol nešto je više obrađena od uobičajene kuhinjske soli i dobro privlači vlagu na sebe; izbušite jednu kantu s nekoliko rupa pomoću bušilice pa je stavite u drugu netaknutu kantu; usipajte sol i ostavite kante u prostorijama u kojima želite smanjiti vlagu; kada se na dnu neizbušene kante skupi voda, prosipajte je i mijenjajte sol po potrebi
  • alkohol – prirodan, ali opasniji način o kojem možete više pročitati u sljedećim odlomcima
  • soda bikarbona – u kombinaciji s jednakim omjerima vode i octa; više pročitajte u nastavku.
Gljivice na zidovima - recept
FOTO: Shutterstock

Plijesan na zidu i alkohol 

Kao što smo napomenuli u prethodnom odlomku, alkohol također može biti koristan pri uklanjanju neželjenih gljivica i plijesni sa zidova. Zbog mirisa alkohola preporučuje se korištenje i antifungalnog eteričnog ulja eukaliptusa ili čajevca za 2u1 djelovanje.

U dvije šalice vode dodajte jednu čajnu žličicu metilnog alkohola i jednu čajnu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa ili čajevca. Stavite mješavinu u bočicu s raspršivačem, poprskajte po zahvaćenim zidovima ili podovima te ostavite da se osuši.

Napomena

Metilni alkohol je otrovan za udisanje, stoga obavezno nosite masku ili prekrijte usta/spriječite udisanje. Mješavinu pripremite u prozračnoj prostoriji i nakon tretiranja zidova ne ulazite u prostorije dok se u potpunosti ne prozrače.

Soda bikarbona protiv vlage
FOTO: Shutterstock

Soda bikarbona protiv vlage 

Soda bikarbona je najpoznatije prirodno sredstvo za čišćenje, uklanjanje neugodnih mirisa, ali i mnoge zdravstvene tegobe, poput gljivica na stopalima. Više o raznim načinima korištenja sode bikarbone pročitajte u članku “Medicinska soda bikarbona – korištenje, dobrobiti i nuspojave“.

Kako biste sodom bikarbonom djelotvorno uklonili plijesan i gljivice, preporučuje se napraviti pastu od mješavine sode bikarbone i octa (ili pola-pola octa i vode). Koristite alkoholni ocat ako vam miris jabučnog octa ne odgovara ili ne želite da se zadržava u prostorijama, jer alkoholni nema miris.

Pastu nanesite na zidove zahvaćene plijesni i ostavite da se osuši. Ne brinite ako se mješavina zapjeni, to je normalna reakcija kiselog octa i lužnate sode bikarbone. Smjesu nakon sušenja sastružite i ponavljajte postupak dok ne uklonite problem.

Pročitajte i članak “Soda bikarbona za čišćenje – kako je koristiti?“.

Kupaonica je prostor koji je najčešće zahvaćen gljivicama
FOTO: Shutterstock

Sredstvo protiv plijesni u kupaonici 

Kupaonica je prostor koji je najčešće zahvaćen gljivicama, a možemo ih primijetiti u kutevima stropova ili u fugama između pločica. Uobičajena boja plijesni je crna, no može biti i bijele, zelene, crvene ili narančaste boje.

Kupaonicu je potrebno dobro prozračivati nakon svakog tuširanja ili kupanja. Ako nemate prozore u kupaonici, ugradite ventilaciju koja će izvlačiti vlažan i topao zrak. Također, brišite zidove i rubove kade nakon kupanja ili tuširanja kako voda ne bi ostajala u fugama.

Ako nijedan od prethodnih recepata ne donese željene rezultate, uvijek možete pokušati s jačim sredstvima koja nažalost sadrže agresivnije kemikalije. Imajte na umu da takve proizvode nije poželjno udisati, već je potrebno spriječiti kontakt proizvoda na bazi klora s drugim sredstvima za čišćenje uslijed mogućnosti otpuštanja toksičnih plinova. Koristite samo sredstvo s klorom i običnu vodu za sigurno korištenje.

Sredstvo protiv plijesni u kupaonici
FOTO: Shutterstock

Boja za zidove protiv plijesni

Na tržištu postoje i boje za zidove te impregnacijski slojevi protiv plijesni, odnosno gljivica. Pronaći ih možete najčešće u centrima za uređivanje doma poput Bauhausa, Pevexa i sl.

Preporučuje se ipak u potpunosti ukloniti plijesan te riješiti problem vlage, a tek onda u svrhu prevencije koristiti boje ili impregnacijske slojeve za zidove. U suprotnom biste mogli samo prikriti problem i pustiti da se gljivice razvijaju dulje nego je poželjno.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.48 / 5   27

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako izvuči vlagu iz starog ormara, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu